« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu

ICCJ. Clauza privind transferul unui imobil în cazul nerambursării la scadență a sumei împrumutate
06.08.2014 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, într-un litigiu desfășurat sub imperiul vechiului Cod civil, că inserarea în cuprinsul contractului de împrumut a unei clauze privind transmiterea către creditor a proprietăţii unui imobil de către debitor, în cazul nerambursării la termen a sumei împrumutate, nu constituie o convenţie legal făcută în sensul prevederilor art. 969 C. civ., având o cauză ilicită, întrucât este prohibită de lege. Înalta Curte a statuat că o astfel de stipulaţie are natura juridică a unei clauze penale, fiind interzisă în contractele de împrumut de Legea nr. 313/1879, în vigoare la momentul încheierii contractului, astfel încât nu poate avea niciun efect, fiind nulă absolut. (Decizia nr. 1235 din 10 aprilie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pronunțarea unei hotărâri care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Notă: Legea nr. 313/1879 a fost abrogată de Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a noului Cod civil, prin art. 230 lit. b).

 
Secţiuni: Drept civil, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ICCJ. Clauza privind transferul unui imobil în cazul nerambursării la scadență a sumei împrumutate”

  1. Liviu BORDAS spune:

    Curtea nu a făcut altceva decît să rămînă consecventă cu propriile decizii: DECIZIA Nr. XI din 24 octombrie 2005, Dosar nr. 8/2005. Ceea ce, într-o lume a inconsecvenţei, este de apreciat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD