Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Cluj. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată


14 august 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Cluj. Abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
– N. O. G., primar al municipiului Sighetu Marmației, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul;
– B. I., director executiv economic al Primăriei municipiului Sighetu Marmației, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 14 octombrie 2013, inculpatul N. O. G., în calitate de primar al Municipiului Sighetu Marmației, a încheiat, în mod nelegal, un contract de asistență juridică cu un avocat și a dispus în aceeași zi plata sumei de 20.000 lei fără T.V.A. (24.800 lei cu T.V.A. inclus) către avocatul respectiv, reprezentând plata unor servicii juridice acordate de către avocat în favoarea Primăriei municipiului Sighetu Marmației, respectiv redactarea unei plângeri penale împotriva unei societăți comerciale.
În perioada februarie – martie 2014, inculpatul B. I., în calitate de director economic în cadrul Primăriei municipiului Sighetu Marmației, a contactat un alt avocat, a purtat discuții cu acesta, cu privire la încheierea unui contract de consultanță juridică cu Primăria municipiului Sighetu Marmației, fără a fi împuternicit în acest sens. La data de 4 martie 2014, a semnat, în mod nelegal, un contract de asistență juridică și a efectuat plata sumei de 10.000 lei, reprezentând onorariu, de 10.000 lei, reprezentând servicii juridice acordate de către avocat Primăriei municipiului Sighetu Marmației, respectiv redactarea unei cereri de revizuire.
Ca urmare a acestor fapte, a fost creat un prejudiciu în dauna bugetului local al Primăriei municipiului Sighetu-Marmației, în sumă de 24.800 lei, respectiv de 10.000 lei, întrucât cele două contracte de asistență juridică au fost încheiate cu încălcarea prevederilor legale, în condițiile în care, primăria Sighetu Marmației are compartiment juridic la care sunt angajați consilieri juridici, plătiți pentru prestarea de servicii juridice.
S-a constatat că sumele de bani, reprezentând onorarii, plătite cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost restituite primăriei municipiului Sighetu Marmației la finalul anchetei penale desfășurate în prezentul dosar penal.

Concret, situația de fapt detaliată este următoarea:
La data de 8 noiembrie 2009, inculpatul N. O. G., atunci în calitatea de viceprimar al municipiului Sighetu Marmației, împreună cu inculpatul B. I. și un consilier juridic au încheiat un contract de închiriere cu o societate comercială, având ca obiect închirierea a 10 automate de vânzare a tichetelor de parcare, către Primăria municipiului Sighetu Marmației, fără respectarea dispozițiilor privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii.
Ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale și a încălcării dispozițiilor legale, la data 11 februarie 2013, Tribunalul Maramureș a obligat primăria municipiului Sighetu-Marmației să plătească suma totală de 703.348,78 lei către societatea comercială, suma fiind și executată din conturile primăriei.
De altfel, faptele respective au constituit obiectul unui dosar penal pentru care N. O. G., B. I. și consilierul juridic au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție.
Pe parcursul cercetărilor penale, din dosarul penat menționat, al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, inculpații N. O. G. și B. I. au încheiat contracte de asistență juridică, cu două cabinete individuale de avocat, în numele Primăriei municipiului Sighetu Marmației, pentru formularea unei plângeri penale și respectiv a unei cereri de revizuire, împotriva societății comerciale, cu încălcarea prevederilor legale.
Astfel, în luna octombrie 2013, inculpatul N. O. G. a luat legătura cu un avocat din cadrul Baroului Maramureș, căruia i-a solicitat să analizeze toate înscrisurile, inclusiv hotărârile judecătorești, privind relația contractuală a Primăriei municipiului Sighetu Marmației cu societatea comercială, pentru a demara alte proceduri judiciare, în vederea schimbării situației de fapt prin care Primăria municipiului Sighetu Marmației a fost obligată, în final, la plata sumei de 703.348,78 lei.
La data de 14 octombrie 2013, inculpatul N. O. G. a încheiat un contract de asistență juridică cu avocatul respectiv și a dispus în aceeași zi plata sumei de 20.000 lei fără T.V.A. (24.800 lei cu T.V.A. inclus) către acesta, reprezentând plata unor servicii juridice acordate de către avocat în favoarea Primăriei municipiului Sighetu Marmației, și anume redactarea unei plângeri penale împotriva societății comerciale.
Cu toate că suma de bani a fost achitată, în aceiași zi, plângerea penală nu a fost redactată, iar la data de 16 mai 2014, avocatul a denunțat unilateral contractul de asistență juridică, susținând că acest contract nu a fost pus în executare, astfel că nu a produs consecințe juridice, iar împuternicirea avocațială nu a fost utilizată.
În luna februarie 2014, inculpatul B.I., fără a fi împuternicit de primarul municipiului Sighetu Marmației sau Consiliul local al municipiului Sighetu Marmației, a purtat discuții cu un alt avocat, în vederea redactării și susținerii unei cereri de revizuire a hotărârii judecătorești prin care, Primăria municipiului Sighetu Marmației a fost obligată la plata sumei de peste 700.000 lei, către societatea comercială.
La data de 4 martie 2014, acesta a încheiat și semnat un contract de asistență juridică cu avocatul respectiv.
La data de 5 martie 2014, inculpatul B. I. a efectuat plata sumei de bani reprezentând onorariu, respectiv de 10.000 lei, pentru serviciile juridice acordate de către avocat în favoarea Primăriei municipiului Sighetu Marmației.
S-a constatat că sumele de bani, reprezentând onorarii, plătite cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost restituite Municipiului Sighetu Marmației la finalul anchetei penale desfășurate în prezentul dosar penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureș.

Precizăm că persoanele respective au mai fost trimise în judecată într-un dosar separat, pentru infracțiuni similare.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro