Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Raport PwC. Cele mai dinamice 10 oraşe din Africa sub-sahariană. Unde ar trebui să se uite investitorii?
13.08.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Selected, Varia (alte arii de practica)
JURIDICE - In Law We Trust

Directorii generali ai companiilor din întreaga lume încep să recunoască, din ce în ce mai mult, potenţialul de dezvoltare al Africii sub-sahariene. Acesta se datorează în principal avantajului demografic al Africii, care se estimează că va avea cea mai mare forţă de muncă din lume şi va înregistra cel mai rapid ritm de creştere economică până în 2040, potrivit unui recent raport al PwC.

Previziunile sunt incluse în ultimul raport al PwC Global Economy Watch, care analizează perspectivele de creştere ale celor mai mari oraşe din Africa sub-sahariană.

Multe dintre marile corporaţii multinaţionale sunt deja active în cel puţin unul dintre cele mai mari oraşe din regiune – Lagos, Kinshasa, Johannesburg.

Economiştii PwC iau, însă, în calcul şi alte 10 oraşe din regiune, care ar putea oferi perspective atrăgătoare de creştere investitorilor străini. Se estimează că populaţia acestor oraşe se va dubla până în 2030, crescând cu aproximativ 32 de milioane de locuitori. Cele mai recente prognoze ale Naţiunilor Unite arată că, până în 2030, două dintre aceste oraşe, Dar es Salaam (Tanzania) şi Luanda (Angola), ar putea depăşi populaţia actuală a Londrei. Celelalte oraşe analizate în studiul PwC sunt: Khartoum (Sudan), Abidjan (Cote d’Ivoire), Nairobi (Kenya), Kano (Nigeria), Dakar (Senegal), Ouagadougou (Burkina Faso), Addis Ababa (Etiopia) şi Ibadan (Nigeria).

Tendințele demografice în top 3 cele mai mari orașe din Africa sub-sahariană și următoarele 10

Tendințele demografice în top 3 cele mai mari orașe din Africa sub-sahariană și următoarele 10

Metropolele sunt punctele de acces preferate ale companiilor interesate de pătrunderea pe noi pieţe pentru că permit o interacţiune mai strânsă cu clienţii, într-un spaţiu geografic relativ restrâns, şi gestionarea eficientă a costurilor de distribuţie.

PwC estimează că activitatea economică în aceste 10 oraşe va creşte cu aproximativ 140 de miliarde de dolari până în 2030. Această creştere este echivalentă cu PIB-ul actual al Ungariei. Companiile din România ar trebui să încerce să speculeze această oportunitate de creştere deosebită din Africa sub-sahariană, recâştigând pieţe pe care, din păcate, România le-a ignorat după 1989”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.

Oportunități de creștere

Oportunități de creștere

Există însă trei probleme care ar putea încetini ritmul de dezvoltare al regiunii. Acestea sunt aspecte cu care ţările din Africa sub-sahariană se confruntă de mai multe decenii, fără mari progrese:
– calitatea slabă a infrastructurii de transport (şosele, căi ferate);
– sistemele de educaţie inadecvate;
– incapacitatea politică, legislativă şi administrativă de a gestiona o economie din ce în ce mai mare şi mai complexă.

Vasile Iuga

Vasile Iuga

“Provocarea pentru decidenţii politici este de a valorifica avantajul demografic al Africii pentru a genera creştere economică şi a depăşi aceste obstacole. Istoria ne arată că acesta nu va fi un proces nici rapid, nici lin. Însă, investitorii pot contribui la rândul lor la dezvoltarea regiunii prin sprijinirea programelor de infrastructură şi educaţie”, a adăugat Vasile Iuga.

Despre raport

Estimările privind creşterea populaţiei şi a activităţii economice pleacă de la următoarele ipoteze:
– Ratele de creştere PIB ale ţărilor din regiune vor fi cele prognozate de FMI în ultimul raport World Economic Outlook (care nu ia în calcul recenta schimbare de metodologie în privinţa raportării PIB-ului Nigeriei);
– PIB-ul pe cap de locuitor al oraşelor analizate va creşte într-un ritm similar cu cel naţional (ceea ce poate să fie o estimare conservatoare);
– Ratele de schimb valutar vor fi constante, ceea ce ar putea de asemenea să fie o estimare relativ conservatoare, având în vedere că ratele reale de schimb s-ar putea să crească pe termen lung în economiile emergente cu creştere rapidă a productivităţii.

Despre PwC

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 157 de ţări, cu mai mult de 184.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti