Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
CCR Drept constituțional Dreptul muncii RNSJ

Excepție de neconstituționalitate respinsă ref. salariații din sectorul public

17 iulie 2014 | Andreea BANU

În Monitorul Oficial nr. 507 din data de 8 iulie 2014 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 260 din 6 mai 2014 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 74 alin. (5) din Codul muncii.

Excepția a fost ridicată de Sindicatul Finanțelor Publice SAMFISC Satu-Mare, în calitate de reprezentant al membrului de sindicat Firuța Maria Găvruș, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Satu Mare – Secția I civilă.

Obiectul excepției îl constituie dispozițiile art. 74 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, respectiv: „Prevederile art. 68-73 nu se aplică salariaților din instituțiile și autoritățile publice”.

Autorul susține, în motivarea excepției de neconstituționalitate, că dispozițiile criticate sunt contrare art. 16 alin. (1) din Constituția României, întrucât disting, în acordarea beneficiilor prevăzute de art. 68-73 din Codul muncii, între cetățeni în funcție de sectorul de activitate în care sunt angajați. În plus, sunt încălcate prevederile art. 41 alin. (2) și art. 53 din Constituție, deoarece această categorie este lipsită de măsurile de protecție socială vizând atenuarea consecințelor concedierii, care constau în acordarea sprijinului pentru recalificarea sau reconversia profesională a salariaților concediați și compensațiile bănești ce se acordă acestora.

Curtea, examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispozițiile de lege criticate raportate la prevederile Constituției, precum și Legea nr. 47/1992, reține, în primul rând, că a fost legal sesizată și este competentă să soluționeze excepția de neconstituționalitate.

Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea constată că dispozițiile de lege criticate prevăd o excepție de la aplicarea dispozițiilor art. 68-73 din Codul muncii, care se referă la concedierea colectivă, informarea, consultarea salariaților și procedura concedierilor colective.

În privința pretinsei încălcări a principiului egalității în drepturi, Curtea a statuat într-o decizie anterioară că soluția legislativă criticată „creează, într-adevăr, un tratament juridic diferit pentru salariații din instituțiile publice și autoritățile publice în raport cu ceilalți salariați, în sensul în care acestora nu le sunt aplicabile dispozițiile codului referitoare la concedierea colectivă și garanțiile care însoțesc o asemenea măsură”. Totuși, Curtea a reținut că instituția concedierii colective, cu tot ceea ce aceasta presupune în înțelesul Codului muncii, nu se poate aplica la nivelul personalului din instituțiile și autoritățile publice, având în vedere situația specifică a acestuia. Astfel, într-o decizie anterioară, Curtea a justificat această poziție a sa, argumentând că raporturile de muncă din mediul bugetar presupun efectuarea unor cheltuieli din bugetul public național, iar dezechilibrarea acestuia ar putea avea consecințe în ceea ce privește diminuarea cheltuielilor din acest buget. Or, salariile și indemnizațiile reprezintă astfel de cheltuieli – mai exact, cheltuieli de personal; în schimb, în mediul privat raporturile de muncă sunt guvernate întotdeauna de contractul individual de muncă. De altfel, măsurile de concediere colectivă în privința personalului din instituțiile și autoritățile publice al cărui raport de muncă izvorăște în temeiul unui contract individual de muncă se vor putea lua doar în baza unor reglementări primare speciale, care vor cuprinde măsuri de acompaniere corespunzătoare, de natură să nu discrimineze această categorie de salariați față de salariații din mediul privat.

Referitor la critica vizând restrângerea neconstituțională a exercițiului dreptului salariaților la măsuri de protecție socială, Curtea reține că art. 41 alin. (2) din Constituție nu precizează expres situațiile specifice, stabilite prin lege, care impun dreptul salariaților la măsuri de protecție socială. În acest sens, revine competenței exclusive a legiuitorului stabilirea lor, precum și a condițiilor în care se acordă acestea, în funcție de împrejurările concrete și obiectivele vizate, putând institui tratamente juridice diferite pentru persoane aflate în situații obiectiv diferite.

Astfel, Curtea decide:
– Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 74 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

Andreea BANU

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership