Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

ICCJ. Imagini preluate de pe un site de internet, fără acordul autorului și fără indicarea sursei


11.08.2014 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Cyberlaw, Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 33 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, o serie de utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii dreptului de utilizare, însă aplicarea acestui articol se poate face numai sub condiţia prevăzută expres de alin. (4) al aceluiași articol, și anume obligația menționării sursei şi numele autorului, cu excepţia cazului în care acest lucru se dovedeşte a fi imposibil, iar în cazul operelor de artă plastică, fotografică sau de arhitectură trebuie menționat şi locul unde se găseşte originalul. În speță, s-a constatat preluarea de pe internet și utilizarea unor fotografii, prin expunerea lor pe panouri, în scop comercial, fără consimțământul autorului și fără a fi indicat numele acestuia sau a site-ului de pe care au fost preluate imaginile. Înalta Curte a statuat că, în această situație, au fost încălcate drepturile de autor prevăzute de art. 10 lit. a)-c) din Legea nr. 8/1996 garantate de art. 12 şi 13 din aceeaşi lege şi a cărui nerespectare dă naștere la reparaţii patrimoniale şi morale în condiţiile prevăzute de art. 139 din aceeași lege. (Decizia nr. 651 din 12 februarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri ca urmare a încălcării drepturilor de autor)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti