Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Drept Privat nr. 5/2013: Condiţii ale aplicării prezumţiilor de renunţare la moştenire instituite în noul Cod civil | Flavius-Alexandru Boar
04.08.2014 | Andreea BANU

Secţiuni: Drept civil, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Notar public Flavius-Alexandru Boar a publicat, în Revista Română de Drept Privat nr. 5/2013, articolul intitulat „Condiţii ale aplicării prezumţiilor de renunţare la moştenire instituite în noul Cod civil„.

* A se vedea și dezbaterea Renunțarea la moștenire – prezumată (art. 1112 NCC), considerată (art. 1113 NCC) și, din când în când, autentică (art. 1120 NCC), pe Dezbateri JURIDICE.ro

În prezentul articol, autorul prezintă faptul că noul Cod civil român conţine, în art. 1112 şi art. 1113, două prezumţii relative de renunţare la moştenire. Acestea, apreciază autorul, constituie excepţii notabile de la principiul conform căruia renunţarea unui succesibil la moştenire nu poate fi dovedită prin prezumţii, ci trebuie să rezulte dintr-o manifestare expresă de voinţă. Aplicarea în practică a acestor două texte de lege este relativ delicată, luând în considerare dificultatea de a face, în afara cadrului dezbaterilor specifice procesului civil, proba faptului vecin şi conex pe care se bazează prezumţiile. În acest sens, se pune problema dovedirii că moştenitorul, care este prezumat a fi renunţat la moştenire, nu a efectuat niciun act de acceptare şi că termenul de un an pentru opţiunea succesorală, eventual redus de judecător, conform art. 1103 din noul Cod civil, s-a scurs. În consecinţă, textele vor trebui să fie interpretate de o manieră care să faciliteze punerea lor în valoare în practică.

În opinia autorului, singura lectură firească care poate fi dată art. 1112 şi art. 1113 este aceea conform căreia orice succesibil este presupus că a renunţat la moştenire dacă nu a acceptat moştenirea prin înscris autentificat de autorităţile române în termen de un an de la decesul lui de cuius sau, respectiv, în termenul calendaristic stabilit de instanţa judecătorească, potrivit procedurii ordonanţei preşedinţiale, trebuind considerat că nu a intervenit vreo cauză de suspendare a termenului de opţiune succesorală. Această interpretare este necesară pentru că, dacă ar fi ca textele să fie citite literal, aplicabilitatea practică a acestora ar fi condiţionată de o manifestare expresă de voinţă din partea succesibilului, care urmează a fi prezumat renunţător, prin care acesta să declare că nu a efectuat acte de acceptare a moştenirii în termenul de opţiune succesorală. Or, raţiunea introducerii acestor prezumţii pare să fi fost tocmai dorinţa de a se evita ca prezenţa respectivului succesibil să fie necesară la dezbaterea succesorală.

Într-o ultimă precizare, autorul menţionează că nu trebuie scăpat din vedere că prezumţiile reglementate de aceste texte de lege sunt relative şi pot fi contrazise fie de o acceptare anterioară expirării acestor termene obiective, fie de una ulterioară, în măsura în care au intervenit cauze de suspendare sau de repunere în termenul de opţiune succesorală în persoana succesibilului respectiv. Nu mai puţin adevărat, chiar şi o declaraţie expresă de renunţare la moştenire rămâne caducă dacă se face dovada că a fost precedată de un act de acceptare şi aceasta în temeiul principiului irevocabilităţii acceptării moştenirii, indiferent de forma în care a fost exprimată.

Andreea BANU

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti