Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Drept Privat nr. 4/2013: Consideraţii privind regimul juridic aplicabil cererii de apel potrivit NCPC | Sonia Florea


29.07.2014 | Andreea BANU
Secţiuni: Procedură civilă, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Av. dr. Sonia Florea a publicat, în Revista Română de Drept Privat nr. 4/2013, articolul intitulat „Consideraţii privind regimul juridic aplicabil cererii de apel potrivit noului Cod de procedură civilă„.

În prezentul articol, autoarea apreciază că noul Cod de procedură civilă, intrat în vigoare la 15 februarie 2013, prevede o procedură diferită pentru apelurile împotriva hotărârilor judecătoreşti. Studiul propune o analiză privitoare la noutăţile instituite de noua reglementare, prin raportare la dispoziţiile Codului de procedură civilă de la 1865 şi la dispoziţiile dreptului procesual civil francez şi belgian, care, probabil, au servit drept sursă de inspiraţie pentru legiuitorul român. De asemenea, autoarea încearcă să răspundă la unele întrebări referitoare la posibilele dificultăţi de aplicare efectivă a noilor norme de procedură civilă. Soluţiile pronunţate de instanţele franceze în aplicarea Codului de procedură civilă francez sunt avute în vedere, cu atenţia cuvenită în sensul diferenţelor sensibile de regim juridic adoptat de legiuitorul român.

Spre deosebire de vechea reglementare, în noul Cod de procedură civilă există un capitol special de dispoziţii generale (art. 456-465) privind materia căilor de atac, în cadrul căruia sunt adoptate reguli cu valoare de principiu privind legalitatea căii de atac, subiectele căilor de atac, ordinea exercitării căilor de atac, unicitatea căii de atac şi partea din hotărâre care poate fi atacată.

Potrivit noii concepţii a noului Cod de procedură civilă, apelul este o cale de atac ordinară, deschisă, în principiu, împotriva oricărei hotărâri pronunţate în primă instanţă. În consecinţă, legea nu enumeră categorii de hotărâri judecătoreşti care nu sunt supuse apelului, similar vechii reglementări, această tehnică legislativă fiind utilizată numai în materia recursului.

În opinia autoarei, noul Cod de procedură civilă clarifică, printr-o reglementare superioară, mai riguroasă, regimul juridic aplicabil cererii de apel. Efectul devolutiv, specific apelului, este mai bine conturat, la fel ca soluţiile pe care le poate pronunţa instanţa de apel.

Comparativ cu vechiul Cod de procedură civilă, termenul de exercitare a apelului este de 30 de zile, calculate, de regulă, de la comunicarea hotărârii. Dacă termenul pentru exercitarea apelului curge de la un alt moment decât comunicarea hotărârii, motivarea apelului se va face într-un termen de 30 de zile, calculat de la comunicarea hotărârii.

Procedura de regularizare a cererii de apel este reglementată distinct faţă de procedura aplicabilă cererii de chemare în judecată, soluţie firească, deoarece prin cererea de apel nu se învesteşte instanţa judecătorească cu soluţionarea unui nou proces. Autoarea apreciază că rejudecarea fondului de către instanţa de apel se va face în limitele stabilite expres sau numai implicit de către apelant. Revine instanţei să analizeze cu atenţie cererile părţilor, pentru a nu le califica, în mod eronat, ca fiind cereri noi.

De asemenea, observă autoarea, excepţiile de procedură şi alte asemenea mijloace de apărare nu sunt considerate cereri noi, regimul juridic al acestora fiind precizat şi configurat în mod distinct în noul Cod de procedură civilă. Soluţiile pe care le poate pronunţa instanţa de apel sunt şi ele mai riguros reglementate, iar în ceea ce îl priveşte pe apelant, situaţia sa se poate înrăutăţi în propria cale de atac, dacă este admisă excepţia autorităţii de lucru judecat.

Andreea BANU

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro