Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Competența teritorială generală vs. competența teritorială exclusivă în materie de societate


05.08.2014 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Corporate, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care calitatea de pârât este deținută de o persoană fizică, iar obiectul cererii de chemare în judecată vizează suspendarea acestuia din funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, în condiţiile în care aceasta nu este parte în proces, nu se poate face aplicarea art. 15 C. proc. civ. (art. 119 NCPC) care stabilește competenţa soluţionării cauzei în funcţie de raza teritorială în care societatea îşi are sediul. Înalta Curte a statuat că, în această situație, obiectul cererii de chemare în judecată îl reprezintă obligaţia de a face, acţiunea dedusă judecăţii fiind o acţiune personală în realizarea dreptului, astfel că devin incidente normele generale de competenţă teritorială, respectiv art. 5 C. proc. civ. (art. 107 NCPC) care statuează că: „cererea se face la domiciliul pârâtului”. (Decizia nr. 1181 din 19 martie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect obligația de a face)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro