Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Târgu Mureș. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată


14 august 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Târgu Mureș. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor:
– B. P., la data faptelor primar al comunei Lunca de Sus, jud. Harghita, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată (61 acte materiale);
– B. (fostă M.) M., la data faptelor contabil al comunei Lunca de Sus, cumnata primei menționate, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite (61 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În calitate de primar al comunei Lunca de Sus și ordonator principal de credite, în perioada 2006-2008, inculpata B. P. nu și-a respectat atribuțiile legale de serviciu, în legătură cu următoarele acte materiale:
– achiziționarea nelegală, în perioada august 2007 – iunie 2008, de bunuri, lucrări și servicii în valoare totală de 398.607,20 lei din fonduri publice destinate realizării obiectivului de investiții „Alimentare cu apă în comuna Lunca de Sus” (15 acte materiale);
– efectuarea de cheltuieli, în cursul lunii decembrie 2006, în sumă de 32.648 lei pe alte destinații decât cea prevăzută în hotărârea de guvern privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2006, pentru asigurarea unor cheltuieli curente și de capital ale autorităților administrației publice locale. Cu această destinație a fost aprobată suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru Primăria comunei Lunca de Sus cu suma de 50.000 lei pentru „lucrări de reabilitare cămin cultural” din care s-a cheltuit nejustificat suma de 32.648 lei;
– în perioada 14 decembrie 2006 – 6 mai 2008, achitarea sumei de 446.981,17 lei către SC SOMARIMOKA SRL (societate la care B.P. a fost asociat unic, iar ulterior administrator) pentru care nu există documente justificative (avize de expediție, note de recepție și constatare diferențe, situații de lucrări, devize, contrate, etc.) care să ateste că bunurile au fost livrate și recepționate, lucrările executate și serviciile prestate și din care să rezulte obligații de plată certe din partea primăriei comunei Lunca de Sus către societatea susmenționată (41 acte materiale);
– achitarea, în octombrie 2007, în mod nelegal, către SC SOMARIMOKA SRL a sumei de 7.700 lei, reprezentând contravaloare „drepturi salariale”, sumă ridicată din casieria primăriei Lunca de Sus cu dispoziție de plată.
Prin toate aceste acte materiale a fost cauzat un prejudiciu bugetului local al comunei Lunca de Sus în sumă totală de 885.936,37 lei.
În calitate de contabil al Primăriei comunei Lunca de Sus, inculpata B. M. a aprobat și a ajutat, din dispoziția inculpatei B. P., la angajarea și efectuarea de cheltuieli din bugetul local al comunei Lunca de Sus, potrivit celor descrise mai sus.

Din ansamblul probatoriului existent la dosarul cauzei rezultă că prejudiciul total cauzat bugetului local al comunei Lunca de Sus prin săvârșirea infracțiunilor menționate de către inculpatele B. P. și B. M. este de 885.936,37 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparținând celor două inculpate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform codului de procedură penală finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro