Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Comisia Europeană îndeamnă statele membre să combată practicile neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente
17.07.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeană a adoptat marți, 15 iulie 2014, o comunicare cu privire la identificarea mijloacelor de îmbunătățire a protecției acordate micilor producători de alimente și comercianților cu amănuntul din statele membre în fața practicilor neloiale ale partenerilor comerciali ai acestora, care uneori sunt mult mai puternici, informează ec.europa.eu.

CE a constatat că există niveluri diferite de putere de negociere între comercianți, ca urmare a circuitului produselor, dar și a evoluțiilor ce au loc în piață. Deși diferențele de putere reprezintă un element obișnuit și legitim, în unele cazuri aceste dezechilibre pot duce la practici comerciale neloiale.

Printre practicile neloiale identificate se numără: evitarea sau refuzul de a consemna în scris condiții comerciale esențiale; modificarea unilaterală cu efect retroactiv a costului sau a prețului produselor sau serviciilor; transferarea către o parte contractantă a unui risc nejustificat sau disproporționat; rezilierea unilaterală a unei relații comerciale fără preaviz sau într-un termen nejustificat de scurt sau fără a indica un motiv obiectiv justificat, etc.

Prin recomandarea emisă, Comisia propune statelor membre să dezvolte un cadru eficace pentru a combate astfel de practici, propunerea bazându-se pe trei elemente principale:
1. susținerea Inițiativei privind lanțul de aprovizionare voluntare;
2. standarde la nivelul UE pentru principiile de bună practică;
3. asigurarea punerii eficace în aplicare la nivel național.

Michel Barnier, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru piața internă și servicii, a declarat: „În calitate de consumatori, putem cu toții să facem cumpărăturile la comercianții cu amănuntul locali, însă lanțul de aprovizionare cu alimente se situează, în mod clar, la nivelul pieței unice europene. Este necesar să existe condiții de concurență echitabile între, pe de o parte, furnizorii și comercianții cu amănuntul de produse alimentare care au statutul de IMM-uri și, pe de altă parte, marii producători și supermarketurile multinaționale. Practicile comerciale neloiale pun în pericol acest lucru. Sectorul a depus deja eforturi importante și valoroase pentru a aborda comportamentele neloiale și ar trebui să continue această practică. Statele membre ar trebui să se asigure că dispun de cadre de reglementare eficace și coerente pentru a valorifica și a completa inițiativele de autoreglementare.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti