Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept comercial
CRAZNIC
 

Comisia Europeană îndeamnă statele membre să combată practicile neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente
17.07.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeană a adoptat marți, 15 iulie 2014, o comunicare cu privire la identificarea mijloacelor de îmbunătățire a protecției acordate micilor producători de alimente și comercianților cu amănuntul din statele membre în fața practicilor neloiale ale partenerilor comerciali ai acestora, care uneori sunt mult mai puternici, informează ec.europa.eu.

CE a constatat că există niveluri diferite de putere de negociere între comercianți, ca urmare a circuitului produselor, dar și a evoluțiilor ce au loc în piață. Deși diferențele de putere reprezintă un element obișnuit și legitim, în unele cazuri aceste dezechilibre pot duce la practici comerciale neloiale.

Printre practicile neloiale identificate se numără: evitarea sau refuzul de a consemna în scris condiții comerciale esențiale; modificarea unilaterală cu efect retroactiv a costului sau a prețului produselor sau serviciilor; transferarea către o parte contractantă a unui risc nejustificat sau disproporționat; rezilierea unilaterală a unei relații comerciale fără preaviz sau într-un termen nejustificat de scurt sau fără a indica un motiv obiectiv justificat, etc.

Prin recomandarea emisă, Comisia propune statelor membre să dezvolte un cadru eficace pentru a combate astfel de practici, propunerea bazându-se pe trei elemente principale:
1. susținerea Inițiativei privind lanțul de aprovizionare voluntare;
2. standarde la nivelul UE pentru principiile de bună practică;
3. asigurarea punerii eficace în aplicare la nivel național.

Michel Barnier, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru piața internă și servicii, a declarat: „În calitate de consumatori, putem cu toții să facem cumpărăturile la comercianții cu amănuntul locali, însă lanțul de aprovizionare cu alimente se situează, în mod clar, la nivelul pieței unice europene. Este necesar să existe condiții de concurență echitabile între, pe de o parte, furnizorii și comercianții cu amănuntul de produse alimentare care au statutul de IMM-uri și, pe de altă parte, marii producători și supermarketurile multinaționale. Practicile comerciale neloiale pun în pericol acest lucru. Sectorul a depus deja eforturi importante și valoroase pentru a aborda comportamentele neloiale și ar trebui să continue această practică. Statele membre ar trebui să se asigure că dispun de cadre de reglementare eficace și coerente pentru a valorifica și a completa inițiativele de autoreglementare.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.