Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Rezoluțiune vs. executare
14.08.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

A se vedea și Dezbaterile juridice Cât de judiciară (mai) este rezoluțiunea? și Pierdut instanță de executare. Găsitorului recompensă 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în ipoteza în care sunt îndeplinite condiţiile legale pentru rezoluţiunea contractului, atâta vreme cât părţile au înţeles să nu îi dea eficienţă, intenţia acestora fiind în sensul executării contractului, instanţa judecătorească nu poate încălca acordul lor de voinţă, contractul încheiat reprezentând legea părţilor și având prioritate. În speță, părțile au stipulat în antecontract că în cazul în care contractul de vânzare-cumpărare nu se va încheia din motive ce ţin de voinţa uneia dintre părţi sau de neîndeplinirea uneia dintre obligaţiile asumate prin antecontract, atunci partea ce nu se află în culpă, va putea solicita instanţei judecătoreşti pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare, iar în cazul în care acest lucru va fi imposibil se va trece la executarea silită a acesteia până la concurenţa sumei plătite sau primite cu titlu de avans, a penalităţilor și a spezelor antecontractului. Înalta Curte a statuat că, în această situație, formularea unei acţiuni în rezoluţiune este în contra voinţei părţilor a căror intenţie a fost în sensul ca antecontractul să producă efectele juridice avute în vedere la momentul încheierii acestuia. (Decizia nr. 4046 din 20 noiembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect rezoluțiune antecontract de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti