Strategia de comunicare are un mod de utilizare
30 iulie 2014 | Ioana PRÂNDUREL

Aţi văzut o revistă de specialitate în care apare o pagină cu logo-ul şi câteva informaţii despre un competitor. Dacă acum vă doriţi să apăreţi şi dumneavoastră în aceeaşi revistă, atunci este bine să vă mai puneţi câteva întrebări. Dacă aţi văzut şi un interviu cu un avocat al unei societăţi competitoare şi acum vă doriţi să apăreţi la fel sau să le ziceţi mai bine, atunci iarăşi este bine să vă puneţi câteva întrebări.
Să facem pur şi simplu precum ceilalţi nu este deloc o bună strategie. Fiecare organizaţie îşi are propria sa personalitate şi propriul rol. Pentru că vorbim despre comunicare, vă recomand să vă gândiţi şi la clienţii pe care îi aveţi, la felul în care comunicaţi cu ei, la actualii angajaţi şi la felul în care comunicaţi la birou.
Strategia de comunicare urmărește să definească foarte clar ce înseamnă comunicarea pentru societatea dumneavoastră de avocatură. Nu veţi găsi informaţii sau template-uri pe internet. Strategiile de comunicare cu efecte sunt cele construite după un audit, nu cele construite după intuiţie sau după felul în care aţi văzut că se comportă ceilalţi din piaţa locală sau internaţională.
Odată ce ţineţi în mână strategia de comunicare a societăţii sau biroului de avocatură începe munca de implementare. Oricâte idei aţi avea, ele nu reprezintă mare lucru până în momentul în care le puneţi în practică. Entuziasmaţi-vă abia atunci când aţi lucrat măcar trei luni şi v-aţi respectat calendarul de comunicare.
Revin un pic la ideea de machete şi la sumele pe care vă gândeaţi să le alocaţi înainte de a trece prin procesul de realizare a strategiei de comunicare. Sunt sigură că lucrurile vă vor fi mult mai clare şi că bugetul pe care îl veţi aloca va avea şanse mult mai mari să fie cheltuit cu cap. Strategia vă ajută să direcţionaţi comunicarea şi să alocaţi bugetul.
Beneficiile comunicării făcute profesionist pot varia foarte mult: vă puteţi propune să vă păstraţi colegii pe care îi aveţi deja, să găsiţi unii noi, să vă păstraţi clienţii sau să vă dezvoltaţi un nou domeniu de practică. Toate sunt posibile prin comunicare internă şi externă, prin planificarea în funcţie de nişte paşi foarte clari şi măsurabili, adică prin strategia de comunicare.
Plănuiţi paşii pe care îi veţi face şi luaţi în calcul timpul pe care vreţi să îl alocaţi unui astfel de demers. Veţi fi pus în situaţia de a fi parte din acest proces, aşa că rolul pe care îl aveţi nu este numai acela de client care a dat o comandă de pantofi, apoi aşteaptă să primească produsul şi să-l poarte. Puneţi-vă o întrebare legată de cei care v-au făcut strategia de comunicare, dacă lucrurile se întâmplă astfel. Niciun comunicator nu ascunde idei măreţe şi soluţii în buzunare. Le veţi descoperi împreună în timp ce veţi parcurge paşii de lucru pe care vă recomand să îi cunoaşteţi măcar în mare încă de când începeţi să lucraţi împreună.
* mulțumim WALL-STREET.ro