Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Timișoara. Constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată


17 iulie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Timișoara. Constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:
F.I.R., în stare de arest preventiv, administrator al S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
constituirea unui grup infracțional organizat;
evaziune fiscală;
spălare a banilor;
falsul în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
uz de fals, în formă continuată;
P.S.C., în stare de arest la domiciliu, I.L.T.E.N. și I.I., ambii sub control judiciar, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile concurente de:
constituire a unui grup infracțional organizat în modalitatea aderării;
complicitate la evaziune fiscală;
complicitate la spălare a banilor;
Ș.V.C., în stare de arest la domiciliu și B.L.C., în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile concurente de:
complicitate la evaziune fiscală;
complicitate la spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În intervalul 2009-2012, inculpatul F.I.R., administrator al S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. Timișoara, a inițiat și condus un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior P.S.C., I.L.T.E.N. și I.I.
În demersul de a obține în mod ilicit avantaje pecuniare inculpatul F.I.R. a pus la punct un mecanism complex prin intermediul căruia a obținut diferite sume de bani ce în realitate trebuiau să fie achitate Statului Român cu titlu de impozite și taxe.
Astfel, în aceeași perioadă, inculpatul F.I.R., a înregistrat în evidența contabilă a societății un număr de 506 documente contabile (facturi, note de recepție, procese verbale, etc.) ce au avut consecința diminuării obligațiilor fiscale cu suma totală de 9.660.763,56 lei, (din care TVA în sumă de 6.206.946,34 lei și impozit pe profit în sumă de 3.453.817,22 lei).
În baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul F.I.R. a înregistrat un număr de 1284 documente false (facturi, note de recepție și constatare diferențe, procese verbale, bonuri de consum, contracte și anexe la contracte, etc.), prin care se atesta în mod neadevărat existența unor operațiuni comerciale de achiziție a unor mărfuri sau servicii de la un număr de 15 societăți comerciale, în cadrul cărora ceilalți coinculpați aveau sau avuseseră diferite calități (administratori de fapt ori de drept sau asociați) .
În aceste activități inculpatul F.I.R., pe lângă membrii grupului a fost ajutat și de inculpații, Ș.V.C., B.C.L., care au acceptat să emită facturi fiscale în numele unor firme în care figurau sau figuraseră cu diferite calități (asociați sau administratori), pentru crearea unei aparențe de realitate a operațiunilor financiare „atestate” de acele facturi.
Scopul acestor acțiuni a fost diminuarea obligațiile fiscale datorate statului cu titlu de TVA și impozit pe profit.
Din sumele de bani, obținute în acest mod ilicit, rezultate din diminuarea obligațiilor fiscale, inculpatul F.I.R., a introdus în circuitul financiar suma de 9.660.763,56 lei.
În scopul ascunderii provenienței ilicite a sumei de bani obținută din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițial inculpatul a creditat societatea comercială administrată de el, iar ulterior după restituirea creditărilor a încheiat mai multe contracte prin care dona banii firmei, menționând că acele sume de bani proveneau din drepturi de autor, aspect nereal.
Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului este de 9.660.763,56 lei, din care: TVA în sumă de 6.206.946,34 lei și impozit pe profit în sumă de 3.453.817,22 lei.
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
În perioada 2009-2012, inculpatul F.I.R. prin firma S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L., administrată de acesta, a inițiat un grup infracțional organizat, a desfășurat activități infracționale de evaziune fiscală și spălarea banilor, care au avut ca rezultat crearea unui prejudiciu bugetului statului în cuantum de 9.660.763,56 lei și dobândirea de către inculpat a unor importante sume de bani.
Astfel, inculpatul F.I.R. a înregistrat în evidențele S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. facturi fictive în valoare totală de 34.553.775,93 lei ce figurau emise de 15 societăți comerciale atrase de acesta în activitatea infracțională, reprezentând achiziția unor servicii de promovare, sampling, merchendising și achiziții de produse publicitare, pentru a diminua baza impozabilă și a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale de natura impozitului pe profit și TVA.
Pentru a crea o aparență de realitate a operațiunilor a efectuat plăți bancare către aceste societăți, iar sumele de bani i-au fost restituite fie în numerar (cash) fie prin alte operațiuni bancare de către coinculpații atrași în grupul infracțional, după reținerea de către aceștia a unui comision, veniturile ilicite fiind reintroduse ulterior în circuitul economic prin diferite operațiuni contabile.
Astfel, pentru obținerea sumelor de bani inculpatul F.I.R. împreună cu ceilalți inculpați, prin firme administrate în drept sau în fapt de către aceștia, au simulat relații comerciale, fictive în realitate.
Prin intermediul acestora au fost diminuate taxele și impozitele datorate statului pentru bunuri achiziționate din țări aflate în Comunitatea Europeană, (în special cafea), care conform prevederilor europene erau scutite de plata taxelor, ce au fost vândute, ulterior, unor firme ce dețineau mari lanțuri de magazine din România.
Pentru a crea însă o situație de fapt diferită de aceasta, inculpatul F.I.R. a înregistrat în contabilitate facturi fiscale false, emise de societăți comerciale din România, ce nu reflectau realitatea, raportul comercial atestat de acele facturi neexistând în realitate.
În această activitatea a fost ajutat de inculpații P.S., Ș.V.C., B.C.L., I.I. și I.L.T.E.N., care au acceptat să emită facturi fiscale în numele unor firme în care figurau sau figuraseră cu diferite calități (asociați sau administratori), pentru crearea unei aparențe de realitate a operațiunilor financiare „atestate” de acele facturi. Scopul acestor din urmă acte era acela de a spori și întări credibilitatea existenței acelor relații comerciale, astfel că în cazul unui control să fie mai dificilă la o verificare sumară identificarea neregulilor cu privire la acele relații.
Tot în scopul creării unei aparențe de realitate a operațiunilor comerciale, inculpatul F.I.R.  le-a cerut celorlalți coinculpați înregistrarea în contabilitate și declararea la organele fiscale a relațiilor comerciale.
Aceste lucruri erau necesare pentru ca, pe deoparte să înlăture eventuale suspiciuni care ar fi putut plana asupra sa, cu ocazia unei verificări sumare a organelor de control, iar pe de altă parte, pentru a transfera practic vinovăția din sarcina sa în cea a celorlalți coinculpați sau a asupra administratorilor firmelor implicate în activitatea infracțională.
Practic întregul mecanism a constat în interpunerea S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. între furnizorul din statul intracomunitar sau național și cumpărătorul mărfurilor care își avea sediul pe teritoriul României, procedeu cunoscut sub denumirea de interpunere unei firme „tampon”.
În cauză s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra bunurilor imobile (casă de locuit și teren) aparținând inculpatului F.I.R.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și din partea lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Timiș.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, care a menținut măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro