Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Interviu Luminița Tuleașcă. Despre educație: investiție sigură, profit garantat


1 august 2014 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Alina Matei: În mod deosebit îi mulțumesc doamnei profesor Luminița Tuleașcă pentru acordarea acestui interviu comunității JURIDICE.ro. Predați atât studenților cât și masteranzilor. Cum vedeți studiile de master juridic azi, în România? Continuare a celor patru ani de facultate, o necesitate cerută uneori de angajator, un moft al studenților care amână angajarea?

Luminița Tuleașcă: Am avantajul dublării statutului de profesor cu cel de avocat pledant și acest lucru mă ajută să înțeleg bine așteptările studenților și masteranzilor, dar și cele ale angajatorilor. Fără îndoială, studiile de masterat reprezintă o necesitate, dar și o continuare, firească, a studiilor de licență într-o formă avansată.

Studiile din anii de facultate oferă studenților doar pregătirea de bază în domeniul științelor juridice. Pe de altă parte, indiferent de forma de desfășurare a activității lor profesionale, absolvenții facultăților de drept au nevoie de o foarte bună specializare într-unul sau mai multe domenii, specializare ce poate fi obținută prin intermediul unui program de masterat.

Este motivul pentru care, alături de studenți, întâlnim foarte mulți practicieni care se reîntorc în universitate pentru a urma un program de masterat.

Așadar, continuarea studiilor printr-un program de masterat reprezintă o necesitate atât pentru cei ce se specializează, cât și pentru angajatori.

Alina Matei: Cunoaștem că Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane a regândit actualele programe de masterat de Dreptul Afacerilor, de Științe Penale și pe cel de Drept și Relații Internaționale. Ne puteți spune, vă rog, care sunt elementele de noutate?

Luminița Tuleașcă: Restructurarea masteratelor existente și adăugarea unei noi specializări reprezintă o evoluție firească, generată de determinarea noastră de a oferi masteranzilor cele mai bune, inovatoare și eficiente programe de masterat existente în mediul academic românesc.

Suntem atenți la cerințele cursanților noștri și ale mediului profesional, acesta fiind principalul factor de regândire a masteratelor Universității Româno-Americane.

Prin toate programele noastre de masterat răspundem nevoilor masteranzilor de specializare pentru profesiile juridice și de operaționalizare a instruirii teoretice, iar prin profesorii invitați pe care îi avem, asigurăm o puternică legătură cu mediul profesional.

Alina Matei: Coordonați masteratul de Dreptul Afacerilor al Universității Româno-Americane. Toate facultățile de drept din țară organizează studii masterale, inclusiv în domeniul Dreptului Afacerilor. Ce oferă acest program de master de la Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane? Întâlnim aici altfel de oportunități pentru masteranzi?

Luminița Tuleașcă: Masteranzii aleg programul de masterat de Dreptul Afacerilor al Universității Româno-Americane din mai multe motive. În primul rînd, masteranzii doresc să se specializeze în domeniul atât de complex al dreptului afacerilor. În al doilea rând, masteranzii urmăresc să-și îmbunătățească perspectivele carierei lor, indiferent de sectorul în care activează – în mediul privat sau în cel public.

Programul nostru de masterat răspunde multiplelor cerințe ale masteranzilor.

Oferim un cadru modern de desfășurare a activităților și pregătire de elită cu profesori cu viziune, cu reputație profesională și morală de excepție, deopotrivă profesori și practicieni.

Începând cu anul universitar 2014-2015, Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane implementează în cadrul programelor de masterat conceptele existente în universitățile occidentale de elită.

În acest sens, disciplinele din cadrul masteratului de Dreptul Afacerilor sunt puternic concentrate pe aspecte de specialitate și, mai ales, pe aspectele practice. Fiecare disciplină din cadrul programului nostru este atent analizată din perspectiva tematicii abordate, eliminând orice suprapunere repetitivă a problematicilor studiate în timpul facultății. Desigur, cursurile și seminariile sunt interactive, asigurându-se atmosfera ideală transmiterii informațiilor.

Alături de titularii cursurilor și seminariilor, masteranzii beneficiază de prezența constantă a numeroși profesori invitați, practicieni cu o experiență deosebită în domeniul lor de activitate.

Fiind un masterat interdisciplinar, pentru unele cursuri, pentru înțelegerea fenomenelor economice, ale afacerilor, avem implicați profesori și practicieni din domeniul economic și cel al comunicării.

Alina Matei: Ce profesori vor ține cursuri în cadrul masterului de Dreptul Afacerilor?

Luminița Tuleașcă: Profesorii titulari și asociați, precum și cei invitați sa țină cursuri în cadrul masterului de Dreptul Afacerilor la Universitatea Româno-Americană sunt personalități consacrate ale dreptului românesc și ale mediului economic, deopotrivă practicieni și membri ai comunității academice.

Ne bucurăm să avem profesori, titulari și asociați, reputați specialiști precum: prof. univ. dr. Viorel Roș, lector univ. dr. Radu Rizoiu, conf. univ. dr. Vasile Nemeș, prof. univ. dr. Florian Coman, prof. univ. dr. Constantin Duvac, conf. univ. dr. Mihaela Prună, prof. univ. dr. Valeriu Potecea și prof. dr. Radu Grațian Ghețea. 

Printre profesorii invitați ce vor susține cursuri în cadrul masterului menționez pe Bogdan Dumitrache, formator la disciplina Drept civil în cadrul Institutului Național al Magistraturii, judecător lector univ. dr. Diana Ungureanu, formator la disciplina Dreptul concurenței în cadrul Institutului Național al Magistraturii, lector univ. dr. Horațiu Răzvan Radu, Agentul Guvernului României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, procuror Cristina Voicu din cadrul Departamentului Național Anticorupție – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procuror dr. Laurențiu Sorescu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și formator la disciplinele Drept penal si Drept procesual penal în cadrul Institutului Național al Magistraturii, avocat Simona Miloș, Președinta Institutului de Pregătire a Practicienilor în Insolvență, profesor univ. dr. Eugen Dijmărescu – Președintele Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

În fiecare an universitar oferim masteranzilor posibilitatea experimentării altor sisteme de drept prin participarea la cursurile desfășurate în cadrul universității noastre de către profesori din străinătate, precum: profesorul Philip M. Genty JD de la Columbia University, profesorul dr. Federico Lenzerini de la Universitatea din Siena, Roza Pati, dr. iur. de la Universitatea St. Thomas Florida, profesorul Daniel G. Gallacher de la James Madison University, ș.a.

Alina Matei: Aleg studenții să facă un master la Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane?

Luminița Tuleașcă: În zilele noastre, studenții și practicienii sunt foarte atenți la ofertele existente în mediul academic românesc. Veți fi surprinsă cât de concentrați sunt pe detaliile care fac diferența.

Studenții care doresc să-și asigure o specializare de calitate și să aibă o carieră de succes aleg să-și continue studiile cu un masterat la Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane.

În cadrul fiecărui program de master avem 50 de locuri ocupate în fiecare an, atât de către absolvenții noștri cât și de practicieni ce doresc să-și completeze studiile.

Pentru anul universitar ce va începe la 1 octombrie 2014, înscrierile la masterat se vor încheia în 26 septembrie 2014, și credem că solicitările vor depăși numărul locurilor.

Alina Matei: Ați fost șefă de promoție în facultate. Vă rog să ne spuneți ce profesor – român sau străin, având în vedere studiile de la Oxford și de la Academia de Drept Internațional de la Haga – v-a impresionat în mod deosebit și dacă aveți un model de profesor preferat?

Luminița Tulească: Am avut privilegiul de a avea mari profesori, care mi-au influențat viața și profesia, dar nu am un model preferat de profesor.

Pentru că ați amintit de cursurile mele de la Academia de Drept Internațional de la Haga, în acel loc, mai mult decât în alte ocazii, am conștientizat importanța și dimensiunea diversității și multiculturalității profesorilor, veniți de la cele mai prestigioase universități din lume: University of Oxford, McGhill University, Sorbonne University, University of Pittsburgh, University Paris II (Panthéon-Assas), University of Antwerp, WIPO World Wide Academy Geneva, Kyushu University Japan, ș.a. Toți profesorii erau absolut extraordinari, dar cu stiluri total diferite.

Cred, însă, că există calități ce nu trebuie să lipsească niciunui profesor: pregătire de excepție, pasiune, viziune, integritate, curaj, perseverență, toleranță, credință necondiționată în valorile umanității și în misiunea pe care o are. Am întâlnit aceste calități la toți profesorii pe care îi admir.

Implicarea mea în coordonarea masteratului de Dreptul Afacerilor al Universității Româno-Americane, o activitate cu puternic accent administrativ, se datorează și profesorilor pe care i-am avut. Pentru că avem datoria să oferim și studenților noștri din ceea ce noi am primit.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Luminița Tuleașcă: Educația este singurul lucru pe care nimeni nu ni-l poate lua și care ne asigură succesul, cea mai bună investiție pe care o putem face în noi.

Alina Matei: Vă mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Luminița Tuleașcă: Eu vă mulțumesc pentru interesul pe care îl acordați Facultății de Drept a Universității Româno-Americane.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică