Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 1 comentariu

Modificarea procedurii de elaborare si avizare a proiectelor de acte normative la nivelul Guvernului
20.02.2008 | JURIDICE.ro, BADEA CLIFFORD CHANCE

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial, partea I, Nr. 129 din 19 februarie 2008, a fost publicata Hotararea Guvernului Nr. 161 din 13 februarie 2008 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum si altor documente, in vederea adoptarii/aprobarii, aprobat prin Hotararea Guvernului Nr. 1226/2007.

In ceea ce priveste proiectele de acte normative, o prima modificare adusa Regulamentului este stabilirea explicita a unei etape de avizare interministeriale, constand in avizarea proiectului, dupa caz, de catre Ministerul Economiei si Finantelor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Externe si/sau Departamentul pentru Afaceri Europene.

In urma obtinerii celorlalte avize relevate, va trebui obtinut avizul Ministerului Justitiei, care va fi exclusiv din punctul de vedere al legalitatii si care marcheaza incheierea etapei de avizare interministeriala.

O alta etapa distinct prevazuta este aceea a transmiterii proiectului (de catre initiator) spre avizare, in forma sa finala, dupa caz, catre Curtea de Conturi, Consiliul Concurentei, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, Consiliul Economic si Social si/sau Consiliul Superior al Magistraturii. Noutatea consta in faptul ca este lasata la aprecierea initiatorului proiectului nevoia de a consulta si de a obtine un aviz de la institutiile mai sus-mentionate in acest paragraf. Numai in urma obtinerii acestor avize, initiatorul va transmite proiectul Secretariatului General al Guvernului, care la randul sau il va transmite Consiliului Legislativ.

Alte modificari se refera la etapa discutarii si adoptarii proiectului in sedinta Guvernului. In cazul aducerii unor modificari proiectului, este necesara supunerea acestuia unei noi etape de avizare.

Hotararea Guvernului Nr. 1226/2007 urmeaza sa fie republicata in Monitorul Oficial, dandu-se textelor o noua renumerotare.

Pentru STIRI.JURIDICE, BADEA CLIFFORD CHANCE 

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti