« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
 1 comentariu

Neplata taxelor și impozitelor poate duce la pierderea indemnizației lunare de concediu pentru creșterea copilului sau a stimulentului de inserție
07.08.2014 | Răzvan VASILIU

JURIDICE - In Law We Trust

Pentru ca oricare dintre părinții firești ai copilului sau oricare altă persoană îndreptățită, potrivit dispozițiilor OUG nr. 111/2010, să primească indemnizația lunară aferentă concediului de creștere și îngrijire a copilului sau stimulentul de inserție, este necesară îndeplinirea cumulativă a unor condiții.

Condițiile de acordare a indemnizației sau stimulentului de inserție pot fi împărțite în două categorii:
– condiții ce țin de îndeplinirea stagiului de cotizare anterior momentului nașterii copilului (persoana solicitantă să fi realizat în ultimele 12 luni anterior datei nașterii copilului venituri supuse impozitării sau să se regăsească în anumite situații prevăzute de lege, etc);
– condiții personale ce țin de persoana solicitantului (să fie cetățean român, să aibă domiciliul sau reședința în România, să locuiască împreună cu copilul/copii pentru care solicită drepturile, etc).

Îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru acordarea drepturilor, reprezentând indemnizația de creștere a copilului sau stimulentul de inserție, conduce la acordarea acestora pe baza solicitării scrise a solicitantului.

Pe parcursul perioadei în care se acordă indemnizația de creștere sau stimulentul de inserție, pot interveni o serie de incidente care determină fie suspendarea acordării drepturilor, fie încetarea acordării acestor drepturi.

Un caz special care atrage, în primă fază, suspendarea plății indemnizației lunare de concediu sau a stimulentului de inserție și, ulterior, încetarea acordării acestor drepturi îl reprezintă neachitarea la timp a taxelor locale și a impozitelor de către beneficiarii acestor drepturi.

Potrivit dispozițiilor OUG nr. 111/2010, primarii au obligația de a verifica, până pe data de 31 martie a fiecărui an, în ce măsură beneficiarii indemnizațiilor lunare de concediu pentru creșterea copilului sau a stimulentului de inserție și-au achitat taxele locale și impozitele, neachitarea acestor dări până la acel moment conducând la suspendarea pe o perioadă de 5 luni a achitării drepturilor menționate în OUG nr. 111/2010.

Achitarea impozitelor și taxelor locale conduce la reluarea plății indemnizației lunare și a stimulentului de inserție începând cu luna următoare efectuării plății, urmând a fi achitate și drepturile neîncasate pe perioada suspendării plății.

În măsura în care beneficiarul nu achită taxele și impozitele datorate în termenul de 5 luni de la data de 31 martie, dreptul său de a beneficia de indemnizația lunară sau stimulentul de inserție încetează, plata ulterioară a creanțelor neputând conduce la reluarea acordării indemnizației sau a stimulentului de inserție.

Iată, așadar, că neplata taxelor locale și impozitelor de către beneficiarul indemnizației aferente concediului de creștere a copilului poate atrage suspendarea acordării acestor drepturi și, în final, poate atrage încetarea plății lor.

Av. Răzvan VASILIU
VASILIU & MICLEA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Neplata taxelor și impozitelor poate duce la pierderea indemnizației lunare de concediu pentru creșterea copilului sau a stimulentului de inserție”

  1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    Exista un studiu cu privire la impactul negativ al acestei legislatii asupra dreptului UE aplicabil in materie?

    Multumesc,

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.