Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

DNA. Raportul de activitate pentru 2007
27.02.2008 | JURIDICE.ro, Directia Nationala Anticoruptie

JURIDICE - In Law We Trust

COMUNICAT

Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie in anul 2007 a contribuit efectiv la accelerarea considerabila a luptei impotriva coruptiei la nivel inalt si mediu, pe linia angajamentelor luate de Romania prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, aceasta concluzie rezultand din Raportul privind activitatea institutiei, prezentat in cadrul sedintei de bilant la data de 26 februarie 2008.

Prezenta la sedinta de bilant a DNA, doamna Laura Codruta Kövesi, Procurorul General al Romaniei, i-a indemnat pe procurorii DNA sa isi pastreze statutul de independenta, asa cum au facut si in cursul anului trecut, mai ales in conditiile in care anchetele desfasurate de acestia au atras suficiente comentarii si critici.

La conferinta de presa care a urmat sedintei de analiza a Raportului, procurorul sef al DNA, domnul Daniel Morar, a spus ca "modificarile legislative din cursul anului trecut au afectat anchetele aflate in curs sau deja finalizate, privind fosti sau actuali ministri, insa imbunatatirea activitatii a fost constatata prin evaluarile externe, ori controalele realizate din interiorul sistemului judiciar romanesc."

Astfel, reprezentantul DNA a dat ca exemple modificarea unelor prevederi legale aplicabile in cursul anchetei penale, urmare a unor decizii ale Curtii Constitutionale, cu impact direct si uneori retroactiv, asupra activitatii DNA, precum si modificarea atributiilor si componentei comisiei speciale de analiza, menita sa analizeze urmarirea penala a ministrilor, ulterior Curtea Constitutionala stabilind ca dispozitiile privind aceasta comisie sunt inaplicabile.

Cu toate acestea, potrivit Raportului, rezultatele inregistrate au dovedit ca institutia este in masura sa indeplineasca rolul de structura specializata in combaterea infractiunilor de coruptie la nivel inalt si mediu, precum si sa mentina cursul ascendent in consolidarea independentei si impartialitatii in desfasurarea anchetelor penale.

Astfel, cauzele solutionate au sporit numeric cu 37% fata de anul precedent, iar solutiile de trimitere in judecata au fost mai numeroase cu 31,5%. Numarul cauzelor complexe a crescut semnificativ, in sensul ca numarul persoanelor care au ocupat importante functii si demnitati publice trimise in judecata a crescut cu 60%, in timp ce prejudiciul total retinut prin rechizitorii a crescut cu 126% (de la 170 milioane lei la 385 milioane lei). Aceleasi tendinte pozitive se regasesc si la nivelul serviciilor teritoriale anticoruptie.

Preocuparea fata de atacarea coruptiei la nivel inalt s-a mentinut prin initierea si derularea de anchete complexe, in cauze importante de coruptie care vizeaza politica, administratia, sistemul judiciar, fraude in domeniul achizitiilor publice, fraude in domeniul privatizarilor si concesionarilor de bunuri publice, anchete care au fost finalizate cu trimiterea in judecata, indiferent de culoarea politica a inculpatilor.

Eficienta anchetelor desfasurate in domeniul combaterii activitatilor de fraudare a fondurilor provenind din bugetele Comunitatilor Europene a sporit considerabil. Astfel, in acest domeniu, fata de anul precedent, numarul rechizitoriilor a crescut cu 136%, iar numarul inculpatilor trimisi in judecata a sporit cu 183%.

Dupa incheierea conferintei de presa, Raportul integral privind activitatea desfasurata de DNA a fost afisat pe pagina de Internet a institutiei la adresa www.pna.ro.

BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE

Daniel Morar, seful DNA: "Daca ma refer la activitatea procurorilor DNA sau la activitatea magistratilor, cred ca lucrurile merg bine. Daca ma refer la rezultatele pe ansamblu obtinute in toata aceasta lupta anticoruptie, nu pot sa ascund faptul ca sunt nemultumit. Anul trecut au fost 54 de achitari, din care 32 din cauza dezincriminarii fraudei bancare. Nicio achitare insa nu ne poate fi imputata. De asemenea, din 109 condamnari definitive, 81 au fost condamnari cu suspendare. In dosarul Flota s-a dat SUP pentru toti cei implicati acolo, mai putin Traian Basescu, a carui cauza a fost disjunsa. Dosarul sta, cu suspendarea cursului prescriptiei, atat timp cat persoana in cauza se afla intr-o functie care nu ne permite sa o cercetam."

Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.