Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Influențare a declarațiilor. Arestare preventivă


14 august 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DIICOT. Influențare a declarațiilor. Arestare preventivă.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au obținut arestarea preventivă a inculpatului A. P. V., după ce acesta a încălcat obligațiile impuse în conținutul controlului judiciar, săvârșind și o nouă infracțiune, respectiv pe aceea de influențare a declarațiilor, prevăzută și pedepsită de art. 272 alin. 1 din Codul penal.

Inculpatul A. P. V. este urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la uz de fals și spălare a banilor, fapte comise în perioada 2010-2013 prin care a fost creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 4,5 milioane de euro. Împotriva lui a fost dispusă măsura controlului judiciar din data de 25 februarie 2014, anterior acestei date inculpatul având interdicția de a părăsi țara, dispusă în data de 30 septembrie 2013 de către magistrații Curții de Apel Timișoara.
În data de 9 august 2014, procurorii DIICOT – Structura Centrală au decis să-l rețină pentru 24 de ore pe inculpatul A. P. V., deoarece acesta a încercat să influențeze declarațiile unor martori. Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul V.A. s-a întâlnit de mai multe ori cu soția unui martor aflat în penitenciar cerându-i acesteia ca soțul său și un alt martor în cauză să își schimbe declarația dată procurorilor DIICOT.
Conform probatoriului, la prima întâlnire ce a avut loc în luna mai pe un drum forestier din apropierea localității Reșița, inculpatul A.P.V. i-a cerut soției martorului M. D. F. ca în schimbul unei sume de bani ce avea să fie stabilită ulterior să își retragă declarația dată procurorilor DIICOT Reșița. Martorul a refuzat spunându-i totodată soției sale să-i amintească inculpatului A.P.V. că nu i-a returnat nici până în prezent o datorie de 200.000 de euro. Mesajul a fost transmis la a doua întâlnire care a avut loc în luna iulie între inculpat și soția martorului. De această dată inculpatul A. P. V. a condiționat returnarea unui împrumut de 40.000 de euro de schimbarea declarației dată de martorul M. D. F. dar numai dacă acesta va convinge și un alt martor (H. A.) să-și schimbe, de asemenea, declarațiile date anchetatorilor. Inculpatul a fost refuzat și de această dată.
Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul A. P. V. știa că încalcă obligațiile impuse în conținutul controlului judiciar și că riscă să fie arestat din această cauză, motiv pentru care inculpatul și-a luat toate măsurile de precauție pentru a nu fi interceptat în timpul întâlnirilor cu soția martorului, fie prin alegerea unui loc izolat de întâlnire, fie prin percheziționarea corporală a femeii, căreia i-au fost sechestrate de către un apropiat al inculpatului, pe perioada discuțiilor, atât poșeta cât și telefoanele mobile.
În data de 9 august, inculpatul A. P. V. a fost prezentat Tribunalului București cu propunerea de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestului preventiv. Instanța a admis solicitarea procuroriilor DIICOT și a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu cea a arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii. Magistrații Curții de Apel București au respins astăzi, 14 august, contestația formulată de către inculpat, dispunând emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele acestuia.

Cazul a fost instrumentat împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – IGPR, cu sprijinul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro