Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani. Începerea urmăririi penale


10 iulie 2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Transporturi
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DIICOT. Constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani. Începerea urmăririi penale.

În continuarea comunicatelor din data de 12 martie, 13 martie, respectiv 20 martie 2014, facem următoarele precizări:
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în continuarea cercetărilor efectuate în cauză au început urmărirea penală faţă de numiţii M.I.D. şi P.A.M., cetăţean austriac, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de de constituire de grup infracţional organizat prev. de art.367 alin.1 şi 2 C.pen., complicitate la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, prev. de art.48 C.pen. rap. la art.9 alin.1 lit.b şi c şi alin.3 din Legea nr.241/2005 cu aplic. art.35 C.pen., complicitate la comiterea infracțiunii de spălare de bani prev. de art.48 C.pen. rap. la art.29 lit.a şi b din Legea nr.656/2002 cu aplic. art.35 C.pen., luare de mită, prev. de art.289 C.pen. cu aplic. art.35 C.pen. în condiţiile art.5 şi 38 C.pen.

În data de 10 iulie 2014, procurorii DIICOT au luat măsura preventivă a reţinerii faţă de inculpatul M.I.D. şi au solicitat Curţii de Apel Bucureşti luarea măsurii arestării preventive faţă de acesta.

De asemenea s-a solicitat şi măsura arestării în lipsă faţă de inculpatul P.A.M. cetăţean austriac, pentru infracţiunile menţionate.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că cei doi inculpaţi au aderat la gruparea infracţională constituită iniţial de inculpaţii S.A şi S.S, cu scopul de a se sustrage de la plata obligaților fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate precum și prin evidenţierea cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în evidențele contabile ale următoarelor societăți comerciale.
Întrucât reglementările legale în vigoare impuneau ca pentru mărfurile cu grad ridicat de risc (ex. carne și produsele derivate), la intrarea pe teritoriul României, transporturile să fie sigilate, urmând ca la destinație, în prezența unor reprezentanți ai ANAF să fie desigilate, iar ulterior prin modificările legislative, s-a impus ca aceste transporturi să fie introduse în aplicația „trafic control”, nu mai exista posibilitatea de a se introduce mărfuri pe numele unor firme paravan.
Există suspiciunea rezonabilă că în scopul de a eluda aceste măsuri,în baza unei înţelegeri prealabile cu alţi membri ai grupării, inculpatul M.I.D. în calitate de funcţionar în cadrul AJPF Bihor, în schimbul unor sume de bani, asigura tranzitul prin Punctul de trecere a frontierei dintre Ungaria și România, fără ca mijloacele de transport să fie sigilate sau după caz introduse în aplicația „trafic control”.
Astfel, în virtutea atribuţiilor de serviciu, M.I.D. avea obligația de a introduce în aplicația „trafic control” documentele de însoțire a mărfii (CMR), modalitate în care exista un control asupra circuitului mărfurilor care intrau în România și implicit era o măsură de combatere a evaziunii fiscale.
M.I.D. îi anunţa în prealabil pe membrii grupării, prin intermediul inc. P.A.M., asociat în cadrul SC P.T.Aron SRL din Bihor, cu privire la momentul în care se află de serviciu şi putea asigura tranzitul prin punctul de trecere a frontierei, a mijloacelor de transport.
Potrivit înțelegerii dintre părțile interesate, autocamioanele așteptau, în Ungaria, la aproximativ 10 km de punctul de trecere a frontierei, momentul în care conducătorii auto erau anunțați de către unul din membrii grupării cu privire la faptul că pot intra în România. Acest moment era stabilit în funcție de indicațiile date de către M.I.D. cu privire la tura în care își desfășura activitatea.
Pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, M.I.D. a pretins și primit prin intermediul inculpatului P.A.M., în calitate de intermediar, suma totală de 75 000 lei.
Pe cale de consecinţă, există suspiciuni că prin PTF Borș, au tranzitat mai multe transporturi de carne aparținând societăților comerciale controlate de către unul din liderii grupării, care nu au fost sigilate ori înregistrate în aplicația „trafic control”.
Cu privire la inculpatul P.A.M. există de asemenea suspiciunea rezonabilă că începând cu luna ianuarie 2014, a derulat activități infracționale în sensul că, a remis sume de bani inculpatului M.I.D. în scopul arătat anterior și a comunicat momentul în care transporturile de carne trebuiau să ajungă la PTF Borș.

Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro