Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PT-Bihor. Deturnare de fonduri. Trimitere în judecată


21 iulie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

PT-Bihor. Deturnare de fonduri. Trimitere în judecată.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților I.I. şi D.M.F. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deturnare de fonduri.

În fapt, s-a reținut că inculpații, în calitate de primar (ordonator principal de credite), respectiv contabilă la Primăria Comunei Cociuba Mare, prin schimbarea destinației fondurilor bănești, au efectuat, la data de 8 mai 2012, plăți în valoare totală de 235.911 lei, fără respectarea prevederilor H.G. nr. 255/2012, cauzând astfel o pagubă bugetului de stat în sumă de 235.911 lei.
Astfel, la data de 3 aprilie 2012, prin H.G. nr. 255/2012 s-a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012, cu suma de 648.233 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, și alocarea acesteia bugetelor locale ale unor unități administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente unor cheltuieli curente și de capital, precum și pentru cofinanțarea unor proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile. Deşi, la acea dată, valoarea totală a arieratelor Primăriei Cociuba Mare erau în cuantum de 196.815 lei, cei doi inculpaţi au transmis o adresă către Instituţia Prefectului prin care au atestat în mod nereal că primăria are datorii de 535.000 lei.
Astfel, conform anexei H.G. nr. 255/2012, Comunei Cociuba Mare – județul Bihor i-a fost alocată suma de 370.000 lei, conform art. 2 din H.G. nr. 255/2012, ordonatorii principali de credite urmând să răspundă de modul de utilizare a sumelor alocate.
În loc ca suma respectivă să fie utilizată potrivit destinaţiei pentru care a fost acordată, cei doi inculpaţi au angajat alte noi cheltuieli pentru primărie, motiv pentru care auditorii publici externi din cadrul Camerei de Conturi Bihor, au verificat modul de utilizare a sumelor alocate de la bugetul de stat conform H.G. nr. 255/2012, prilej cu care s-a constatat că suma repartizată a fost utilizată potrivit destinației doar în cuantum de 54.000 lei, iar pentru alte destinații, în afara prevederilor H.G. nr. 255/2012, suma de 236.000 lei, din care: 200.000 lei pentru lucrări, 23.000 lei pentru servicii și 13.000 lei pentru produse.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bihor.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.mpublic.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică