BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Clauza privind transferul unui imobil în cazul nerambursării la scadență a sumei împrumutate
06.08.2014 | Corina CIOROABĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, într-un litigiu desfășurat sub imperiul vechiului Cod civil, că inserarea în cuprinsul contractului de împrumut a unei clauze privind transmiterea către creditor a proprietăţii unui imobil de către debitor, în cazul nerambursării la termen a sumei împrumutate, nu constituie o convenţie legal făcută în sensul prevederilor art. 969 C. civ., având o cauză ilicită, întrucât este prohibită de lege. Înalta Curte a statuat că o astfel de stipulaţie are natura juridică a unei clauze penale, fiind interzisă în contractele de împrumut de Legea nr. 313/1879, în vigoare la momentul încheierii contractului, astfel încât nu poate avea niciun efect, fiind nulă absolut. (Decizia nr. 1235 din 10 aprilie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pronunțarea unei hotărâri care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Notă: Legea nr. 313/1879 a fost abrogată de Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a noului Cod civil, prin art. 230 lit. b).

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ICCJ. Clauza privind transferul unui imobil în cazul nerambursării la scadență a sumei împrumutate”

  1. Liviu BORDAS spune:

    Curtea nu a făcut altceva decît să rămînă consecventă cu propriile decizii: DECIZIA Nr. XI din 24 octombrie 2005, Dosar nr. 8/2005. Ceea ce, într-o lume a inconsecvenţei, este de apreciat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate