« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

ICCJ. Competența teritorială generală vs. competența teritorială exclusivă în materie de societate
05.08.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Corporate, Procedură civilă, RNSJ | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care calitatea de pârât este deținută de o persoană fizică, iar obiectul cererii de chemare în judecată vizează suspendarea acestuia din funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, în condiţiile în care aceasta nu este parte în proces, nu se poate face aplicarea art. 15 C. proc. civ. (art. 119 NCPC) care stabilește competenţa soluţionării cauzei în funcţie de raza teritorială în care societatea îşi are sediul. Înalta Curte a statuat că, în această situație, obiectul cererii de chemare în judecată îl reprezintă obligaţia de a face, acţiunea dedusă judecăţii fiind o acţiune personală în realizarea dreptului, astfel că devin incidente normele generale de competenţă teritorială, respectiv art. 5 C. proc. civ. (art. 107 NCPC) care statuează că: „cererea se face la domiciliul pârâtului”. (Decizia nr. 1181 din 19 martie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect obligația de a face)

Corina CIOROABĂ

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.