Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Întâlnire între Avocatul Poporului și SRDO
25.07.2014 | Laura SIMIONESCU

In data de 24 iulie 2014, la sediul Institutiei Avocatului Poporului din Bucuresti, a avut loc intalnirea dintre Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, si Directorul Societatii Romane pentru Drepturile Omului, Artin Sarchizian, fiind puse bazele unei cooperari intre cele doua organisme ce au un scop comun, anume, apararea drepturilor si libertatilor omului.

Discutiile au vizat in special chestiunea noilor atributii ale institutiei Avocatului Poporului, legate de prevenirea torturii in locurile de detentie, astfel cum acestea au fost atribuite prin modificarile aduse Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata, care prevad ca vizitele, chiar si inopinante, in locurile de detentie se vor realiza de echipe in a caror componenta, in mod obligatoriu, vor intra si reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale din domeniul drepturilor omului.

Subliniem ca, potrivit articolului 291 alin. (1) din Lege, Instituţia Avocatul Poporului este singura structura nationala desemnata sa exercite atributiile prevazute de Protocolul optional, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, la Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptata la New York la 10 decembrie 1984, ratificat prin Legea nr. 109/2009.

Totodata, s-au expus cu titlu exemplificativ cazuri concrete de incalcare a drepturilor omului, sesizate SRDO, ce reclama nevoia unei actiuni comune a Societatii Civile si a institutiilor publice din domeniu, acesta fiind motivul primordial al cooperarii dintre cele doua organizatii.

A mai fost adusa in discutie si chestiunea legata de sesizarea Curtii Constitutionale, parghie legala aflata la dispozitia Avocatului Poporului, in legatura cu anumite acte normative, in contextul in care, in mod constant, Societatea Romana pentru Drepturile Omului este sesizata in legatura cu anumite texte ce, aparent, sunt neconstitutionale, caz in care aceste sesizari sunt redirectionate institutiei Avocatului Poporului spre analiza.

Concluziile acestei intalniri au fost dintre cele mai optimiste, fiind constatata o deschidere totala a Avocatului Poporului si a echipei sale de lucru spre Societatea Civila, lucru mai putin intalnit pana in acest moment.

Laura SIMIONESCU,
Secretar General al SRDO


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.