Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Demisie, acordul părților sau concediere?


24.07.2014 | Răzvan VASILIU
Secţiuni: Dreptul muncii, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Una dintre intrebarile care apar cu regularitate din partea salariatilor se refera la diferentele dintre demisie, incetarea amiabila a raporturilor de munca si concediere pentru desfiintarea posturilor ocupate de catre acestia.

Concret, salariatului i se comunica faptul ca serviciile nu mai sunt dorite de catre angajator si i se solicita sa isi dea demisia pentru evitarea unei concedieri.

Demisia reprezinta actul unilateral de vointa al salariatului prin care acesta doreste incetarea raporturilor de munca cu angajatorul. Fiind vorba despre un act unilateral al lucratorului, aceasta nu poate fi solicitata de catre angajator, salariatul neputand fi constrans sa aiba initiativa incetarii raporturilor de munca daca nu exista si vointa in acest sens.

Demisia ar trebui sa aiba la baza vointa exclusiva, neviciata a salariatului de incetare a raporturilor de munca, incetarea intervenind dupa expirarea perioadei de preaviz de maximum 20 de zile lucratoare in cazul functiilor de executie si de maximum 45 de zile in cazul salariatilor cu functii de conducere. Practic, exista si optiunea angajatorului de a renunta la beneficiul perioadei de preaviz, situatie in care va fi obligat sa ii achite salariatului contravaloarea perioadei de preaviz, fara ca acesta sa se mai prezinte la locul de munca.

Avantajele demisiei:
– reprezinta o modalitate de incetare a raporturilor de munca la initiativa salariatului.

Dezavantaje:
– salariatul are obligatia de a se prezenta la serviciu pe perioada preavizului (cu exceptia cazului in care angajatorul renunta explicit la acest beneficiu);
– salariatul nu va beneficia de indemnizatia de somaj.

Incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor – art. 55 lit. b) Codul muncii 

Reprezinta modalitatea cea mai onorabila de incetare a raporturilor de munca si presupune realizarea acordului de vointa intre angajat si angajator in ceea ce priveste terminarea contractului individual de munca.

Asadar, nu este suficienta numai solicitarea uneia dintre partile contractului de munca ci este absolut necesar ca si cealalta parte sa isi manifeste expres, neechivoc dorinta de a inceta raportul de munca. De exemplu, nu este suficient ca salariatul sa inregistreze o cerere prin care sa se solicite incetarea raporturilor de munca in temeiul art. 55 lit. b) Codul muncii, trebuind sa astepte si raspunsul favorabil al angajatorului. Lipsa raspunsului nu echivaleaza cu o acceptare a solicitarii, astfel ca este total contraindicat sa se interpreteze lipsa raspunsului ca o achiesare la solicitare.

In general, acest tip de incetare a contractului individual de munca este adesesa conditionat, de catre salariat, de acordarea unor compensatii materiale pentru incetarea raporturilor de munca, drepturile si obligatiile partilor regasindu-se intr-un acord de incetare semnat anterior incetarii raporturilor de munca.

Avantaje pentru angajator:
– angajatorul isi asigura intr-o foarte mare masura linistea, sansele de reusita ale salariatului intr-o eventuala actiune in instanta prin care sa solicite anularea deciziei de incetare a contractului fiind extrem de mici;
– angajatorul inregistreaza “o pierdere calculata”, limitata, a carei valoare, daca este cazul, se stabileste prin negociere, evitand astfel ca, in urma unui litigiu solutionat in favoarea salariatului, sa fie obligat la plata unei compensatii egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat lucratorul, de la momentul incetarii contractului si pana la reintegrarea pe post sau pana la ramanerea irevocabila a hotararii, in functie de solicitarea lucratorului;
– angajatorul evita un proces costisitor ce implica o durata lunga de timp si resurse de personal, materiale si financiare importante;
– angajatorul obtine incetarea contractului de munca, fara prea multe complicatii, in situatia in care nu doreste sa mai continue relatia de munca cu salariatul, evitand astfel sa apeleze la solutia desfiintarii postului sau la concedierea disciplinara;
– contractul de munca inceteaza la o data agreata de comun acord cu lucratorul.

Avantaje pentru salariat:
– contractul de munca inceteaza la o data agreata de comun acord cu angajatorul;
– salariatul va obtine o compensatie pentru incetarea contractului individual de munca, compensatie negociata cu angajatorul.

Dezavantaje pentru angajator:
– angajatorul, de cele mai multe ori, va oferi o compensatie pentru incetarea raportului de munca, mai ales daca incetarea are loc la initiativa sa.

Dezavantaje pentru salariat:
– salariatul nu va beneficia de indemnizatia de somaj.

Atentie: salariatii carora li se vor acorda compensatii pentru incetarea de comun acord a contractului individual de munca, sa aiba in vedere la negocierea pachetului compensator si faptul ca, daca nu ar accepta incetarea amiabila a contractului, ar fi indreptatiti sa primeasca contravaloarea muncii prestate in perioada de preaviz, indemnizatie de somaj si eventuale plati compensatorii garantate prin contractele aplicabile, astfel incat, la momentul negocierii pachetului compensator, sa tina cont de toate aceste elemente.

Concedierea pentru motive ce nu tin de persoana salariatului (desfiintarea locului de munca) – reprezinta modalitatea des intalnita de incetare a raporturilor de munca, in special atunci cand angajatorul nu mai doreste continuarea colaborarii cu salariatul.

Avantaje pentru salariat:
– ofera posibilitatea verificarii prin intermediul instantei de judecata a legalitatii masurii desfacerii contractului de munca;
– angajatul beneficiaza de dreptul de preaviz, respectiv, salariul pentru perioada cat se afla in preaviz;
– in masura in care sunt stipulate in contractul individual sau colectiv de munca aplicabil, angajatul va beneficia si de plati compensatorii;
– salariatul concediat beneficiaza de indemnizatia de somaj.

Dezavantaje pentru angajator:
– presupune o procedura relativ greoaie, formalista, care va putea fi verificata de catre instanta de judecata in cazul unui litigiu;
– presupune o perioada de timp insemnata pe parcursul careia sa se deruleze concedierea;
– acordarea termenului de preaviz si plata aferenta acestei perioade.

Asadar, la negocierea incetarii raporturilor de munca, trebuie acordata o atentie sporita modalitatii in care se doreste incetarea contractului de munca pentru ca, asa cum am aratat mai sus, efectele sunt diferite in functie de temeiul de drept in baza caruia inceteaza raporturile de munca.

Av. Răzvan VASILIU
VASILIU & MICLEA

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti