Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

Extinderea categoriilor de cauze ce pot fi soluționate de judecătorii stagiari
22.07.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comisiile nr. 1 și 2 a Consiliului Superior al Magistraturii s-au întâlnit în ședință comună marți, 8 iulie 2014, pentru a discuta despre posibilitatea extinderii categoriilor de cauze ce pot fi soluționate de judecătorii stagiari sau posibilitatea modificării statutului absolvenților INM în sensul de a fi judecători/procurori definitivi, nu stagiari.

Comisiile au analizat propunerea și au decis că interesul sistemului judiciar este acela de a realiza o cât mai bună formare practică a judecătorilor stagiari, fiind necesar ca, similar procurorilor stagiari, a căror activitate este coordonată de procurori definitivi, și activitatea judecătorilor stagiari să fie coordonată de judecători definitivi.

În consecință, s-a apreciat necesară analizarea posibilităților de modificare a Legii nr. 303/2004, pentru a se reglementa următoarele:
– judecătorii stagiari vor intra în ședințe având pe rol toate tipurile de cauze, în completele în care sunt planificați președintele și vicepreședintele instanței, președinții de secție și judecătorii anume desemnați;
– pentru cauzele la care participă, judecătorul stagiar va întocmi un raport asupra cauzei, va avea vot consultativ și va redacta proiectul hotărârii.

De asemenea, s-a stabilit că este necesar un studiu de drept comparat referitor la activitatea judecătorilor stagiari din alte state în care există instituții similare INM-ului.

În ceea ce privește intrarea în magistratură în baza art. 33 din Legea nr. 303/2004, date fiind dificultățile în care se află instanțele pentru care se organizează acest concurs și durata care s-ar adăuga între momentul în care s-ar susține examenul și data numirii în funcție, comisia a decis că este recomandabilă păstrarea actualei reglementări, în sensul că nu este necesar ca aceste persoane să devină auditori de justiție, urmând, însă, a se reglementa examenul de absolvire a cursurilor și consecințele nepromovării acestuia.

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.