Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Târgu Mureș. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente false, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, înșelăciune, fals intelectual. Trimitere în judecată
19.08.2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Târgu Mureș. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, înșelăciune, fals intelectual. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului A. L., pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (două acte materiale);
– înșelăciune, în formă continuată (două acte materiale).

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La datele de 5 martie 2010 şi 17 martie 2011, cu rea-credință, prin cereri unice de plată pe suprafață aferente anilor 2010 şi 2011, inculpatul A. L. a solicitat de la A.P.I.A. Harghita subvenții pentru suprafața agricolă de 60,60 ha, depunând în susținerea cererii pe 2010, în copie, o adeverință în care s-a menționat în mod nereal că acesta figurează în registrul agricol al comunei Merești jud. Harghita cu suprafața de 60,60 ha fâneață, în realitate fiind înregistrat doar cu 0,60 ha fânețe naturale. Astfel, inculpatul A. L. a obținut pe nedrept subvenții în valoare totală de 161.353,68 lei din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul naţional.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-a constituit parte civilă cu suma totală de 161.353,68 lei la care se adaugă dobânzile și penalitățile, prevăzute de legislația în vigoare.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea popririi asupra sumelor de bani din conturile bancare aparţinând lui A. L., până la concurența sumei de 161.353,72 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita.

În aceeaşi cauză s-a dispus sesizarea instanței de judecată, respectiv a Tribunalul Harghita, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaţilor:

C. P., la data faptelor angajat la Asociația Crescătorilor de Bovine Merești, jud. Harghita, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la fals intelectual.
J. J., în sarcina căruia s-a reţinut fals intelectual.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 05 martie 2010, la cererea inculpatului A. L., inculpatul C. P., fără drept, a completat un tipizat de adeverință în care a menționat că A. L. este înscris în registrul agricol al comunei Merești, pe anul 2010, cu suprafața de 60,60 ha fâneață, în realitate acesta fiind înscris doar cu 0,60 ha. Adeverința respectivă i-a prezentat-o inculpatei J. J. care a semnat-o la poziția „secretar”, a ștampilat-o cu ștampila comunei Merești și a înregistrat-o în registrul de intrări-ieșiri, fiind predată ulterior inculpatului A. L., care a uzitat de ea.

În prezenţa apărătorilor aleși, inculpații C. P. şi J. J. au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv șase luni cu închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și stabilirea unui termen de supraveghere de doi ani, pentru fiecare dintre cei doi inculpați.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti