BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Donație vs. partaj

22.08.2014 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în situația în care reclamantul l-a împuternicit prin procură pe mandatar să doneze cota parte ce o deținea dintr-un imobil, în vederea întregirii dreptului de proprietate al altei persoane, faptul că s-a încheiat un act de partaj voluntar, în loc de act de donaţie, nu înseamnă că s-au depăşit limitele mandatului dat de reclamant, ci, dimpotrivă reprezintă un act juridic care se încadrează în limitele împuternicirii primite de la mandant. Înalta Curte a precizat că, este adevărat că mandatul trebuia să îmbrace forma specială prevăzută de lege, însă, o interpretare rigidă şi pur formală, în interpretarea limitelor mandatului așa cum au făcut-o instanțele anterioare, ar conduce la destabilizarea securităţii raporturilor juridice statornicite între părţi în concordanţă cu condiţiile cerute de art. 948 C. civ. (art. 1179 NCC). Prin urmare, Înalta Curte a concluzionat că mandatarul, împuternicit pentru a dona un bun, nu a depăşit limitele puterilor sale dacă a înstrăinat bunul prin partaj, deoarece şi în această convenţie operează principiul qui potest plus, potest minus. (Decizia nr. 4305 din 4 decembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect nulitate act de partaj voluntar)

Corina CIOROABĂ


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership