Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Donație vs. partaj


22 august 2014 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în situația în care reclamantul l-a împuternicit prin procură pe mandatar să doneze cota parte ce o deținea dintr-un imobil, în vederea întregirii dreptului de proprietate al altei persoane, faptul că s-a încheiat un act de partaj voluntar, în loc de act de donaţie, nu înseamnă că s-au depăşit limitele mandatului dat de reclamant, ci, dimpotrivă reprezintă un act juridic care se încadrează în limitele împuternicirii primite de la mandant. Înalta Curte a precizat că, este adevărat că mandatul trebuia să îmbrace forma specială prevăzută de lege, însă, o interpretare rigidă şi pur formală, în interpretarea limitelor mandatului așa cum au făcut-o instanțele anterioare, ar conduce la destabilizarea securităţii raporturilor juridice statornicite între părţi în concordanţă cu condiţiile cerute de art. 948 C. civ. (art. 1179 NCC). Prin urmare, Înalta Curte a concluzionat că mandatarul, împuternicit pentru a dona un bun, nu a depăşit limitele puterilor sale dacă a înstrăinat bunul prin partaj, deoarece şi în această convenţie operează principiul qui potest plus, potest minus. (Decizia nr. 4305 din 4 decembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect nulitate act de partaj voluntar)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică