Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Donație vs. partaj
22.08.2014 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în situația în care reclamantul l-a împuternicit prin procură pe mandatar să doneze cota parte ce o deținea dintr-un imobil, în vederea întregirii dreptului de proprietate al altei persoane, faptul că s-a încheiat un act de partaj voluntar, în loc de act de donaţie, nu înseamnă că s-au depăşit limitele mandatului dat de reclamant, ci, dimpotrivă reprezintă un act juridic care se încadrează în limitele împuternicirii primite de la mandant. Înalta Curte a precizat că, este adevărat că mandatul trebuia să îmbrace forma specială prevăzută de lege, însă, o interpretare rigidă şi pur formală, în interpretarea limitelor mandatului așa cum au făcut-o instanțele anterioare, ar conduce la destabilizarea securităţii raporturilor juridice statornicite între părţi în concordanţă cu condiţiile cerute de art. 948 C. civ. (art. 1179 NCC). Prin urmare, Înalta Curte a concluzionat că mandatarul, împuternicit pentru a dona un bun, nu a depăşit limitele puterilor sale dacă a înstrăinat bunul prin partaj, deoarece şi în această convenţie operează principiul qui potest plus, potest minus. (Decizia nr. 4305 din 4 decembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect nulitate act de partaj voluntar)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti