Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

Revista Română de Drept Privat nr. 4/2013: Consideraţii privind regimul juridic aplicabil cererii de apel potrivit NCPC | Sonia Florea
29.07.2014 | Andreea BANU

JURIDICE - In Law We Trust

Av. dr. Sonia Florea a publicat, în Revista Română de Drept Privat nr. 4/2013, articolul intitulat „Consideraţii privind regimul juridic aplicabil cererii de apel potrivit noului Cod de procedură civilă„.

În prezentul articol, autoarea apreciază că noul Cod de procedură civilă, intrat în vigoare la 15 februarie 2013, prevede o procedură diferită pentru apelurile împotriva hotărârilor judecătoreşti. Studiul propune o analiză privitoare la noutăţile instituite de noua reglementare, prin raportare la dispoziţiile Codului de procedură civilă de la 1865 şi la dispoziţiile dreptului procesual civil francez şi belgian, care, probabil, au servit drept sursă de inspiraţie pentru legiuitorul român. De asemenea, autoarea încearcă să răspundă la unele întrebări referitoare la posibilele dificultăţi de aplicare efectivă a noilor norme de procedură civilă. Soluţiile pronunţate de instanţele franceze în aplicarea Codului de procedură civilă francez sunt avute în vedere, cu atenţia cuvenită în sensul diferenţelor sensibile de regim juridic adoptat de legiuitorul român.

Spre deosebire de vechea reglementare, în noul Cod de procedură civilă există un capitol special de dispoziţii generale (art. 456-465) privind materia căilor de atac, în cadrul căruia sunt adoptate reguli cu valoare de principiu privind legalitatea căii de atac, subiectele căilor de atac, ordinea exercitării căilor de atac, unicitatea căii de atac şi partea din hotărâre care poate fi atacată.

Potrivit noii concepţii a noului Cod de procedură civilă, apelul este o cale de atac ordinară, deschisă, în principiu, împotriva oricărei hotărâri pronunţate în primă instanţă. În consecinţă, legea nu enumeră categorii de hotărâri judecătoreşti care nu sunt supuse apelului, similar vechii reglementări, această tehnică legislativă fiind utilizată numai în materia recursului.

În opinia autoarei, noul Cod de procedură civilă clarifică, printr-o reglementare superioară, mai riguroasă, regimul juridic aplicabil cererii de apel. Efectul devolutiv, specific apelului, este mai bine conturat, la fel ca soluţiile pe care le poate pronunţa instanţa de apel.

Comparativ cu vechiul Cod de procedură civilă, termenul de exercitare a apelului este de 30 de zile, calculate, de regulă, de la comunicarea hotărârii. Dacă termenul pentru exercitarea apelului curge de la un alt moment decât comunicarea hotărârii, motivarea apelului se va face într-un termen de 30 de zile, calculat de la comunicarea hotărârii.

Procedura de regularizare a cererii de apel este reglementată distinct faţă de procedura aplicabilă cererii de chemare în judecată, soluţie firească, deoarece prin cererea de apel nu se învesteşte instanţa judecătorească cu soluţionarea unui nou proces. Autoarea apreciază că rejudecarea fondului de către instanţa de apel se va face în limitele stabilite expres sau numai implicit de către apelant. Revine instanţei să analizeze cu atenţie cererile părţilor, pentru a nu le califica, în mod eronat, ca fiind cereri noi.

De asemenea, observă autoarea, excepţiile de procedură şi alte asemenea mijloace de apărare nu sunt considerate cereri noi, regimul juridic al acestora fiind precizat şi configurat în mod distinct în noul Cod de procedură civilă. Soluţiile pe care le poate pronunţa instanţa de apel sunt şi ele mai riguros reglementate, iar în ceea ce îl priveşte pe apelant, situaţia sa se poate înrăutăţi în propria cale de atac, dacă este admisă excepţia autorităţii de lucru judecat.

Andreea BANUPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.