Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Condițiile de detenție în România. Întâlnire ANP-SRDO


16 iulie 2014 | Artin SARCHIZIAN
Secţiuni: Drept penal, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In data de 15 iulie 2014, la sediul Adminsitratei Nationale a Penitenciarelor, a avut loc o intalnire intre reprezentantii organizatiilor ce promoveaza apararea drepturilor omului in Romania si cei ai ANP.

Discutiile au vizat aspectul privind respectarea drepturilor omului in spatiile de detentie custodiate de ANP precum si implicarea organizatiilor ce activeaza in acest domeniu in scopul eficientizarii prevenirii unor acte de incalcare a drepturilor omului.

Societatea Romana pentru Drepturile Omului (SRDO) a fost reprezentata la discutii de catre Artin Sarchizian, care a pus in discutii mai multe aspect precum:

Lipsa unei proceduri simple si eficace, sub aspectul duratei in timp, prin care reprezentantii organizatiilor de profil sa poata avea acces si sa poata dialoga cu detinutii ce reclama diverse incalcari, aratand in acest sens, ca este esential in astfel de situatii ”urgente” ca un reprezentant obiectiv si independent sa poata stabili un contact imediat cu cel care reclama ingerinta, si nu doar verbal, in conditii de “supraveghere vizuala” in camera de grefa, ci, la fata locului, mai precis in locul de detentie (camera de detienere, ori alt spatiu) unde se afirma ca se petrece incalcarea. Numai astfel se poate asigura ”efectivitatea” unei astfel de vizite.

Sub acest aspect, s-a propus, ca ANP – structura centrala – sa puna la dispozitia organizatiilor de profil un numar de telefon la care acestea, indiferent de ora si situatie, sa poata apela si semnala diverse situatii si sa ceara permisiuniea neintarziata de a merge in acele locatii.

Totodata, s-a propus stabilirea unui calendar al intalnirilor dintre ANP si organziatiile de profil, fiind agreata periodicitatea trimestriala, cand pot fi expuse toate aspectele semnalate si dificultatile intalnite, fiind deplin recunoscuta existenta unor ”incidente” la nivelul unitatilor subordonate ANP privind accesul reprezentantilor organizatiilor.

S-a pus in discutie si chestiunea condamnarilor pronuntate de Curtea Europeana impotriva Romaniei, privind “conditiile de detentie” si tratamentele inumane, degradante, situatie in care directorul SRDO a afirmat nevoia atragerii raspunderii personale a celor ce se fac vinovati de acestea, in cazul in care pot fi indivizualizate, si nevoia recuperarii banilor platiti de stat, ca despagubiri. In acest mod, pot fi responsabilizati cei care lucreaza in sistem si pe viitor prevenite astfel de fapte. Urmeaza ca discutia “regresul statului impotriva autorilor, pentru sumele achitate cu titlu de despagubiri” sa fie pusa in discutie si intr-un cadru mai larg.

Au mai fost discutate situatii punctuale, precum: lipsa unor psihiatri in sistem, conditiile precare din anumite penitenicare, problema transmiterii bolilor grave, precum si alte aspecte ce tin de respectarea demnitatii si integritatii fizice si pishice a persoanei private de libertate.

Nu in ultimul rand, directorul SRDO, Artin Sarchizian, observa numarul “modest” al participantilor la intrunire, numai cinci organziatii, fapt ce denota o realitate deloc de neglijat, anume ca, foarte putine organizatii dintre cele ce pretind ca militeaza pentru apararea drepturilor omului desfasoara in realitate aceste activitati. Trebuie sa fie un motiv de reflectie pentru autoritati, dar in egala masura, un motiv de ingrijorare pentru societate.

Societatea Romana pentru Drepturile Omului va initia din luna august o ampla campanie de observare a conditiilor de detentie, prin vizite concrete in penitenciare si contacte cu detinutii, pentru a putea prezenta public o imagine cat mai obiectiva si independenta a situatiei reale din penitenciare.

dr. Artin SARCHIZIAN
Avocat, Baroul Bucuresti

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro