Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

CE. Raportul anual privind interesele financiare ale UE
21.07.2014 | Adina-Elena OPREA

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În conformitate cu prevederile TFUE, Comisia Europeană a dat publicităţii raportul anual privind interesele financiare ale Uniunii (raportul PIF) în care sunt prezentate măsurile adoptate în vederea combaterii fraudelor vizând fondurile UE, dar şi detalii privind fraudele raportate de statele membre pentru întregul buget al UE.

Potrivit datelor raportului, fraudele care au vizat bugetul UE şi care au fost identificate de autoritățile naționale au scăzut ușor în 2013 față de 2012, fraudele detectate în ceea ce privește cheltuielile UE reprezentând mai puțin de 0,2% din toate fondurile.

Totodată, raportul menţionează înregistrarea unor progrese semnificative în ceea ce priveşte punerea în aplicare a noilor norme și politici, ceea ce va consolida lupta împotriva fraudei în anii următori. Ca în fiecare an, raportul se concentrează şi pe o analiză aprofundată a unui domeniu, astfel că anul acesta face un bilanț al progreselor realizate de statele membre în ceea ce privește înființarea serviciilor naționale de coordonare antifraudă (AFCOS), prevăzute de noul regulament privind OLAF. Aceste servicii vor colabora şi vor face schimb de informaţii cu OLAF, iar raportul prezintă statele membre care au desemnat deja serviciul naţional de coordonare antifraudă, recomandând acelaşi lucru şi celor patru state membre care nu au implementat serviciul.

Nu în ultimul rând, raportul detaliază iniţiativele Comisiei în privinţa fraudelor care vizează bugetul UE, după cum urmează
– propunerea de înfiinţare a Parchetului European;
– intrarea în vigoare a noului Regulament OLAF;
– propunerea Comisiei privind protejarea intereselor financiare ale UE prin măsuri de drept penal, mai exact prin armonizarea definițiilor infracțiunilor comise împotriva bugetului și prin introducerea unor sancțiuni minime care urmează să fie aplicate acestor infracțiuni.

Adina Elena OPREA
Junior Lawyer

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti