Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Insolvență, SELECTED
2 comentarii

Atenție la Noul Cod al Insolvenței!

5 august 2014 | JURIDICE.ro

Prin noul Cod al Insolvenței, intrat în vigoare la sfârșitul lunii iunie, orice decizie normală de business, luată în cursul obișnuit al afacerilor, cu intenție, poate constitui temei de angajare a răspunderii organelor de conducere, dacă respectiva decizie contribuie – indiferent în ce măsură – la apariția stării de insolvență.

Astfel, dacă decizia de relocare într-un sediu nou, unde chiria este mai scumpă, sau angajarea de salariați noi contribuie la instaurarea stării de insolvență a unui business, managerii acestuia pot răspunde în fața legii, conform unei analize asupra noului Cod al Insolvenței realizată de Casa de Insolvență Ionescu și Sava.

Mult așteptatul Cod al Insolvenţei reglementează la articolul 169 (Legea nr. 85/2014 – Codul insolvenței) o situație nouă în care se poate atrage răspunderea organelor de conducere sau de supraveghere ale societății: „orice altă faptă săvârşită cu intenţie, care a contribuit la starea de insolvenţă a debitorului, constatată potrivit prevederilor prezentului titlu”.

Astfel, singurele condiții pentru angajarea răspunderii în această situație sunt: (i) săvârșirea unei fapte cu intenție (înțelegem de aici că faptele săvârșite din neglijență sunt excluse) și (ii) fapta să fi contribuit la starea de insolvență.

În lipsa oricărei circumstanțieri a acestor două condiții, orice decizie normală, luată în cursul obișnuit al afacerilor, cu intenție, poate constitui temei de angajare a răspunderii managementului unei societăți, dacă respectiva decizie contribuie – indiferent în ce măsură – la apariția stării de insolvență.

george-albert-ionescu-casa-de-avocatura-ionescu-si-sava

George Albert Ionescu

„Lăsând la o parte cazurile de fraudă, este evident că orice stare de insolvență are printre factorii determinanți și decizii conștiente, normale, de afaceri (spre exemplu: mutarea într-un sediu nou, unde chiria este mai scumpă, angajarea de salariați noi, încheierea de contracte de leasing sau achiziția unor utilaje în scopul afacerii, etc.)”, declară George Albert Ionescu, managing partner, Casa de Insolvență Ionescu și Sava.

Jurisprudenta

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

„Este încă devreme să ne pronunțăm asupra modului în care instanțele de judecată vor aplica această prevedere, respectiv dacă vor aplica această prevedere ad literam sau vor lua în considerare spiritul legii – acela de a sancționa doar comportamente incorecte. Având în vedere, însă, practica extrem de diversă în privința celorlalte cauze ce pot atrage răspunderea organelor de conducere, este de așteptat ca această nouă prevedere să afecteze încă și mai mult predictibilitatea soluțiilor date în procedura insolvenței”, adaugă reprezentantul Casei de Insolvență Ionescu și Sava.

Despre Casa de Insolvență Ionescu și Sava

Casa de Insolvență Ionescu și Sava a fost înființată în 2011 de o echipă de practicieni experimentați în insolvență, sub coordonarea avocatului George Albert Ionescu, managing partner în cadrul Casei de Avocatură Ionescu și Sava.

De la înființarea sa, Ionescu și Sava a asistat și continuă să asiste clienți de primă mărime, cu activitate în domenii precum: industria farmaceutică, auto, bănci și servicii financiare, dezvoltare imobiliară sau producție industrială.

Ionescu și Sava este membră în cadrul Alliance of Business Lawyers, o rețea internațională de prestigiu, ai cărei membri sunt firme de avocatură din întreaga lume (peste 700 de avocați și 51 de birouri în 32 de țări) – care permite companiilor acces la consiliere juridică la nivel internațional.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Atenție la Noul Cod al Insolvenței!”. Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare. Pe de altă parte, vă rugăm ca, înainte de a publica un comentariu, să citiţi cu atenţie politica de confidenţialitate JURIDICE.ro. În plus, vă rugăm să citiţi şi politica de confidenţialitate Akismet, plugin folosit de noi pentru a reduce comentariile spam. 1. Alin DUBĂU spune:

  Extindeti intelesul art. 169 alin. 1 lit. h mult peste ceea ce legiuitorul a avut in vedere la edictarea normei legale.
  Sper ca instantele de judecata sa nu comita aceeasi greseala.
  Personal consider ca trebuie sanctionate numai acele fapte ale reprezentantilor legali care au fost savarsite cu intentia de a atrage starea de insolventa sau macar avand reprezentarea faptului ca prin savarsirea acestor fapte societatea ar putea ajunge in stare de insolventa.
  La art. 342 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 (Legea insolventei) se arata ca prevederile legii se completeaza cu cele ale Codului Civil si cele ale Codului de procedura civila.
  Art. 16 alin. 2 din Noul Cod civil prevede ca „Fapta este savarsita cu intentie cand autorul prevede rezultatul faptei sale si fie urmareste producerea lui prin intermediul faptei, fie, desi nu il urmareste, accepta posibilitatea producerii acestui rezultat.
  Faptele enumerate de dumneavoastra sunt simple decizii manageriale, pentru care nu pot interveni sanctiuni in opinia mea.

  • Constantin POPA spune:

   Opinia d-lui Dubău este corectă şi este singura modalitate de interpretare a legii. Principial, orice decizie managerială este luată cu intenţie (sau o fi, spre exemplu, vreo decizie de mutare a sediului luată din culpă!?).
   Intenţia la care se referă art. 169 alin. 1 lit. h citat este, mai mult decât evident, aceea de a produce insolvenţa sau a aduce societatea în starea de a fi declarată în insolvenţă, aşa cum bine zice dl. Dubău.
   MODERAT

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories