Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Interviuri SELECTED Universitaria

Ștefan Deaconu: Numai cei care nu ştiu încotro merg, au impresia că toată lumea le stă în cale

19 august 2014 | Alina MATEI

Alina Matei: Mulțumesc, domnule profesor, că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Când v-a trecut prin minte să vă faceți avocat și de ce?

Ștefan Deaconu: Mulţumesc şi eu pentru invitaţia adresată.

Ideea de a profesa avocatura este mai veche. Chiar după ce am terminat facultatea am vrut sa practic avocatura însă, condiţia impusă la vremea respectivă de casele de avocatură era să renunţ la activitatea didactică, ceea ce eu nu am dorit.

Îmi place mult activitatea didactică pe care o desfăşor în calitate de profesor, îndrumător de doctorat şi, mai nou, coordonatorul programului de master „Achiziții publice, concesiuni, parteneriat public-privat” la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Pregătirea noilor generaţii de jurişti şi munca alături de tineri este o mare responsabilitate deoarece te obligă să fi în continuu pregătit, să găseşti noi modalităţi creative de a-i motiva şi să oferi modele pentru ei. Acest lucru mă ajută pentru că dacă faci ceea ce îţi place, munca devine mult mai uşoară.

În momentul de faţă practic şi avocatura pentru că este o profesie care îţi solicită tot timpul creativitatea şi găsirea unor soluţii legale problemelor pe care clienţii tăi le au, iar experienţa practică acumulată în ultimii 15 ani îmi este extraordinar de utilă în munca pe care o fac.

Alina Matei: Ani buni ați lucrat cu Președintele României, domnul Traian Băsescu, în calitate de consilier prezidenţial, şef al Departamentului Constituțional Legislativ din cadrul Administrației Prezidențiale. Cum a fost acea perioadă, privind în urmă? Cum e să te duci în fiecare zi la birou și să știi că lucrezi cu cel mai înalt om în stat?

Ștefan Deaconu: Am lucrat aproape 8 ani de zile cu Preşedintele României ocupându-mă de tot ceea ce înseamnă activitatea juridică a instituţiei. Este o experienţă unică, frumoasă, dar şi solicitantă. Am avut şansa de lucra cu unul dintre cei mai dinamici Preşedinţi creând o bogată jurisprudenţă, mai ales în materie constituţională.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Eu aveam 30 de ani când am fost numit consilier prezidenţial, iar acest lucru mi-a demonstrat că tinereţea poate constitui un atu deoarece, puterea de muncă şi dorinţa de a demonstra capacitatea profesională este foarte mare la această vârstă.

Un tânăr bine pregătit poate reuşi dacă are alături o echipă bună şi dacă ştie ceea ce îşi doreşte în viaţă.
Acest lucru îl spun şi studenţilor, deoarece crezul meu în viaţă este că ,,Numai cei care nu ştiu încotro merg, au impresia că toată lumea le stă în cale’’.

Alina Matei: Sunteți Senior Partner al importantei case de avocatură Leaua & Asociații. De ce ați ales Leaua & Asociații? Oricare dintre marile firme de avocatură românești, si nu numai, s-ar fi bucurat să vă aibă în echipă.

Ștefan Deaconu: Alegerea mea se datorează în primul rând faptului că Societatea de avocatură Leaua & Asociații este una dintre cele mai cunoscute firme de avocatură specializate în arbitraj internaţional, iar arbitrajul internaţional presupune cunoştinţe de drept public, zona mea de specializare, iar în al doilea rând, faptului că Societatea are şi un profil de ,,academic lawyers’’ fiind colegi care pe lângă activitatea avocaţială, desfăşoară şi activitate didactică, iar acest lucru se pliază pe profilul meu.

Alina Matei: Ce departament/departamente aveți în grijă în cadrul Leaua & Asociații?

Ștefan Deaconu: Coordonez departamentul de consultanţă, fiind într-o echipă tânără şi dinamică. Meticulozitatea, răbdarea, viteza de reacţie, creativitatea şi oferirea soluţiilor celor mai bune clienţilor reprezintă elementele esenţiale ale activităţii de consultanţă, iar în această zonă m-am regăsit cel mai bine. Merg şi în instanţă să pledez. Mai rar, ce-i drept, însă vreau să menţin contactul cu realitatea din instanţele de judecată.

Alina Matei: Predați Drept constituțional la Facultatea de Drept a Universității din București. În Constituție regăsim noțiuni precum drept, acces la justiţie, libertate. De care dintre “drepturi” se îndrăgostesc studenții? 

Ștefan Deaconu: Dreptul constituţional este una dintre ramurile dreptului care mă pasionează încă din timpul facultăţii şi am rămas fidel acestei pasiuni. Predând această materie studenţilor de anul I este puţin mai dificil să le explici toate noţiunile juridice ţinând cont de faptul că aceşti studenţi vin în facultate cu un bagaj de cunoştinţe juridice nu foarte bogat. De regulă, ştiu că au unele drepturi, fără a înţelege în profunzime ceea ce semnifică aceste drepturi pentru fiecare dintre noi.

Îmi este greu să spun care sunt acele drepturi de care se îndrăgostesc studenţii. Ştiu însă că le recomand tuturor să utilizeze la maximum dreptul la învăţătură. Este esenţial să înveţi şi să te dezvolţi continuu. Prin învăţătură îşi poţi depăşi condiţia. Chiar şi cei care provin din familii nu foarte bogate au şansa la o viaţă mai bună datorită învăţăturii. Eu unul, ţin foarte mult la acest drept fundamental.

Alina Matei: Am văzut titlul tezei dumneavoatră de doctorat “Principiul bunei vecinătăți în dreptul românesc” și publicată mai apoi. De ce o teză de doctorat dedicată unui principiu fundamental al dreptului internațional?

Ștefan Deaconu: Buna vecinătate este, în general, un principiu de drept, atât de drept internaţional, cât şi de drept civil. Teza mea de doctorat s-a axat, în principal, într-adevăr, asupra bunei vecinătăţi în relaţiile internaţionale ale României.
Totdeauna m-a atras această zonă a relaţiilor internaţionale. Mi se pare că, în contextul actual al globalizării, statele sunt din ce în ce mai interdependente unele faţă de altele, pieţele lor sunt afectate reciproc, iar problemele juridice cu care se confruntă ţările sunt cam aceleaşi. De aceea, este nevoie de soluţii juridice similare, iar înţelegerea relaţiilor internaţionale te ajută mult în activitatea juridică.

Apoi, buna vecinătate este şi un mod de viaţă. Nu este uşor să fii un bun vecin sau să întreţii o bună vecinătate. Perioada pregătirii tezei de doctorat mi-a oferit prilejul de a citi multe documente din arhiva Ministerului Afacerilor de Externe referitoare la politica de bună vecinătate a României în decursul timpului şi la relaţiile internaţionale ale ţării noastre în diverse perioade.

Alina Matei: Ca arbitru, simțiti noile modificări ale Regulamentului de organizare și funcționare al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României?

Ștefan Deaconu: Da. Este un lucru bun că s-a revenit la procedura de nominalizare a arbitrilor de către părţi. Până la urmă, arbitrajul ca formă de rezolvare a litigiilor, funcţionează pe baza încrederii părţilor. Pentru a avea încredere în arbitraj, părţile au nevoie să aibă încredere în persoanele care contribuie la rezolvarea litigiilor lor.

Alina Matei: Ce autori de drept v-au influențat?

Ștefan Deaconu: Nu am un autor anume care să mă influenţeze în mod decisiv. Sunt foarte mulţi autori de drept atât din ţară, cât şi din străinătate pe care îi citesc cu placere şi de la care încerc să preiau forţa argumentelor lor. Ştiţi şi dumneavoastră gluma noastră din lumea juridică conform căreia ,,Acolo unde sunt doi jurişti, sunt trei păreri’’.
De aceea, citesc cât mai multe păreri şi analizez fiecare opinie pentru a-mi forma propriul punct de vedere cât mai bine argumentat.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru utilizatorii și pentru JURIDICE.ro.

Ștefan Deaconu: Pentru utilizatori, să citească şi să scrie cât mai mult pentru că acest lucru reprezintă un semn al gândirii şi este bine să nu laşi pe altul să gândească pentru tine, iar pentru JURIDICE.ro să continue acest proiect frumos care a creat un spaţiu dedicat schimbului de informaţii juridice foarte necesar şi util juriştilor români.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Ștefan Deaconu: Şi eu vă mulţumesc.

Citeşte mai mult despre , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale