Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Clauza privind transferul unui imobil în cazul nerambursării la scadență a sumei împrumutate


6 august 2014 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, într-un litigiu desfășurat sub imperiul vechiului Cod civil, că inserarea în cuprinsul contractului de împrumut a unei clauze privind transmiterea către creditor a proprietăţii unui imobil de către debitor, în cazul nerambursării la termen a sumei împrumutate, nu constituie o convenţie legal făcută în sensul prevederilor art. 969 C. civ., având o cauză ilicită, întrucât este prohibită de lege. Înalta Curte a statuat că o astfel de stipulaţie are natura juridică a unei clauze penale, fiind interzisă în contractele de împrumut de Legea nr. 313/1879, în vigoare la momentul încheierii contractului, astfel încât nu poate avea niciun efect, fiind nulă absolut. (Decizia nr. 1235 din 10 aprilie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pronunțarea unei hotărâri care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Notă: Legea nr. 313/1879 a fost abrogată de Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a noului Cod civil, prin art. 230 lit. b).

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro