ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Ce facem atunci când cineva ne folosește marca fără drept?

07.08.2014 | Alexandru VLASTON

La fel cum spuneam și în articolul trecut, hoția de mărci înregistrate este în floare și reprezintă un adevărat business. Putem spune că dacă nu avem marca înregistrată, de aceasta se poate bucura oricine și poate chiar să o înregistreze cu rea-credință în nume propriu.

Pentru a evita acest lucru, ne vom înregistra marca la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci). Dar care sunt opțiunile noastre atunci când cineva ne utilizează marca deja înregistrată fără ca noi să ne fi dat consimțământul?

Sarcina apărării drepturilor asupra mărcii îi revine proprietarului acesteia, iar cercetarea documentară de piață pentru a identifica dacă cineva îi folosește marca cu rea-credință îi revine tot lui.

În cazurile în care se aduce atingere mărcii dumneavoastră, cel mai indicat este să apelați la un avocat specializat în proprietate intelectuală pentru a vă sfătui cu exactitate și pentru a vă elabora strategia asupra modului în veți putea face să vă fie respectate drepturile.

Când dreptul de marcă v-a fost încălcat, puteți redacta alături de avocatul sau consilierul în proprietate intelectuală o scrisoare de încetare pentru a o trimite autorului încălcării, informându-l cu privire la existența unui posibil viitor conflict.

Dacă nu primiți un răspuns la această scrisoare, cu ajutorul avocatului puteți obține de la tribunalul competent sau de la poliție un ordin de perchiziționare și confiscare pentru a-l surprinde pe făptuitor în flagrant.

Autoritatea judecătorească îl poate forța pe făptuitor să vă pună la dispoziție toate informațiile necesare cu privire la această încălcare. De asemenea, la cererea dumneavoastră, autoritatea judecătorească poate să elimine bunurile din circuitul comercial fără ca dumneavoastră să compensați cu ceva.

O alta variantă la rezolvarea acestei probleme o reprezintă medierea sau arbitrajul.

Pentru a folosi cu bună-credință marca unei persoane, trebuie să aveți acordul scris al acesteia, să primiți o licență de franciză, să cumpărați sau să închiriați marca de la titularul respectiv.

Alexandru VLASTON


Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.