Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
2 comentarii

Profesorul George Antoniu a încetat din viață. Dumnezeu să-l odihnească! In memoriam
10.08.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept penal, Mesaje de condoleanțe, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

George AntoniuProf. univ. dr. h. c. George Antoniu a încetat din viață.

Dumnezeu să-l odihnească!

In memoriam:

Colectivul Facultăţii de Drept “Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca a aflat cu nespusă durere despre încetarea din viaţă a profesorului universitar dr. George Antoniu. Profesorul univ. dr. George Antoniu a fost un membru de excepţie al comunităţii academice, îndrumător al paşilor nenumăratelor generaţii de studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Opera sa ştiinţifică este una de referință dintr-un domeniu drag domniei sale, cel al Dreptului penal.

De o inegalabilă căldură sufletească, venind în ajutorul tuturor celor ce apelau la domnia sa, dispariţia domnului profesor universitar dr. George Antoniu lasă un imens gol în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut. Suntem alături de durerea familiei în acest ceas de mare cumpănă.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

***

La despărțirea de domnul profesor George Antoniu doresc și eu să-mi iau rămas bun pe această cale, evocând personalitatea sa. Sunt conştient că prin cuvinte nu poţi transmite decât foarte puţin din ceea ce ai vrea să spui, mai ales când e vorba de sentimente. Însuși cuvântul „profesor” e foarte sărac, atunci când e folosit cu referire la domnul George Antoniu, pentru că te duce cu gândul la cineva care predă o materie. Or, domnia sa nu a dăruit cu generozitate doar nişte informaţii juridice, ci și felul său de a fi. Modestia sa, modul în care îşi expunea părerea doar atunci când era absolut necesar, modul delicat în care îşi exprima dezacordul cu privire la anumite opinii sau respectul deosebit pentru opiniile înaintașilor, sunt lucruri care îmi vin în minte prima dată, atunci când mă gândesc la profesorul nostru. De-abia după aceea, îmi apar teoriile de drept penal, pe care acesta le explica într-un mod admirabil.

Chiar dacă viața pământească a domnului profesor s-a încheiat aici, el va continua să trăiască prin opera uriașă pe care a lăsat-o. Cum spunea Constantin Noica: „Sunt în ceea ce am scris. Şi dacă lucrările mele nu sfârşesc odată cu mine, atunci voi sfârşi a doua oară odată cu ele. Este bine să sfârşim pentru că, numai moartea e laboratorul unei vieţi eterne“.

Dumnezeu să-l odihnească!

Cristinel Ghigheci
Judecător Curtea de Apel Braşov

***

Conducerea Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si cadrele didactice din Departamentul de Drept penal al acestei facultati au aflat, cu durere, ca a trecut la cele vesnice Domnul Profesor universitar dr. George Antoniu, eminent specialist in drept penal, cercetator la Institutul de Cercetari Juridice „Andrei Radulescu” al Academiei Romane si fost director al Institutului.

Sincere condoleante familiei indoliate!

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

***

La aflarea tristei vesti a trecerii in eternitate a Domnului Profesor George Antoniu, in numele Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, exprimam profundul regret fata de plecarea dintre noi a acestei personalitati marcante, ce si-a pus o amprenta de necontestat asupra evolutiei dreptului penal roman in ultima jumatate de secol.

Amintirea Domnului Profesor George Antoniu va ramane mereu vie in memoria tuturor celor care l-au cunoscut, asa cum opera sa va continua sa fie, pentru mult timp de acum inainte, un reper fundamental pentru toti cei apropiati stiintelor penale.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

Prof. univ. dr. Florin Streteanu

* * *

Este greu să exprimi în cuvinte puține ce semnifică pentru noi – cercetători, doctori în drept, cadre didactice universitare, avocați -, pentru știința juridică penală, pentru Institutul de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române, trecerea în neființă a reputatului om de știință și cercetător „ad integrum” – Domnul Profesor dDr. George Antoniu. A dispărut un mit al dreptului penal, un OM deosebit care ne-a îndrumat pașii șovăitori pe cele mai înalte culmi ale științei penale românești, europene și mondiale.

O viată dedicată studiului, un exemplu nemuritor pentru noi toți!

Nu te vom uita niciodată DOMNULE PROFESOR!

Cu respect etern,

Dr. Niculae GAMENȚ

* * *

Cu ocazia acordarii titlului de doctor honoris causa al Universitatii Danubius din Constanta, se arata: „Universitar si cercetator exemplar pe taramul stiintei juridice, profesorul George Antoniu devenea inca de la 20 de ani preparator la catedra de drept civil a Facultatii de Drept din Bucuresti. Obtinand in scurt timp titlul de profesor, a activat totodata si pe taramul realizarii efective a dreptului ca judecator, calitate in care a oficiat ani de zile si la Tribunalul Suprem, ceea ce i-a oferit prilejul sa inteleaga fenomenul juridic in toata complexitatea sa. Ulterior, ca cercetator stiintific principal gradul I in cadrul Academiei Romane si director stiintific in exercitiu al institutului de Cercetari Juridice al aceluiasi for, a continuat si continua activitatea didactica in specialitatea Drept penal si Drept procesual penal, odata cu aceea de conducator stiintific la doctorat.

Consacrarea stiintifica si didactic-profesionala a domniei sale este atestata si prin importantele titluri si raspunderi primite. Astfel, profesorul George Antoniu este membru al Asociatiei Internationale de Drept Penal, raportor national la toate congresele asociatiei in cauza, vicepresedinte al grupului roman afiliat acesteia, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Drept Penal si redactor sef adjunct al Revistei „Studii de Drept Romanesc”. Aceste atributii si angajamente sunt asumate efectiv, proband personalitatea proteica si generoasa a profesorului George Antoniu.

Lista impunatoare a monografiilor si culegerilor de studii, a articolelor publicate in tara si strainatate, precum si a notelor si comentariilor asupra unor spete din practica judiciara, aparute in reviste stiintifice de prestigiu, evidentiaza o opera impunatoare, autorul ei fiind pe buna dreptate considerat maestrul Stiintei penale romanesti.

Creatia stiintifica a domniei sale respira amplu, dar si coerent, abordand aspectele vitale ale domeniului, precum si acelea interdisciplinare, in masura a proiecta la inaltimea gnoseologica asteptata insesi cuceririle domeniului predilect. In felul acesta, intreaga constructie stiintifica are la baza o unitate de conceptie si viziune. Este insa caracteristic faptul ca discursul teoretic se intalneste inductiv cu Ideea calauzitoare; aceasta nu apare ca tipar apriori al demersului, incat sa-l constranga procustian la premise speculative. Dimpotriva, profesorul pleaca de la seva faptelor, a fenomenului penal luat in bogatia contradictorie si ireductibila a determinarilor sale, inaltand piatra cu piatra frontonul Ideii. In acest fel, concluziile teoretice dobandesc forta indrumatoare, probandu-si nu numai supletea, ci si oportunitatea practica. Consideratiile generalizatoare, revendicate inductiv din atenta cercetare a fenomenului penal, reusesc astfel sa lumineze grele intrebari ale Stiintei generale a dreptului. Probleme precum interpretarea in drept, elaborarea si aplicarea normei juridice, relatia cauzala in stabilirea raspunderii juridice, dar si multe altele, au primit la nivelul Teoriei generale a dreptului impulsuri si sugestii absolut binevenite din partea profesorului George Antoniu. Domnia sa a dovedit ca abordarea concreta a unui domeniu de cunoastere strict specializat poate ocoli empirismul atunci cand se intalneste cu perspectiva teoretica generalizatoare si, in acelasi timp poate feri demersul generalizator de ratacirile speculatiei sterile.

Continuator stralucit al Scolii romanesti de gandire penala, indeosebi al marelui penalist Vintila Dongoroz, profesorul George Antoniu a marcat semnificativ drumul ei ascendent, desi nu o data supus sincopelor destructive de natura extrastiintifica.

Totodata, in calitate de conducator de doctorat, a creat o adevarata scoala doctorala, privita cu respect in lumea stiintei juridice romanesti.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti