Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Procedură civilă Revista revistelor juridice

Revista Română de Drept Privat nr. 4/2013: Consideraţii privind regimul juridic aplicabil cererii de apel potrivit NCPC | Sonia Florea

29 iulie 2014 | Andreea BANU

Av. dr. Sonia Florea a publicat, în Revista Română de Drept Privat nr. 4/2013, articolul intitulat „Consideraţii privind regimul juridic aplicabil cererii de apel potrivit noului Cod de procedură civilă„.

În prezentul articol, autoarea apreciază că noul Cod de procedură civilă, intrat în vigoare la 15 februarie 2013, prevede o procedură diferită pentru apelurile împotriva hotărârilor judecătoreşti. Studiul propune o analiză privitoare la noutăţile instituite de noua reglementare, prin raportare la dispoziţiile Codului de procedură civilă de la 1865 şi la dispoziţiile dreptului procesual civil francez şi belgian, care, probabil, au servit drept sursă de inspiraţie pentru legiuitorul român. De asemenea, autoarea încearcă să răspundă la unele întrebări referitoare la posibilele dificultăţi de aplicare efectivă a noilor norme de procedură civilă. Soluţiile pronunţate de instanţele franceze în aplicarea Codului de procedură civilă francez sunt avute în vedere, cu atenţia cuvenită în sensul diferenţelor sensibile de regim juridic adoptat de legiuitorul român.

Spre deosebire de vechea reglementare, în noul Cod de procedură civilă există un capitol special de dispoziţii generale (art. 456-465) privind materia căilor de atac, în cadrul căruia sunt adoptate reguli cu valoare de principiu privind legalitatea căii de atac, subiectele căilor de atac, ordinea exercitării căilor de atac, unicitatea căii de atac şi partea din hotărâre care poate fi atacată.

Potrivit noii concepţii a noului Cod de procedură civilă, apelul este o cale de atac ordinară, deschisă, în principiu, împotriva oricărei hotărâri pronunţate în primă instanţă. În consecinţă, legea nu enumeră categorii de hotărâri judecătoreşti care nu sunt supuse apelului, similar vechii reglementări, această tehnică legislativă fiind utilizată numai în materia recursului.

În opinia autoarei, noul Cod de procedură civilă clarifică, printr-o reglementare superioară, mai riguroasă, regimul juridic aplicabil cererii de apel. Efectul devolutiv, specific apelului, este mai bine conturat, la fel ca soluţiile pe care le poate pronunţa instanţa de apel.

Comparativ cu vechiul Cod de procedură civilă, termenul de exercitare a apelului este de 30 de zile, calculate, de regulă, de la comunicarea hotărârii. Dacă termenul pentru exercitarea apelului curge de la un alt moment decât comunicarea hotărârii, motivarea apelului se va face într-un termen de 30 de zile, calculat de la comunicarea hotărârii.

Procedura de regularizare a cererii de apel este reglementată distinct faţă de procedura aplicabilă cererii de chemare în judecată, soluţie firească, deoarece prin cererea de apel nu se învesteşte instanţa judecătorească cu soluţionarea unui nou proces. Autoarea apreciază că rejudecarea fondului de către instanţa de apel se va face în limitele stabilite expres sau numai implicit de către apelant. Revine instanţei să analizeze cu atenţie cererile părţilor, pentru a nu le califica, în mod eronat, ca fiind cereri noi.

De asemenea, observă autoarea, excepţiile de procedură şi alte asemenea mijloace de apărare nu sunt considerate cereri noi, regimul juridic al acestora fiind precizat şi configurat în mod distinct în noul Cod de procedură civilă. Soluţiile pe care le poate pronunţa instanţa de apel sunt şi ele mai riguros reglementate, iar în ceea ce îl priveşte pe apelant, situaţia sa se poate înrăutăţi în propria cale de atac, dacă este admisă excepţia autorităţii de lucru judecat.

Andreea BANU

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership