Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Drept civil, RNSJ

ICCJ. Rezoluțiune vs. executare

14 august 2014 | Corina CIOROABĂ

A se vedea și Dezbaterile juridice Cât de judiciară (mai) este rezoluțiunea? și Pierdut instanță de executare. Găsitorului recompensă 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în ipoteza în care sunt îndeplinite condiţiile legale pentru rezoluţiunea contractului, atâta vreme cât părţile au înţeles să nu îi dea eficienţă, intenţia acestora fiind în sensul executării contractului, instanţa judecătorească nu poate încălca acordul lor de voinţă, contractul încheiat reprezentând legea părţilor și având prioritate. În speță, părțile au stipulat în antecontract că în cazul în care contractul de vânzare-cumpărare nu se va încheia din motive ce ţin de voinţa uneia dintre părţi sau de neîndeplinirea uneia dintre obligaţiile asumate prin antecontract, atunci partea ce nu se află în culpă, va putea solicita instanţei judecătoreşti pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare, iar în cazul în care acest lucru va fi imposibil se va trece la executarea silită a acesteia până la concurenţa sumei plătite sau primite cu titlu de avans, a penalităţilor și a spezelor antecontractului. Înalta Curte a statuat că, în această situație, formularea unei acţiuni în rezoluţiune este în contra voinţei părţilor a căror intenţie a fost în sensul ca antecontractul să producă efectele juridice avute în vedere la momentul încheierii acestuia. (Decizia nr. 4046 din 20 noiembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect rezoluțiune antecontract de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică