« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

PT-Bihor. Deturnare de fonduri. Trimitere în judecată
21.07.2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

PT-Bihor. Deturnare de fonduri. Trimitere în judecată.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților I.I. şi D.M.F. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deturnare de fonduri.

În fapt, s-a reținut că inculpații, în calitate de primar (ordonator principal de credite), respectiv contabilă la Primăria Comunei Cociuba Mare, prin schimbarea destinației fondurilor bănești, au efectuat, la data de 8 mai 2012, plăți în valoare totală de 235.911 lei, fără respectarea prevederilor H.G. nr. 255/2012, cauzând astfel o pagubă bugetului de stat în sumă de 235.911 lei.
Astfel, la data de 3 aprilie 2012, prin H.G. nr. 255/2012 s-a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012, cu suma de 648.233 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, și alocarea acesteia bugetelor locale ale unor unități administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente unor cheltuieli curente și de capital, precum și pentru cofinanțarea unor proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile. Deşi, la acea dată, valoarea totală a arieratelor Primăriei Cociuba Mare erau în cuantum de 196.815 lei, cei doi inculpaţi au transmis o adresă către Instituţia Prefectului prin care au atestat în mod nereal că primăria are datorii de 535.000 lei.
Astfel, conform anexei H.G. nr. 255/2012, Comunei Cociuba Mare – județul Bihor i-a fost alocată suma de 370.000 lei, conform art. 2 din H.G. nr. 255/2012, ordonatorii principali de credite urmând să răspundă de modul de utilizare a sumelor alocate.
În loc ca suma respectivă să fie utilizată potrivit destinaţiei pentru care a fost acordată, cei doi inculpaţi au angajat alte noi cheltuieli pentru primărie, motiv pentru care auditorii publici externi din cadrul Camerei de Conturi Bihor, au verificat modul de utilizare a sumelor alocate de la bugetul de stat conform H.G. nr. 255/2012, prilej cu care s-a constatat că suma repartizată a fost utilizată potrivit destinației doar în cuantum de 54.000 lei, iar pentru alte destinații, în afara prevederilor H.G. nr. 255/2012, suma de 236.000 lei, din care: 200.000 lei pentru lucrări, 23.000 lei pentru servicii și 13.000 lei pentru produse.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bihor.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.mpublic.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD