Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Drept Privat nr. 1/2014: Procedura verificării prealabile a cererii de chemare în judecată şi cererea de reexaminare | Ion Deleanu
12.08.2014 | Andreea BANU

Secţiuni: Procedură civilă, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. emerit dr. Ion Deleanu a publicat, în Revista Română de Drept Privat nr. 1/2014, articolul intitulat „Procedura verificării prealabile a cererii de chemare în judecată şi cererea de reexaminare„.

În prezentul articol, autorul observă că procedura restabilită, în formă redimensionată şi aprofundată, prin dispoziţiile art. 200 din Codul de procedură civilă este o expresie normativă remarcabilă a dialecticii dintre instanţă şi autorul actului introductiv de instanţă, cu scopul de a facilita accesul efectiv la justiţie. Această procedură, în mod esenţial stimulantă şi pozitivă, dar care poate avea, uneori, rezultatul diametral opus scopului real pentru care a fost restabilită, cuprinde remediul procedural necesar în însăşi structura sa. Cererea de reexaminare în materie civilă este un instrument de procedură primordial, original şi autonom, putând fi pus în practică în situaţiile pe care legea însăşi le stabileşte, pentru că astfel de instrumente nu pot fi puse în practică în circumstanţele unor situaţii asemănătoare. Aceasta nu este o instituţie de procedură inedită şi, în niciun caz, venerabilă. Este vorba doar despre o instituţie relativ nouă, care a devenit remarcabilă prin dispoziţiile Codului de procedură civilă actual.

În continuare, autorul realizează o sinteză teoretică a procedurii preliminare pentru verificarea actului introductiv de instanţă şi, de asemenea, a cererii de examinare, iar, în ceea ce o priveşte pe a doua, nu numai pentru a releva elementele sale esenţiale, ci şi pentru a evidenţia formele sale diferite de concretizare.

În concluzie, autorul apreciază că, în ambianţa procesului civil, cererea de reexaminare este o instituţie juridică distinctă. Pe de o parte, ea are ca obiect modul de rezolvare a unei cereri făcute de partea interesată (reclamantul, cel ce solicită ajutor public judiciar, cel amendat judiciar şi/sau obligat la plata unor despăgubiri pentru tergiversarea judecării procesului, după caz), cerere care nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute şi definite de art. 30 alin. (2) din Codul de procedură civilă. Pe de altă parte, deşi cale de atac, ea nu se încadrează în niciuna dintre căile de atac calificate şi identificate de art. 456 din Codul de procedură civilă. Sub unele aspecte, precizează autorul, cererea de reexaminare se apropie de calea de atac de reformare; sub alte aspecte, ea se apropie de calea de atac de retractare. Originalitatea procedurii de reexaminare constă şi în faptul că, în interiorul „aceleiaşi instanţe” învestite cu soluţionarea litigiului, două completuri de judecată distincte, dar identice ca structură în raport cu natura litigiului, interacţionează într-un mod specific: primul – cel învestit cu soluţionarea în fond a litigiului -, prin încheierea sa, „provoacă” cererea de reexaminare şi îi prefigurează obiectul; cel de-al doilea, omnia petita în raport cu cererea de reexaminare, asemănător limitelor unei devoluţiuni quantum appelantum, rezolvă această cerere, printr-o încheiere definitivă, care se impune primului complet.

Cererea de reexaminare este o cale de atac specifică, exclusivistă, dinamică şi deosebit de eficientă pentru unele categorii de încheieri judecătoreşti, înlăturând posibilele sau realele incidente în cursul procesului civil şi astfel înlesnind valorizarea efectivă şi deplină a dreptului de acces la justiţie.

Andreea BANU

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti