« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

ICCJ. Lipsa lui affectio societatis
01.08.2014 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Corporate, RNSJ | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 222 din Legea nr. 31/1990, în cazul societăţilor de persoane şi a societăţilor mixte, ce îmbină trăsăturile societăţilor de persoane cu cele ale societăţilor de capitaluri, problema încrederii reciproce şi a conlucrării asociaţilor, în vederea exercitării în comun a activităţilor statutare, se pune mai accentuat decât în cazul altor forme de societăți. În speță, instanța de apel a pronunțat o decizie contradictorie, întrucât, deşi a reţinut gravele neînţelegeri dintre asociaţi, analizând individual fiecare dintre motivele de excludere a asociatului, ajunge la concluzia respingerii acţiunii. Înalta Curte a statuat că affectio societatis este o condiţie de fond a contractului de societate, iar omisiunea instanţei de apel de a se pronunţa cu privire la acest aspect impune respingerea recursului, casarea deciziei recurate şi trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă de apel. (Decizia nr. 3328 din 16 octombrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect excludere asociat din SRL)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.