ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Aspirații la o nouă etapă a vieții… universitară: curiozitate, cutezanță, cunoaștere
23.07.2014 | Rodica Aida POPA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Bucuria începutului fiecărei veri vibrează altfel pentru noile generații de absolvenți ai examenului de bacalaureat, reprezentând finalul, dar și deschiderea unor noi orizonturi ale cunoașterii și anume acelea de început al unei alte etape – studenția.

Curiozitatea, cutezanța, pasiunea, imaginația unite într-un mod fericit de iubire și creativitate îndeamnă orice tânăr să viseze la devenirea sa, prin alegerea facultății care îi va satisface sau nu nevoia de cunoaștere.

Așa că invariabil și în această vară fierbinte, însă pe alocuri cu accente de ploaie, o altă mulțime de tineri se îndreaptă spre facultăți: Litere, Drept, Istorie, Filosofie, Psihologie, Medicină, Matematică, Politehnică și lista poate continua.

Unii sunt încrezători, alții neliniștiți, mulți serioși, puțini zâmbitori, cel mai adesea însoțiți de părinți ale căror emoții nu se întrevăd pentru că, nu-i așa, sunt adulți și trebuie să confere o susținere copiilor lor.

Acesta este tabloul viu al aspirațiilor a două generații, tineri și adulți, care descătușează energii nebănuite.

Porțile facultăților se deschid și deja apare ruptura, doar temporară, între copii și părinți, căci primii pășesc cel puțin pentru câteva ore într-o aventură… a cunoașterii sau nu a subiectelor, iar alții rămân în așteptare, însă pentru fiecare clepsidra timpului măsurându-se altfel.

În creuzetul sălilor de examen, subiectele selectate sau alese, depinde cum vă place (Shakespeare, nu-i așa?), se deschid, se fotocopiază, se distribuie sau altfel, după cum prevede procedura.

Timpul, în interior, capătă o nouă dimensiune, fiind înlocuit de intensitatea rațiunii, dar și a trăirii puternice, pentru că acum într-o avalanșă ordonată de un ceasornic lăuntric, cunoștințele dobândite din cele mai diverse domenii: lingvistice, istorice, filosofice, biologice, chimice, fizice, artistice și câte și mai câte se revarsă prin bife, x-uri, buline, mai tușate sau mai puțin, ecuații sau simboluri demne de o nouă teorie, eseuri, ori desene sau surprize: probă fizică, de dans sau probă orală, recitarea unei poezii (teatru, ați ghicit?).

Timpul, în exterior, are altă dimensiune, de la static, părinții așezați pe trotuare singuri sau în grupuri întrebându-se în sine sau în dialog cum or fi subiectele, la dinamic (după vreo 1h și un pic), în poziția în picioare, mergând și comunicând, de regulă, sau îndreptându-se grăbiți spre primii ieșiți din examen pentru a afla ce s-a dat, unii bucuroși că tânărul (a) lor nu a ieșit (concluzie: știe subiectele).

Căldură mare la propriu și la figurat, timpul trece, iar examenul se apropie de sfârșit și în curând… vă rugăm să încheiați… să lăsați pixurile și să predați lucrările și… gaaaata.

Afară, unii părinți își așteaptă copiii, care veseli sau mai puțin expansivi, se îndreaptă spre ei, se îmbrățișează, alții pleacă neînsoțiți de nimeni, dar în orice caz fiecare trecând prin experiența admiterii la facultate, respiră altfel, pentru că, nu-i așa, viața oferă și experiența unui examen de admitere la facultate și mai este ceva… începe acum cu adevărat Vacanțaaaa.

judecător dr. Rodica Aida POPA
Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate