Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Evaziune fiscală și spălare de bani. Trimitere în judecată


14 august 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

PICCJ. Evaziune fiscală și spălare de bani. Trimitere în judecată.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus, trimiterea în judecată a inculpaţilor:
– P. C. – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani;
– N. I. – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit de către procurori s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul P. C., în perioada septembrie-noiembrie 2012, comportându-se ca un administrator de fapt al S.C. DST S.R.L. Hunedoara, iar în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, împreună cu inculpatul N. I., a importat carne şi produse din carne de la firma V Plus KKFT din Ungaria, fără a declara organelor fiscale activităţile comerciale susmenţionate, respectiv fără a depune la aceste organe declaraţiile privind achiziţiile intracomunitare de bunuri şi respectiv pe cele privind impozitul pe profit.
Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat se cifrează la valoarea de 364.000 lei. Totodată, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, inculpatul P. C. a folosit veniturile obţinute din infracţiunea de evaziune fiscală săvârşită cu ocazia nedeclarării organelor fiscale a cantităţilor de carne importată de la firma V Plus KKFT din Ungaria, „creditând” cu suma de 155.530 lei societatea comercială S.C. CT S.R.L. Hunedoara, în vederea creării unei aparenţe de legalitate a provenienţei sumelor respective.
De asemenea, în perioadele mai 2013, 19-21 iulie 2013 şi 27-28 iulie 2013, inculpatul P. C. a realizat venituri din operaţiuni comerciale interne, în calitate de administrator împuternicit al S.C. CT S.R.L. Hunedoara, fără a le înregistra în contabilitate, prejudiciind, astfel, bugetul de stat cu suma de 8.710 lei.
Inculpatul N. I., în calitate de administrator al S.C. DST S.R.L. Hunedoara, nu a raportat organelor fiscale importurile de carne realizate de la firma V Plus KKFT din Ungaria, în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2012, de către inculpatul P. C., deşi avea cunoştinţă despre aceste importuri. Inculpatul N. I., în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, a realizat prin intermediul aceleiaşi societăţi comerciale, împreună cu inculpatul P. C., importuri de carne de la aceeaşi firmă din Ungaria, operaţiuni comerciale pe care nu le-a raportat organelor fiscale.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător, precum şi poprirea sumelor de bani deţinute de către inculpaţi la mai multe unităţi bancare.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Hunedoara.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.mpublic.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii