Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acţiune în constatare vs. acţiune în realizare


11 iulie 2014 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 111 C. proc. civ., partea care are interes poate să facă cerere pentru constatarea existenţei sau neexistenţei unui drept, cererea neputând fi primită dacă partea poate cere realizarea dreptului. În acest sens, constatarea învestirii cu o acţiune în constatare în temeiul art. 111 C. proc. civ. atrage pentru instanţă obligaţia verificării dacă cererea poate fi primită sau dacă ea nu poate fi primită, caz în care sancţiunea impusă de norma legală este inadmisibilitatea. În speţă, Înalta Curte a reţinut că, în mod nelegal instanţele au procedat la respingerea pe fond, ca neîntemeiată, a unei cereri în constatare întemeiată pe dispoziţiile art. 111 C. proc. civ. în raport de analiza prevederilor art. 1020-1021 C. civ. (art. 15491550 NCC) – cu privire la dreptul de a solicita rezoluţiunea contractului pentru neexecutare sau executare necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale – care caracterizează o acţiune în realizare. Prin urmare, Înalta Curte a admis recursul declarat, a modificat decizia atacată în sensul că a admis apelul declarat împotriva sentinţei pe care a schimbat-o în sensul că a respins acţiunea ca inadmisibilă, cu această motivare. (Decizia nr. 1058 din 18 martie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în constatare)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică