Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Eroarea, viciu de consimțământ
29.07.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că reprezintă o error in substantiam, faptul că, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare în formă autentică având ca obiect un teren, reclamanta s-a aflat în eroare cu privire la existenţa litigiului asupra terenului, pârâții vânzători asumându-și pe propria răspundere, printr-o clauză distinctă în contract, garanţia inexistenţei vreunui litigiu, aspect care a determinat-o pe reclamantă să cumpere terenul în cauză. Înalta Curte a statuat că “eroarea viciu de consimţământ în prezenta cauză a constituit-o falsa reprezentare a realităţii cu privire la calităţile substanţiale ale obiectului contractului de vânzare, respectiv ca terenul să nu fie obiect al vreunui litigiu, iar substanţa obiectului actului este constituită din calităţile în lipsa cărora cumpărătoarea n-ar fi făcut contractul dacă ar fi cunoscut această lipsă, fiindcă la încheierea convenţiei reclamanta a avut în vedere calitatea terenului de a nu fi obiect al vreunui litigiu şi a reprezentat condiţia esenţială a declaraţiei de voinţă consemnată expres în contract şi asupra căreia pârâţii au garantat”. (Decizia nr. 3092 din 8 octombrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare contract vânzare-cumpărare teren)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti