Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
3 comentarii

Petre Piperea: Avocatura este o stare de spirit, un mod de a fi, nu un simplu job cu pretenții


13 august 2014 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Alina Matei: Mulțumesc, domnule avocat, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Ați fondat, alături de profesorul Gheorghe Piperea, casa de avocatură PIPEREA & ASOCIAȚII. Cum este să ai un frate așa de cunoscut?

Petre Piperea: Fratele meu mi-a fost mereu un mentor extraordinar (am emoții și acum când mă gândesc la cum îmi verifica temele) așa că alegerea lui ca maestru și, ulterior, asocierea noastră au fost niște opțiuni firești și, totodată, inspirate. În plus, părinții noștri sunt fericiți că le-am urmat sfaturile de a ne sprijini reciproc și de ”a ne avea ca frații”.

Revenind la întrebare, este o provocare permanentă să ai un asemenea frate întrucât are standarde foarte înalte și este un om cu o energie inepuizabilă: când ne apropiem de finalizarea unui proiect de mare anvergură și dificultate, dom’ profesor se gândește deja la alte proiecte care necesită eforturi cel puțin la fel de mari…

Așa am reușit, printre altele, să devenim prima firmă de avocatură care a recrutat un colectiv de autori dintre colaboratorii săi și să publice o carte de specialitate, respectiv Noul Cod de procedură civilă. Note. Corelații. Explicații (CH Beck, 2012). Această carte reflectă opiniile noastre rezultate în urma unei practici îndelungate în litigii.

O ultimă precizare în legătură cu acest aspect: constat cu satisfacție că nu a fost nevoie să fac vreun compromis și să-mi stabilesc priorități în dauna principiilor datorită șansei pe care am avut-o de a lucra cu un om sclipitor, onest și integru.

Alina Matei: Sunteți avocat pledant specializat în litigii comerciale și de contencios. Cât de cert/incert este succesul în instanță în litigii de acest fel?

Petre Piperea: Din păcate, nu putem opera cu certitudini în materia litigiilor. În sistemul nostru de drept este posibilă pronunțarea unor hotărâri diametral opuse în cauze identice, fapt care generează incertitudine jurisprudențială și neîncredere în sistemul judiciar. O jurisprudență stabilă ar crea premisele predictibilității actului de justiție, ceea ce ar avea ca efect disciplinarea conduitei subiectelor de drept fără a mai fi nevoie să fie sesizate instanțele pentru tranșarea diferendelor.

Altfel spus, o jurisprudență stabilă ar avea ca efect un grad mai mare de conformare la regulile respective și chiar un număr mai mic de cauze pe rolul instanțelor.

Alina Matei: PIPEREA și ASOCIAȚII este cunoscută pentru inițierea și câștigarea proceselor colective împotriva unor importante bănci. Care a fost impactul asupra organizării interne a firmei, având în vedere că a presupus și presupune gestionarea unui număr mare de clienți?

Petre Piperea: Gestionarea unui număr de câteva mii de clienți poate fi o operațiune foarte complicată, dar avem deja un know-how în această problemă, urmare a pionieratului din anul 2010, an în care am declanșat primele procese colective.

Totuși, chiar dacă aspectul administrativ nu ne mai ridică probleme serioase, există și o latură emoțională. Nu poți asista impasibil la abuzurile săvârșite de câteva bănci împotriva a mii de oameni și, invariabil, ajungi să fii profund implicat emoțional în spețele încredințate. Uneori, fiind înconjurat de dramele atâtor oameni, ajungi să crezi că te afli pe o plută în mijlocul unui ocean de vaiete.

Astfel, pentru a veni în sprijinul acestor oameni, PIPEREA și ASOCIAȚII a decis în 2010 să publice pe internet argumentațiile privind clauzele abuzive, ceea ce a permis multora dintre consumatori să sesizeze instanțele de judecată cu cereri de chemare în judecată temeinic motivate și să obțină soluții favorabile.

Alina Matei: Cred, însă, că gestionarea unor astfel de dosare poate fi destul de dificilă pentru judecători. La fel de nou și pentru ei, ca și pentru dumneavoastră. Cum le-au privit, dincolo de aspectele procedurale, dar și de curaj, având în vedere că nu le-au disjuns?

Petre Piperea: Avem tot respectul și toată aprecierea pentru judecătorii care nu s-au lăsat descurajați de efortul presupus de asemenea dosare.

Datorită soluțiilor în favoarea consumatorilor pronunțate în toată țara de judecători corecți și responsabili, putem afirma cu satisfacție că am contribuit la facilitarea situației a mii de persoane care erau înșelate sistematic de partenerii lor contractuali prin intermediul unor clauze abuzive.

Alina Matei: Sunteți coautor al cărții Noul Cod de procedură civilă. Note. Corelații. Explicații. Care este cel mai interesant articol din Noul Cod în opinia dvs.?

Petre Piperea: Multe prevederi din NCPC ar merita menționate în acest răspuns, dar, dacă trebuie să aleg, atunci consider că posibilitatea sesizării ÎCCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, reglementată la art. 519-521 din NCPC, merită o mențiune specială.

Instituția menționată prezintă o utilitate deosebită întrucât ea este un soi de recurs în interesul legii pus la îndemâna părților, iar acest fapt va determina, pas cu pas, acea unificare a practicii pe care ne-o dorim cu toții.

Alina Matei: Dacă ar fi să dați sfaturi unui avocat la început de drum, ce i-ați spune? Care sunt șansele lui într-o piață destul de așezată (multinaționale, case de avocatură mari, medii și “lupi singuratici”)?

Petre Piperea: I-aș sfătui pe tinerii absolvenți să nu se lase ademeniți de mirajul obținerii unor sume mari de bani, ci să urmărească o colaborare care să le permită o evoluție permanentă. Avocatura este o stare de spirit, un mod de a fi, nu un simplu job cu pretenții.

Dobândirea unei experiențe temeinice și solide, în completarea cunoștințelor teoretice acumulate și ameliorate permanent, trebuie să fie ținta unui avocat.

Pentru a-ți atinge un țel este nevoie de ambiție, de multă muncă, de cunoaștere și, în cele din urmă, de șansă.

Nu în ultimul rând, să nu uite să fie corecți pentru că, așa cum arăta profesorul Yves Guyon,”dreptul este singura contrapunere a insolenței banului corupător și imoral”.

Alina Matei: Am citit motto-ul lui Sir Isaac Newton („am văzut așa departe pentru că am stat pe umerii unor giganți”) într-un articol publicat de dvs. în urmă cu trei ani pe JURIDICE.ro și intitulat ”Incertitudinea jurisprudențială subminează principiul preeminenței dreptului”. Cât de departe vedeți dvs.?

Petre Piperea: Această întrebare îmi amintește de o afirmație făcută de Robert Harris (Imperium): ”Nu geniul este cel care îl duce pe om în vârful ierarhiei profesiunii sale. Lumea este plină de genii nerecunoscute. Numai perseverența îți permite să te dezvolți și să avansezi în viață”.

Eu ”perseverez” și încerc să ”văd” cât mai departe printr-o pregătire continuă, prin însușirea temeinică a noțiunilor teoretice și prin interpretarea responsabilă a instituțiilor juridice.

Alina Matei: Doar practica neunitară afectează credibilitatea sistemului judiciar?

Petre Piperea: Sistemul nostru judiciar se confruntă și cu alte probleme dificile, spre exemplu: numărul insuficient de magistrați, numărul mare de cauze repartizate pe ședință. Nu poți pretinde performanță (soluții temeinice și motivări de calitate) unui judecător care are de soluționat 50-60 de dosare pe ședință.

Totuși, cele mai dificile probleme le sesizez la nivel de mentalitate. Nu voi putea accepta niciodată aroganța, suficiența sau superficialitatea unora dintre judecători. Am întâlnit judecători fără ședințe complicate, dar care nu te ascultă, ci doar te aud (am cunoscut o doamnă judecător de la Tribunalul Dolj, care avea o ședință cu 4-5 dosare, dar nu avea răbdare să lectureze materialele noastre și nici să ne asculte).

Este frustrant să prezinți concepte foarte interesante – care implică zeci de ore de studiu (business judgement rule, stakeholders, shadow director, clauza tag along sau drag along, piercing the corporate veil) – și să constați că judecătorul nu poate fi un partener de dialog.

Am întâlnit, însă, mulți judecători serioși, curajoși și, mai ales, foarte bine pregătiți, pe care-i apreciez în mod deosebit și care-mi conferă o mare doză de încredere în sistemul nostru judiciar.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru utilizatori și pentru JURIDICE.ro.

Petre Piperea: Mult succes în tot ceea ce întreprindeți!

Alina Matei: Vă mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Petre Piperea: Și eu vă mulțumesc!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii