Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

Hotărâre istorică în arbitrajul internaţional – Yukos Oil Company vs. Federaţia Rusă
06.08.2014 | Mihaela APOSTOL

Secţiuni: Arbitraj
JURIDICE - In Law We Trust

La 18 iulie 2014, Curtea permanentă de Arbitraj de la Haga a pronunţat o decizie istorică în cazul Yukos Oil Company vs. Federaţia Rusă.

Tribunalul arbitral a hotărât obligarea Rusei la plata sumei de 50 de miliarde de dolari, cu titlu de despăgubiri, către acţionarii care deţineau majoritatea în Yukos Oil Company, precum şi la restituirea către aceştia a sumei de 60 de milioane de dolari şi la plata a 4.2 de milioane de euro, reprezentând cheltuieli de arbitraj.

Yukos Oil Company era în 2003 cea mai mare companie de petrol din Rusia, producând peste un milion de barili pe zi. Aceasta a avut aproximativ 100.000 de angajați, șase rafinării principale și o cifră de afaceri de circa 33 de miliarde de dolari. Declinul companiei a pornit cu arestarea managerului acesteia, Mikhail Khodorkovsky, urmată de transferul tuturor activelor către societăţile de stat Rosneft și Gazprom, iar în final a fost lichidată.

În 2005, Hulley Enterprises Limited, Yukos Universal Limited (două filiale ale GML Limited) şi Veteran Petroleum Limited (Fondul de pensii creat pentru angajaţii Yukos), care împreună deţineau peste 70 % din acţiunile societăţii Yukos Oil Company, au început procedura de arbitraj împotriva Federaţie Rusiei, în baza dispoziţiilor Tratatului privind Carta Energiei. Principalele aspecte invocate au fost: exproprierea nelegală şi aplicarea unui tratament arbitrar şi discriminatoriu.

La 30 noiembrie 2009, tribunalul arbitral s-a pronunţat asupra competenţei, considerând că Federația Rusă este ţinută să respecte dispoziţiile Tratatului Cartei Energiei, chiar dacă acesta a fost doar semnat de Rusia, fără a fi însă şi ratificat, simpla semnare a fost apreciată ca fiind suficientă ca dispoziţiile să devină aplicabile.

Arbitrajul s-a desfăşurat în conformitate cu Regulile de arbitraj UNCITRAL 1976 şi cu Tratatul privind Carta Energiei din 1994. Procesul a implicat o audiere de 10 zile, în care s-a dezbătut asupra competenței și admisibilităţii cererii, și o audiere de 21 de zile privind fondul, la care au participat peste 50 de reprezentanți ai părţilor, martori și experți. Înscrisurile prezentate de părți au însumat peste 6.500 de pagini, iar transcrierea audierilor a fost de peste 3.300 de pagini.

Conform deciziei tribunalului, Rusia a încălcat obligaţiile asumate prin Tratatul Cartei Energiei, considerându-se că preluarea bunurilor companiei Yukos a fost în fapt o expropriere. Tribunalul a reţinut că „principalul obiectiv al Federaţiei Rusiei nu a fost colectarea taxelor, ci falimentarea societăţii Yukos şi însuşirea bunurilor acesteia”.

Hotărârea este definitivă și executorie şi va putea fi pusă în executare în oricare din cele 150 de state semnatare ale Convenției de la New York din 1958 privind recunoașterea și executarea hotărârilor arbitrale străine.

Totuşi, Federaţia Rusă şi-a exprimat deja intenția privind atacarea hotărârii, principala critică adusă constând în inaplicabilitatea Tratatului Cartei Energiei, având în vedere că acesta nu a fost ratificat de Rusia.

Hotărârea integrală o puteţi găsi aici.
De asemenea, aici puteţi viziona conferinţa de presă în care a fost anunţată hotărârea tribunalului arbitral.

Mihaela APOSTOL

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti