Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, favorizarea făptuitorului, fals în înscrisuri. Trimitere în judecată


25 iulie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

DNA. Folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, favorizarea făptuitorului, fals în înscrisuri. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
1. C.I., director general al S.C. MOLDOMIN S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;
2. B.S., director general la S.C. IPROMIN S.A, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
3. N.G., șef al structurii de securitate din cadrul S.C. IPROMIN S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
favorizarea făptuitorului;
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 29 aprilie 2011, inculpatul C.I., în calitate de director general al S.C. MOLDOMIN S.A., a permis accesul reprezentanților societăți comerciale MINECO AG la documente (pentru studierea și fotocopierea acestora), ce conțin date și informații geologice, de natură tehnică, cu caracter de informație clasificată.
Aceste informații, existente la S.C. MOLDOMIN S.A., ca bază de date geologice și care se refereau la perimetrul Moldova Nouă – Mina Centrală, au fost puse la dispoziție reprezentanților firmei respective, fără acordul prealabil al autorității competente.
Inculpatul C.I. a pus la dispoziția reprezentanților MINECO AG aceste date și informații clasificate, în mod cu totul interesat de obținerea unei funcții în cadrul acestei firme, având în vedere că societatea MOLDOMIN se afla în insolvență, iar bunurile au fost scoase la licitație.
Pentru serviciile sale, inculpatul a fost recompensat de S.C. MINECO AG, recompensa constând în angajarea acestuia pe o perioadă nedeterminată, fiind remunerat cu suma de aproximativ 2.000 lei/lună, în perioada decembrie 2011 – aprilie 2012.
La data de 16 octombrie 2012, inculpatul B.S., în calitate de director general la S.C. IPROMIN S.A., a permis accesul unui cetățean rus, colaborator al MINECO AG, pentru studierea și fotocopierea mai multor documente care conțineau date și informații geologice, de natură tehnică, cu caracter de informație clasificată și informații confidențiale, cu privire la resursele minerale existente în perimetrul Moldova Nouă.
Acest lucru s-a realizat fără autorizarea și/sau acordul prealabil al autorității competente.
În ziua de 19 octombrie 2012, cetățeanul rus a fost oprit pe Aeroportul Internațional „HENRY COANDĂ” din București, iar cu ocazia percheziției corporale efectuate au fost descoperite documentele obținute de la directorul general al S.C. IPROMIN S.A. – B.S., atât în format electronic (CD), cât și pe suport de hârtie.
Pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală, inculpatul B.S. a aprobat două documente: Decizia de desecretizare, din 10 septembrie 2012 și Procesul-verbal de declasificare, din 17 septembrie 2012, iar N.G. a întocmit și semnat aceste înscrisuri, cunoscând că în cuprinsul lor se atestă fapte necorespunzătoare adevărului, și anume că cele două înscrisuri au fost antedatate.
Cei doi inculpați nu puteau semna, respectiv aproba cele două înscrisuri atâta timp cât autoritatea competentă le-a trimis acceptul de declasificare, prin fax, la data de 4 aprilie 2013.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică