Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, trafic de influență. Trimitere în judecată
23.07.2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI

JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
I.M.O., senator în Parlamentul României, sub control judiciar, în sarcina căruia s-au reținut în concurs:
– trei infracţiuni de trafic de influenţă, două în formă continuată şi una în formă simplă;
– o infracțiune de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată;
E.C.Ș., consilier parlamentar, în sarcina căruia s-au reținut în concurs trei infracţiuni de trafic de influenţă, două în formă continuată şi una în formă simplă;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În prima parte a anului 2012, inculpații I.M.O., la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice și E.C.Ș., în înţelegere cu inculpatul C.C., au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către ANAF, la firma unui denunţător care le-a solicitat ajutorul în acest sens.
După ce I.M.O. și E.C.Ș. i-au pretins inculpatului C.C. suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină inculpatului C.C., iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe celorlalți doi inculpați.
După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, inculpatul C.C. le-a transmis celorlalți doi inculpați nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului. Aceștia au pretins o nouă sumă, respectiv 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control.
În cursul anului 2013, în luna august, inculpații I.M.O. și E.C.Ș. i-au pretins lui C.C. suma de 20.000 euro pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari publici, în vederea sprijinirii acestuia să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului 2013, pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
În acelaşi scop, pentru a realiza intervenţii pe lângă diferiţi funcţionari publici şi decizionali din structurile de resort – în vederea favorizării aceluiași inculpat la concursul ce a avut loc la data de 29 martie 2014, pentru ocuparea unor funcţii în cadrul ANAF, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală – inculpatul I.M.O., prin intermediul lui E.C.Ș., i-a pretins o nouă sumă, în cuantum tot de 20.000 euro.
După remiterea celor 20.000 de euro de către C.C., inculpatul I.M.O., pentru a ascunde primirea banilor, a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut, între ceilalți 2 inculpați.
În cursul anului 2013, inculpații I.M.O. și E.C.Ș. au promis unui om de afaceri, realizarea de intervenţii pe lângă funcţionari din cadrul Primăriei Sector 3 Bucureşti şi la alte entităţi juridice, pentru ca societatea acestuia să obţină încheierea unor contracte de lucrări.
Folosul celor 2 inculpați, urmare a acestor „intervenții”, a constat în nerestituirea unui împrumut, în sumă de 25.000 euro, pe care inculpatul I.M.O. îl contractase de la omul de afaceri, parte din suma de bani împrumutată fiind folosită de inculpatul E.C.Ș.
Inculpatul C.C. a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a vinovăției, în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.
În prezenţa apărătorului ales inculpatul C.C. a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile, aparţinând inculpaților I.M.O. și E.C.Ș.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, precum și impunerea plăţii cauţiunii în cuantum de 500.000 lei, deoarece pe parcursul urmăririi penale inculpatul I.M.O. nu a respectat această obligaţie.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.