Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Familie Opinii
8 comentarii

Custodia comună – este ea intangibilă?

21 august 2014 | Florin RADU

1. Una din cele mai rasunatoare inovatii ale noului Cod civil este, fara doar si poate, institutia custodiei comune – ca regula de stabilire a raporturilor dintre parinti si copii. Facand apel la legislatiile din alte tari europene, autorii importantului act normativ prezinta custodia comuna ca o mare cucerire, menita a responsabiliza (sic!) pe ambii parinti fata de copiii lor minori si a inlocui vechea regelementare, considerata ca fiind decadenta.

Instantele de judecata – probabil si sub impulsul I.N.M. (1) – s-au grabit sa declanseze o avalansa de hotarari judecatoresti in care – parca fara prea multa cugetare – au instituit aceasta masura.

Au aparut, in egala masura, ONG-uri care au ca obiect de activitate custodia comuna si promovarea acesteia.

2. Custodia unica – exceptia de la regula – este atat de exceptionala, incat o regasim intr-un numar absolut infim de hotarari judecatoresti si care, oricum, nu sunt luate in seama de alte instante judecatoresti – adepte de plano ale custodiei comune.

3. Spre exemplu, intr-o speta, doua instante judecatoresti (de fond si de apel) au stabilit custodia comuna, in conditiile in care unul din parinti nu si l-a dorit pe acel copil si nu s-a interesat de acesta decat intr-o masura derizorie, copilul il considera un strain, iar intre parti relatiile se rezumau la injurii si violente.

Intr-o alta cauza, in care bunicii minorului au solicitat drepturile parintesti, s-a stabilit custodia comuna a parintilor, in conditiile in care acestia nu au venituri, au o varsta foarte frageda, unul din ei a fost de acord cu admiterea cererii bunicilor, iar copilul a fost crescut si ingrijit, inclusiv medical vorbind, exclusiv de catre bunici.

4. Dar injustetea acestor hotarari nu se rezuma doar la frustrarea creata parintelui la care s-a stabilit domiciliul minorului, ci se circumscrie unei zone periculoase – cea a abuzului de drept, comis de parintele la care minorul nu are domiciliul.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Spre exemplu, sunt deja cunoscute suficient de multe situatii in care, in temeiul custodiei comune, parintele refuza sa isi dea acordul la eliberarea pasaportului pentru minor si pentru iesirea din tara a acestuia impreuna cu parintele la care i s-a stabilit domiciliul. Desigur, parintele are la dispozitie o actiune in justitie pentru suplinirea consimtamantului celuilalt parinte, consimtamant refuzat in mod abuziv. Insa acest lucru inseamna cheltuieli, mult timp pierdut (in zadar se solicita acest lucru pe calea ordonantei presedintiale, pentru ca si aceasta necesita cateva luni pentru solutionare), prejudicii morale, intarzierea ajungerii copilului la scoala in tara de destinatie si escaladarea tensiunilor intre parti.

De asemenea, sunt cunoscute multe alte cazuri (nu neaparat deduse analizei instantelor) in care – exclusiv in scop sicanator – parintele se opune deciziilor pe care celalalt parinte (doreste sa) le ia fata de copilul minor, in ce priveste diverse aspecte ale vietii cotidiene, cum ar fi cele de ordin medical, activitati recreative, cursuri, meditatii, excursii etc ce il privesc pe copil.

5. Intr-o lapidara concluzie, nu putem sa nu ne punem intrebarea: este chiar atat de sfanta si de intangibila custodia comuna?!

Chiar trebuie sa o dispunem ab initio, fara sa ne intereseze catusi de putin situatia concreta si mai ales, pericolul de se comite abuzuri, in numele acesteia?!

Este fireasca dispunerea custodiei comune, in conditiile in care chiar in timpul procesului reiese neechivoc faptul ca parintii sunt in relatii incordate, eventual presarate si cu violente?!

Cui serveste custodia comuna in care parintii nu pot lua nici o decizie de comun acord privind copilul?!

Oare nu cumva custodia comuna trebuie acordata doar atunci cand exista probe temeinice ca parintii vor colabora in mod civilizat in scopul asigurarii unei bune cresteri si educari a minorului?


[1] A se vedea Dispozitii ale noului Cod civil in materia dreptului familiei – unificarea practicii judiciare –


Avocat Florin RADU
Consilier, Baroul Hunedoara

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership