Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Prescripţia dreptului de a solicita recuperarea sumelor plătite nelegal în cadrul unui contract de finanţare


17 iulie 2014 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 8 din Decretul nr. 167/1958 (art. 2523 NCC), în cazul acţiunii în răspundere pentru paguba cauzată prin fapta ilicită, extracontractuală sau contractuală, prescripţia începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască paguba şi pe cel care răspunde de ea. În speţă, a fost formulată o contestaţie împotriva procesului-verbal de control emis de instituţia finanţatoare, prin care s-au constatat plăţile nelegale făcute în temeiul unui contract de finanţare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil. Înalta Curte a apreciat că, în acestă situaţie, termenul de prescripţie a dreptului la acţiunea în pretenţii având ca obiect recuperarea de către reclamant, în calitate de beneficiar al proiectului, a sumelor plătite nelegal către executantul lucrării, începe să curgă de la data soluţionării irevocabile a contestaţiei, moment la care reclamantul a cunoscut efectiv întinderea pagubei, fiind aplicabile, astfel, dispoziţiile art. 8 din Decretul nr. 167/1958. (Decizia nr. 418 din 6 februarie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în pretenţii)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică