Secţiuni « Articole » RNSJ
RNSJ - Revista de note şi studii juridice
Condiţii de publicareDespre revistă
Note de studiuStudii

ICCJ. Acțiune în constatarea nulității dispoziției de restituire în natură, formulată pe dreptul comun


13 august 2014 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că persoana, ce are calitatea de terț atât în raport cu emitentul, cât şi cu beneficiarul unei dispoziţii de restituire emise în temeiul Legii nr. 10/2001, poate solicita constatarea nulității acestei dispoziții numai pe calea unei acţiuni în anulare de drept comun, procedura prevăzută de Legea nr. 10/2001 fiind pusă exclusiv la dispoziţia persoanelor îndreptăţite în sensul acestui act normativ. Înalta Curte a precizat, însă, că deși acţiunea reclamantei nu este formulată în temeiul dispoziţiilor procedurale speciale ale Legii nr. 10/2001, aceasta nu înseamnă că actul nu trebuie verificat sub aspectul conformităţii sale cu dispozițiile acestei legi. Prin urmare, este nelegală soluţia instanţei de apel care a examinat actul atacat doar prin raportare la condiţiile generale de validitate ale actului juridic, și nu prin prisma respectării Legii nr. 10/2001, câtă vreme acţiunea a fost întemeiată pe art. 966 C. civ. (art. 1236 NCC), situație în care se impunea examinarea cauzei actului, respectiv frauda la lege. (Decizia nr. 4675 din 22 octombrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută dispoziţie de restituire)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii