« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Revista de note şi studii juridice (RNSJ)
Condiţii de publicareDespre revistă
EssentialsNote de studiuStudii
JURIDICE

ICCJ. Acțiune în constatarea nulității dispoziției de restituire în natură, formulată pe dreptul comun
13.08.2014 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că persoana, ce are calitatea de terț atât în raport cu emitentul, cât şi cu beneficiarul unei dispoziţii de restituire emise în temeiul Legii nr. 10/2001, poate solicita constatarea nulității acestei dispoziții numai pe calea unei acţiuni în anulare de drept comun, procedura prevăzută de Legea nr. 10/2001 fiind pusă exclusiv la dispoziţia persoanelor îndreptăţite în sensul acestui act normativ. Înalta Curte a precizat, însă, că deși acţiunea reclamantei nu este formulată în temeiul dispoziţiilor procedurale speciale ale Legii nr. 10/2001, aceasta nu înseamnă că actul nu trebuie verificat sub aspectul conformităţii sale cu dispozițiile acestei legi. Prin urmare, este nelegală soluţia instanţei de apel care a examinat actul atacat doar prin raportare la condiţiile generale de validitate ale actului juridic, și nu prin prisma respectării Legii nr. 10/2001, câtă vreme acţiunea a fost întemeiată pe art. 966 C. civ. (art. 1236 NCC), situație în care se impunea examinarea cauzei actului, respectiv frauda la lege. (Decizia nr. 4675 din 22 octombrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută dispoziţie de restituire)

Corina CIOROABĂ

 
Secţiuni: RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD