Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Dreptul muncii, Dreptul securității sociale, Familie, Fiscalitate, RNSJ, SELECTED
 1 comentariu

Neplata taxelor și impozitelor poate duce la pierderea indemnizației lunare de concediu pentru creșterea copilului sau a stimulentului de inserție

7 august 2014 | Răzvan VASILIU

Pentru ca oricare dintre părinții firești ai copilului sau oricare altă persoană îndreptățită, potrivit dispozițiilor OUG nr. 111/2010, să primească indemnizația lunară aferentă concediului de creștere și îngrijire a copilului sau stimulentul de inserție, este necesară îndeplinirea cumulativă a unor condiții.

Condițiile de acordare a indemnizației sau stimulentului de inserție pot fi împărțite în două categorii:
– condiții ce țin de îndeplinirea stagiului de cotizare anterior momentului nașterii copilului (persoana solicitantă să fi realizat în ultimele 12 luni anterior datei nașterii copilului venituri supuse impozitării sau să se regăsească în anumite situații prevăzute de lege, etc);
– condiții personale ce țin de persoana solicitantului (să fie cetățean român, să aibă domiciliul sau reședința în România, să locuiască împreună cu copilul/copii pentru care solicită drepturile, etc).

Îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru acordarea drepturilor, reprezentând indemnizația de creștere a copilului sau stimulentul de inserție, conduce la acordarea acestora pe baza solicitării scrise a solicitantului.

Pe parcursul perioadei în care se acordă indemnizația de creștere sau stimulentul de inserție, pot interveni o serie de incidente care determină fie suspendarea acordării drepturilor, fie încetarea acordării acestor drepturi.

Un caz special care atrage, în primă fază, suspendarea plății indemnizației lunare de concediu sau a stimulentului de inserție și, ulterior, încetarea acordării acestor drepturi îl reprezintă neachitarea la timp a taxelor locale și a impozitelor de către beneficiarii acestor drepturi.

Potrivit dispozițiilor OUG nr. 111/2010, primarii au obligația de a verifica, până pe data de 31 martie a fiecărui an, în ce măsură beneficiarii indemnizațiilor lunare de concediu pentru creșterea copilului sau a stimulentului de inserție și-au achitat taxele locale și impozitele, neachitarea acestor dări până la acel moment conducând la suspendarea pe o perioadă de 5 luni a achitării drepturilor menționate în OUG nr. 111/2010.

Achitarea impozitelor și taxelor locale conduce la reluarea plății indemnizației lunare și a stimulentului de inserție începând cu luna următoare efectuării plății, urmând a fi achitate și drepturile neîncasate pe perioada suspendării plății.

În măsura în care beneficiarul nu achită taxele și impozitele datorate în termenul de 5 luni de la data de 31 martie, dreptul său de a beneficia de indemnizația lunară sau stimulentul de inserție încetează, plata ulterioară a creanțelor neputând conduce la reluarea acordării indemnizației sau a stimulentului de inserție.

Iată, așadar, că neplata taxelor locale și impozitelor de către beneficiarul indemnizației aferente concediului de creștere a copilului poate atrage suspendarea acordării acestor drepturi și, în final, poate atrage încetarea plății lor.

Av. Răzvan VASILIU
VASILIU & MICLEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică