Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Prescripţia dreptului de a solicita recuperarea sumelor plătite nelegal în cadrul unui contract de finanţare
17.07.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 8 din Decretul nr. 167/1958 (art. 2523 NCC), în cazul acţiunii în răspundere pentru paguba cauzată prin fapta ilicită, extracontractuală sau contractuală, prescripţia începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască paguba şi pe cel care răspunde de ea. În speţă, a fost formulată o contestaţie împotriva procesului-verbal de control emis de instituţia finanţatoare, prin care s-au constatat plăţile nelegale făcute în temeiul unui contract de finanţare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil. Înalta Curte a apreciat că, în acestă situaţie, termenul de prescripţie a dreptului la acţiunea în pretenţii având ca obiect recuperarea de către reclamant, în calitate de beneficiar al proiectului, a sumelor plătite nelegal către executantul lucrării, începe să curgă de la data soluţionării irevocabile a contestaţiei, moment la care reclamantul a cunoscut efectiv întinderea pagubei, fiind aplicabile, astfel, dispoziţiile art. 8 din Decretul nr. 167/1958. (Decizia nr. 418 din 6 februarie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în pretenţii)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti