Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Adrian Bordea: ”Justiția suferă de o nefinanțare care s-a cronicizat”
18.07.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Jud. dr. Adrian Bordea, președintele CSM, a acordat un interviu pentru agerpres.ro în cadrul căruia a discutat despre situația economică a sistemului de justiției din România.

Președintele CSM a declarat că: ”Justiția suferă de o nefinanțare care s-a cronicizat. Sunt instanțe unde nu se poate lucra și totuși se lucrează. Fonduri! Fondurile sunt limitate. Sperăm ca acum, în perioada aceasta 2015-2020, când Uniunea Europeană repartizează fonduri pe infrastructură în România să putem face ceva, dar altfel zeci de instanțe sunt într-o stare deplorabilă. Este foarte adevărat că sunt și instanțe unde, construite v-am spus fie cu fonduri europene, în care cheltuiala nu s-a justificat pentru că nu justifică eficiența, dar noi sperăm în continuare de data aceasta într-un sprijin efectiv al ministrului Justiției. Colaborarea dintre noi și Ministerul Justiției este foarte bună și sperăm ca toate proiectele, în domeniul acesta al finanțării, pe care le propunem să capete contur”.

Adrian Bordea a subliniat faptul că aspectul economic este factorul care afectează cel mai mult justiția, declarând: ”Factorul economic, vă spuneam de subfinanțarea cronică, subfinanțare cronică, cu toate demersurile făcute și de noi, și de Executiv pentru că trebuie să recunoaștem ceea ce este de recunoscut, totuși resursele financiare în sistem, dar nu mai știi exact ce e prioritar — învățământul, sănătatea sau pușcăriile cum zic — ne atrag atenția apropo de raportul MCV, apropo de câteva decizii ale CEDO care sunt total irealiste, dar în sfârșit trebuie să le suportăm”.

Cu privire la proiectele de viitor ale CSM, acesta a afirmat: ”Consiliul Magistraturii are un plan, o strategie, pe toată existența lui, pe perioada de șase ani, un plan strategic, constituit, format în 2011, însă nu întotdeauna, dat fiind modificări substanțiale legislative și în structura până la urmă a societății, nu întotdeauna ele pot pica bine. Însă prioritar pentru justiție acum sunt resursele umane, resursele financiare. Resursele umane însemnând nu atât judecători, cât personalul auxiliar de specialitate. Și ne confruntăm în toamna aceasta cu o situație destul de dificilă în care sunt nefinanțate posturi existente ale grefierilor și care ne constrâng să nu putem să facem angajări. Zic să nu facem noi pentru că de fapt cel care se ocupă de gestionarea acestor probleme rămâne tot Ministerul Justiției, dar noi ne preocupăm, și noi, și ministerul, de buna funcționare a instanțelor, a parchetelor și de aceea zic că suntem implicați în mod direct și noi”.

Întregul interviu poate fi accesat aici.

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.