Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal RNSJ Studii

Limitele competenței parchetelor militare în cauzele în care urmărirea penală se efectuează și față de civili

4 august 2014 | Alexandra ȘINC

Potrivit dispozițiilor art. 56 alin. 5 C. proc. pen., procurorii militari din cadrul parchetelor militare sau secțiilor militare ale parchetelor efectuează urmărirea penală, potrivit competenței parchetului din care fac parte, față de toți participanții la săvârșirea infracțiunilor comise de militari, urmând a fi sesizată instanța competentă, potrivit art. 44.

Art. 44 C. proc. pen. reglementează competența în caz de reunire a cauzelor, alin. 4 al acestui articol stipulând că dacă dintre instanțe una este civilă, iar alta este militară, competența revine instanței civile.

Din cele de mai sus rezultă că legiuitorul a păstrat regula, deja consacrată în legislația anterioară, potrivit căreia, atunci când într-o cauză penală sunt judecați și militari și civili, competența revine instanței civile, regulă în acord cu jurisprudența CEDO[1] și a Curții Constituționale[2].

În cazul urmăririi penale, însă, dispozițiile art. 56 alin. 6 derogă de la această regulă în ceea ce privește participanții civili la infracțiunile comise de militari.

Față de modalitatea de redactare a textului, fără precedent în legislația noastră anterioară[3], în practică, au existat opinii diferite privind limitele competenței parchetelor militare cu privire la civili.

Acestea au mers de la o interpretare în sensul competenței parchetelor militare în toate situațiile în care în cauzele reunite sunt cercetați atât militari cât și civili, până la înțelegerea noțiunii de ”participanți” în sensul strict dat termenul de Codul penal.

În opinia noastră, dispozițiile art. 56 alin. 5 C. proc. pen. sunt de strictă interpretare, pentru motivele pe care le vom expune în continuare.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

1. Este vorba de norme de procedură, care sunt de strictă interpretare.
2. Reprezintă o derogare de la norma de drept comun – art. 44 alin. 4 C. proc. pen., care, potrivit art. 63 alin. 1 C. proc. pen., se aplică în mod corespunzător și în cursul urmăririi penale.
3. S-a statuat în practica CEDO[4] că puterea justiției penale militare nu trebuie să se extindă la civili decât dacă există motive imperioase și care justifică o astfel de situație și aceasta sprijinindu-se pe o bază legală clară și previzibilă. Or, pentru a se asigura predictibilitatea legii, trebuie, între altele, evitată extinderea sferei de aplicare a acesteia pe cale de interpretare.

Față de argumentele expuse mai sus, vom încerca în continuare delimitarea sferei de aplicare a dispozițiilor art. 56 alin. 5 C. proc. pen. pornind de la clarificarea înțelesului sintagmei folosite de legiuitor: ”participanții la săvârșirea infracțiunilor comise de militari”.

Potrivit art. 602 C. proc. pen., termenii sau expresiile al căror înțeles este anume explicat în Codul penal au același înțeles și în Codul de procedură penală.

Participația penală este reglementată în cuprinsul Capitolului VI din Titul II – Infracțiunea – al Părții generale a Codului penal, intitulat ”Autorul și participanții”.

Art. 46 definește autorul ca fiind persoana care săvârșește în mod nemijlocit o faptă prevăzută de legea penală (alin. 1), iar coautorii ca fiind persoanele care săvârșesc nemijlocit aceeași faptă prevăzută de legea penală (alin. 2). În continuare sunt definiți autorul și complicele[5].

Art. 49 Cod penal, având denumirea marginală ”Pedeapsa în cazul participanților” prevede că se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor și coautorul, instigatorul și complicele la o infracțiune săvârșită cu intenție, iar art. 50 Cod penal, referitor la efectele circumstanțelor personale și reale, vorbește despre ”persoana autorului sau a unui participant”.

Din cele de mai sus rezultă, pe de o parte, că sunt participanți la comiterea unei infracțiuni coautorii, instigatorul și complicele, autorul fiind o categorie juridică distinctă, iar pe de altă parte, că săvârșesc o infracțiune doar autorul și coautorii, instigatorul și complicele doar participând la aceasta, în diferite moduri (determinare, înlesnire, ajutare, promisiunea tăinuirii sau a favorizării).

Pentru o astfel de interpretare pledează și cele reținute în expunerea de motive a Codului penal, în sensul că acesta corectează greșeala din Codul penal anterior, ”care enumeră pe autor, alături de instigator și complici, ca participant la infracțiune, deși între aceștia există o deosebire calitativă; autorul comite în mod nemijlocit fapta prevăzută de legea penală, iar instigatorii și complicii săvârșesc fapta în mod nemijlocit prin autor”.

Față de această distincție rezultă că dispozițiile art. 56 alin. 5 C. proc. pen. sunt incidente atunci când sunt îndeplinite următoarele condiții:
1. un militar săvârșește o infracțiune, în calitate de autor;
2. infracțiunea este săvârșită împreună cu un civil, cei doi fiind coautori sau la comiterea acesteia participă, în calitate de instigator sau complice, un civil.

Având în vedere dispozițiile art. 52 alin. 1-3 Cod penal, sunt, în egală măsură, incidente dispozițiile art. 56 alin. 5 C. proc. pen. și atunci când:
1. la săvârșirea nemijlocită, cu intenție, de către un militar, a unei fapte prevăzute de legea penală, contribuie, din culpă sau fără vinovăție, un civil;
2. un civil determină, înlesnește sau ajută în orice mod, cu intenție, la săvârșirea, din culpă, de către un militar a unei fapte prevăzute de legea penală;
3. un civil determină, înlesnește sau ajută în orice mod, cu intenție, la săvârșirea fără vinovăție, de către un militar, a unei fapte prevăzute de legea penală.


[1] Cauza Maszni contra României (2006);
[2] Decizia nr. 617/2007 a Curții Constituționale;
[3] În mod tradițional, acest aspect a fost reglementat în strânsă legătură cu ideea de reunire a cauzelor;
[4] Cauza Maszni contra României, paragraful 51;
[5] Art. 47. Instigatorul. Instigator este persoana care, cu intenție, determină o altă persoană să săvârșească o faptă prevăzută de legea penală.
Art. 48. Complicele. (1) Complice este persoana care, cu intenție, înlesnește sau ajută în orice mod la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală;
(2) Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârșirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârșirea faptei promisiunea nu este îndeplinită.


Procuror Alexandra ȘINC
Consilier al Procurorului General PICCJ

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership