Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul Timiș. Statul, obligat la plata de despăgubiri pentru avariile cauzate unui autoturism din cauza gropilor din asfalt
13.08.2014 | Alexandra NICOLA

JURIDICE - In Law We Trust

Prin actiunea introdusa la Judecatoria Timisoara, reclamatul, reprezentat de Societatea Civila de Avocati „Ligia Catuna si Asociatii„, a cerut obligarea paratilor Municipiul Timisoara prin Primar, Consiliul Local al Municipiului Timisoara si SC S SRL, in solidar, la plata sumei de x lei cu titlu de prejudiciu cauzat reclamantului ca urmare a avarierii autoturismului proprietate personala din cauza starii proaste a carosabilului de pe drumul public.

Prin sentinta pronuntata, Judecatoria Timisoara a respins actiunea, retinand in esenta lipsa unui raport de cauzalitate intre avarierea autoturismului, pe de o parte, si diferenta de nivel dintre carosabil si calea de rulare a tramvaiului, pe de alta parte.

Tribunalul Timis a admis recursul promovat de reclamant prin Societatea Civila de Avocati „Ligia Catuna si Asociatii” si a admis in parte actiunea, obligand paratii Municipiul Timisoara prin Primar si Consiliul Local al Municipiului Timisoara la plata catre reclamant a sumei de x lei cu titlu de despagubiri.

Pentru a se pronunta in acest sens, Tribunalul a retinut ca la intersectia strazilor X si Y din Timisoara a avut loc un accident care implica autoturismul marca H, cu nr. de înmatriculare Z, condus de reclamantul recurent. Din autorizatia de reparatii eliberata de Biroul Rutier al IPJ Timis au reiesit avarii constatate de agentul rutier. Tribunalul a retinut faptul ca reclamantul recurent a facut dovada existentei conditiilor raspunderii civile delictuale, prevazute la art. 998 si 999 din vechiul Cod civil. Astfel, din tot materialul probator administrat – depozitia martorului M. M. si expertiza tehnica judiciara – tribunalul a apreciat ca exista raport de cauzalitate intre groapa din carosabil si anumite defectiuni ale autoturismului (avariile suferite de jantele si anvelopele autoturismului), fiind indeplinite si celelalte conditii ale raspunderii civile delictuale fata de paratul Muncipiul Timisoara prin Primar.

Totodata, instanta de recurs a retinut si faptul ca este irelevanta afirmatia paratilor intimati ca reclamantul recurent a circulat cu o viteza de 52-56,5 km/h, raportat la sistemului unitatii indivizibile dintre cauza si conditii, care guverneaza raportul de cauzalitate. In acest sens, in considerentele deciziei Tribunalului Timis, s-a aratat ca in stabilirea raportului cauzal trebuie avut în vedere ca fenomenul cauza nu actioneaza singur si izolat, ci in anumite conditii existente care favorizeaza producerea acestui efect, iar in aceste imprejurari este evident ca acest fapt al reclamantului recurent de a fi condus cu o viteza de 52 km/h nu poate sa inlature raspunderea paratilor intimati Municipiul Timisoara si Consiliul Local al Municipiului Timisoara.

De asemenea, instanta de recurs a retinut si fapta ilicita a SC S SRL, constand in nesemnalizarea corespunzatoare a reparatiilor in acea zona. In acest context, Tribunalul Timis a admis si cererea de chemare in garantie a paratilor intimati fata de SC S SRL, care nu si-a indeplinit in mod corespunzator obligatiile prevazute în art. 5 alin. 1 si 2 din OUG nr. 195/2002 si art. 8 alin. 1 si 2 din Regulamentul de aplicare a acestei ordonante. (Decizia civila nr. 586/15.05.2013 pronuntata de Sectia a I Civila a Tribunalului Timis avand ca obiect recurs pretentii)

Avocat Alexandra NICOLA
Societatea Civila de Avocati „Ligia Catuna si Asociatii

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.