Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Gorj. Trafic de droguri de risc. Percheziții domiciliare
10.07.2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT-Gorj. Trafic de droguri de risc. Percheziții domiciliare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, ai BCCO București, Craiova și SCCO Vâlcea, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă și sprijinul lucrătorilor din cadrul IPJ Gorj, au documentat activitatea infracțională a unui grup organizat specializat în traficul ilicit de droguri de risc și efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În data de 09 iulie a.c. au fost efectuate 16 percheziţii domiciliare, din care două în mun. Bucureşti, două în mun. Craiova, una în oraşul Filiaşi, iar restul în comunele Turburea, Plopşoru, Brăneşti şi mun. Tg-Jiu, fiind puse în executare mai multe mandate de aducere.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare s-au ridicat mai multe corpuri delicte, constând în: telefoane mobile, cântar electronic, foiţe pentru confecţionarea ţigărilor din cannabis, sume de bani, fragmente vegetale de culoare verde-oliv (cannabis) în cantitate totală de aproximativ 150 grame, produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice) în cantitate totală de aproximativ 220 grame, un număr de 47 pastile de culoare roz inscripţionate Chupa – Chups, ce par a fi ecstasy (drog de mare risc), grindere metalice (râşniţe) pentru mărunţirea cannabis-ului, pipă din sticlă cu inscripţia „New Wogs”etc.
Din probatoriul administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că începând cu luna ianuarie 2014, pe raza municipiului Târgu-Jiu, a luat fiinţă un grup infracţional organizat având ca preocupări traficul de droguri de risc şi efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Gruparea din municipiul Târgu-Jiu – având ca lider pe B.I.M., în colaborare cu T.E.I., a intrat în legături infracţionale cu G.C.D. din comuna Brăneşti, jud. Gorj şi F.M. din comuna Plopşoru, jud. Gorj, care aprovizionau gruparea din Tg-Jiu, din municipiul Craiova, unde dealeri erau O.A.M. şi C.A.C. La rândul lor, O. şi C. primeau substanţele cu efect psihoactiv sau stupefiant, prin comandă, din municipiul Bucureşti, prin intermediul unor microbuze de transport persoane, la ridicarea coletelor fiind folosiţi printre alţii şi O.C.
Există suspciunea rezonabilă că membrii grupării din Tg.-Jiu se aprovizionau cu substanţe cu efecte psihoactive sau stupefiante, la un interval de două-trei zile, fie direct de la G.C.D., din comuna Brăneşti, fie de la dealerii din Craiova, respectiv inc. O.A.M. şi C.A.C. După ce efectuau aprovizionarea folosind autoturisme personale sau împrumutate, vindeau drogurile în mun. Tg-Jiu, la comandă telefonică, în diferite puncte, respectiv „La Coloană”, „sub Pasarelă”, „la Gogoaşa Furioasa”, la barul KUBIK din zona de sud a Pieţei Centrale, cât şi în zona Dacia şi localuri din Tg.-Jiu. Drept complice în activităţile infracţionale era folosit inc. M.A.E. (taximetrist), care transporta clienţii la comanda furnizorilor, în punctele de desfacere.
Acelaşi segment al grupării viza aprovizionarea cu substanţe cu efect psihoactiv sau stupefiante a inculpatului R.D.I. – student în municipiul Bucureşti, care trimitea banii prin agenţii de transfer şi primea pachetele cu droguri, pe mijloace de transport până la magazinul „Cora” din Bucureşti, respectiv la Autogara de Est.
La rândul său, R.D.I. folosea pentru desfacerea drogurilor pe inculpații M.R.F. şi M.L.C.
Din gama de droguri oferite spre consum au fost identificate substanţe cu efecte psihoactive prevăzute de Legea nr. 194/2011 (M1, Diesel, Magic), cannabis, cât şi comprimate de Ecstasy. După efectele pe care le-a produs asupra consumatorilor, produsele cu conţinut psihoactiv s-au dovedit a fi foarte periculoase pentru sănătate şi creează dependenţă. În municipiul Tg.-Jiu, aceste substanţe şi droguri sunt folosite mai ales de tineri cu vârsta până în 25 ani.

Prin ordonanțele procurorilor DIICOT din datele de 9 și 10 iulie au fost reținuți pentru 24 de ore 12 inculpați: O.A.M., C.A.C., G.C.D., B.I.M., T.E.I., F.M., O.C., R.D.I., M.R.F., M.A.E., M.L.C., Ș.M.O.

Cei 12 inculpați au fost duși astăzi la Tribunalul Gorj cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti