ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Gânduri din Sala pașilor pierduți. Au trecut 45 de ani…
02.08.2014 | Iosif FRIEDMANN-NICOLESCU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Acum 45 de ani.

În zilele de 2 și 3 August 1969 a avut loc la București, vizita Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon.

Era prima vizită a unui preşedinte american în Republica Socialistă România şi totodată prima vizită a unui președinte american într-o ţară socialistă după cel de-al doilea război mondial.

Președintele SUA era însoțit de soția sa Patricia Nixon, alături de un impresionant număr de oficiali, printre care se impune a fi amintit artizanul politicii externe americane, prof. Henry Alfred Kissinger Secretar de Stat al Administrației Americane.

Din punctul de vedere al Dreptului internațional public, întâlnirea a avut un rol deosebit, fiind semnate importante convenții de colaborare bilaterală pe termen lung, unele fiind și astăzi în vigoare.

Întâmplător sau nu, tot la 2 August, dar cu 6 ani mai târziu, în 1975, are loc la București o altă vizită, cea a președintelui SUA Gerald Ford, însoțit de Elisabeth Ford și de același prof. Henry Alfred Kissinger, Secretarul de Stat al Administrației Americane pe probleme de politică internațională.

Această vizită avea loc la o zi de la Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa de la Helsinki, un alt moment important din perspectiva Dreptului internațional public și al organizări postbelice a Europei, act semnat de 35 de state.

Avocat doctor în științe juridice
Iosif FRIEDMANN-NICOLESCU

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate