Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Drept penal, Mediere
 1 comentariu

Condiții pentru începerea procesului de mediere penală

14 iulie 2014 | Ilie DORIN

Medierea unui conflict penal necesita intrunirea unui numar de factori esentiali in discutarea conflictului si solutiilor la conflict.

Medierea este un proces de solutionare a conflictului dintre persoana faptuitorului si persoana vatamata. Conflictul dintre aceste persoane este mediabil indiferent de incadrarea juridica a faptei, de modul ori conditiile de incriminare, de efectele pe care le poate avea un acord de mediere in dosarul penal.

Medierea unui conflict, dintre doua sau mai multe persoane implicate in raportul conflictual penal, este posibila in anumite conditii speciale.

In primul rand o conditie este existenta faptei, existenta conflictului in realitatea obiectiva. Stim prea bine ca la organele judiciare se fac fel si fel de plangeri si printre ele se gasesc acuzati regi, presedinti, politicieni, oameni din secolele trecute, etc. De asemenea, unele din plangerile catre organele judiciare se adreseaza unor persoane vii, actuale, dar care nici pe departe nu au legatura cu cel care face plangerea ori cu fapta sesizata, fiind doar plangeri fantasmagorice, sicanatorii ori calomniatorii. Conditia existentei faptei este implinita daca recunoasterea acesteia de catre faptuitor este asumata in fata mediatorului prin acceptul medierii. O fapta presupusa nu poate fi mediata. O simpla invinuire nu poate face obiectul conflictului ca fond al unei medieri. Asumarea faptei in fata mediatorului nu ar trebui sa fie o asumare ori declarare a vinovatiei sale penale[1]. In fapt acest lucru este strans legat si de confidentialitatea discutiilor din mediere, discutii ce elimina orice ingerinta din timpul sau de dupa mediere a unor organe ori persoane judiciare. De asemenea, acordul de mediere nu trebuie sa fie considerat nici macar un indiciu al vinovatiei in sens penal, vinovatie care se stabileste in functie de conditiile obiective si subiective de savarsire ale faptei penale la momentul savarsirii acesteia si nu in functie de asumarea consecintelor faptei care se imputa faptuitorului la momentul medierii. Existenta faptei si asumarea ei de catre faptuitor este o prima conditie in medierea penala.

A doua conditie este existenta si admiterea reciproca a persoanelor din conflict. Acceptarea medierii presupune acceptarea unui dialog pentru solutii amiabile, de catre cei implicati intr-un conflict. In medierea civila deseori o parte din conflict neaga conflictul spunand ca ea nu este implicata in nicio problema, ca nu are nicio disputa cu nimeni desi cererea de divort este pe masa, ori cererea de chemare in judecata pentru nu stiu ce drept este in derulare… Negarea conflictului penal ar insemna o negare a calitatii persoanei in conflict de catre chiar acea persoana. Negarea poate fi ori a victimei, „nu am eu treaba, domnul mediator”, „nu tine de mine”, ori de catre faptuitor „nu am facut nimic”, „nu am niciun conflict cu acea persoana”. Aceste fapte se intalnesc in medierea penala dar si civila si sunt primele divergente pe care mediatorul trebuie sa le regleze ca medierea sa se poata desfasura. Acceptarea conflictului de catre persoanele implicate pune in pozitie de „start mediation” procesul de analiza a conflictului.

A treia conditie este dorinta expresa a persoanelor de a media situatia conflictual-penala sub toate aspectele ei. Autodeterminarea celor din conflict pentru mediere survine in urma discutiilor preliminare a mediatorului cu partile din conflict. Discutiile preliminare din mediere privesc conditiile de mediere, efectele medierii si contractului de mediere (suspendarea urmaririi penale ori a judecatii – suspendarea in baza art. 312 alin. 3 NCPP pentru faza de urmarire si in baza art. 367 alin. 3 NCPP pentru faza de judecata), efectele unui acord de mediere in cazul lor. Discutiile preliminare totalizeaza etapa denumita in practica sub forma de sedinta de informare privind medierea.

A patra conditie este acceptarea de catre persoanele din conflict a unui mediator ales de unul dintre ei si agreat apoi de cel invitat la mediere. De asemenea, acceptarea regulilor de procedura propuse ori sugerate de catre mediatorul ales/acceptat; acceptarea planului de mediere schitat de acest mediator sunt semne evidente ca medierea se poate desfasura in cele mai bune si transparente conditii.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

A cincea conditie este respectarea de catre toti participantii la medierea penala a principiilor acestui proces de solutionare a conflictelor si a regulilor din proces. Acest lucru nu atat pentru reusita si succesul procesului si agrearea unui acord de mediere, cat pentru atingerea rolului medierii penale – si anume acela de fragment al justitiei reparatorii-restaurative. Regulile medieri penale si principiile medierii penale sunt si formeaza cadrul medierii penale si trebuie stiute atat de mediator cat si de partile din conflict. Mediatorul este obligat sa le faca cunoscute participantilor la medierea penala.

A sasea conditie ar fi bunavointa, buna-intentie si buna-credinta pentru desfasurarea medierii penale. Conventia de a media, incheiata cu mediatorul, nu trebuie sa aiba alt scop decat explorarea si negocierea unei solutii amiabile satisfacatoare la conflictul penal. Repararea prejudiciului moral si/ori material ar trebui sa primeze in orice mediere penala. Apelarea la un mediator pentru sicanarea unei persoane in cadrul discutiilor private, pentru tergiversarea procedurilor penale, ori pentru alte scopuri rau intentionate, ne fac sa consideram ca medierea penala in astfel de cazuri ar fi un abuz. Abuzul dreptului la un mediator (de exemplu, se semneaza contractul de mediere si persoana nu se mai prezinta la data stabilita pentru sedinta de mediere, nici nu mai raspunde in niciun fel la telefon/mail, mediatorul fiind nevoit sa inchida procedura de mediere) ar duce la consecinte negative pentru persoana care se va dovedi ca apeleaza ori accepta medierea pentru scopuri neortodoxe.

In aceste conditii medierea poate incepe si discutiile cu mediatorul trebuie sa se focuseze pe analiza conflictului/situatiei si pe analiza si negocierea solutiilor amiabile ce vor compune acordul de mediere, dupa agrearea lor de catre persoanele din conflict.

Analiza conflictului si analiza si negocierea solutiilor amiabile cu mediatorul sunt patente ale medierii penale si diferentiaza net medierea penala de alte institutii procesual penale ori de tranzactia avocatiala.


[1] ECOSOC Resolution 2002/12, pagina 3, punctul 8.


Dorin ILIE
Mediator

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Condiții pentru începerea procesului de mediere penală”. Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare. Pe de altă parte, vă rugăm ca, înainte de a publica un comentariu, să citiţi cu atenţie politica de confidenţialitate JURIDICE.ro. În plus, vă rugăm să citiţi şi politica de confidenţialitate Akismet, plugin folosit de noi pentru a reduce comentariile spam.  1. Nu există verbul a se focusa. Deci ce trebuie să facă mediatorul?

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories