Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
8 comentarii

Custodia comună – este ea intangibilă?


21.08.2014 | Florin RADU
Secţiuni: Dreptul familiei, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

1. Una din cele mai rasunatoare inovatii ale noului Cod civil este, fara doar si poate, institutia custodiei comune – ca regula de stabilire a raporturilor dintre parinti si copii. Facand apel la legislatiile din alte tari europene, autorii importantului act normativ prezinta custodia comuna ca o mare cucerire, menita a responsabiliza (sic!) pe ambii parinti fata de copiii lor minori si a inlocui vechea regelementare, considerata ca fiind decadenta.

Instantele de judecata – probabil si sub impulsul I.N.M. (1) – s-au grabit sa declanseze o avalansa de hotarari judecatoresti in care – parca fara prea multa cugetare – au instituit aceasta masura.

Au aparut, in egala masura, ONG-uri care au ca obiect de activitate custodia comuna si promovarea acesteia.

2. Custodia unica – exceptia de la regula – este atat de exceptionala, incat o regasim intr-un numar absolut infim de hotarari judecatoresti si care, oricum, nu sunt luate in seama de alte instante judecatoresti – adepte de plano ale custodiei comune.

3. Spre exemplu, intr-o speta, doua instante judecatoresti (de fond si de apel) au stabilit custodia comuna, in conditiile in care unul din parinti nu si l-a dorit pe acel copil si nu s-a interesat de acesta decat intr-o masura derizorie, copilul il considera un strain, iar intre parti relatiile se rezumau la injurii si violente.

Intr-o alta cauza, in care bunicii minorului au solicitat drepturile parintesti, s-a stabilit custodia comuna a parintilor, in conditiile in care acestia nu au venituri, au o varsta foarte frageda, unul din ei a fost de acord cu admiterea cererii bunicilor, iar copilul a fost crescut si ingrijit, inclusiv medical vorbind, exclusiv de catre bunici.

4. Dar injustetea acestor hotarari nu se rezuma doar la frustrarea creata parintelui la care s-a stabilit domiciliul minorului, ci se circumscrie unei zone periculoase – cea a abuzului de drept, comis de parintele la care minorul nu are domiciliul.

Spre exemplu, sunt deja cunoscute suficient de multe situatii in care, in temeiul custodiei comune, parintele refuza sa isi dea acordul la eliberarea pasaportului pentru minor si pentru iesirea din tara a acestuia impreuna cu parintele la care i s-a stabilit domiciliul. Desigur, parintele are la dispozitie o actiune in justitie pentru suplinirea consimtamantului celuilalt parinte, consimtamant refuzat in mod abuziv. Insa acest lucru inseamna cheltuieli, mult timp pierdut (in zadar se solicita acest lucru pe calea ordonantei presedintiale, pentru ca si aceasta necesita cateva luni pentru solutionare), prejudicii morale, intarzierea ajungerii copilului la scoala in tara de destinatie si escaladarea tensiunilor intre parti.

De asemenea, sunt cunoscute multe alte cazuri (nu neaparat deduse analizei instantelor) in care – exclusiv in scop sicanator – parintele se opune deciziilor pe care celalalt parinte (doreste sa) le ia fata de copilul minor, in ce priveste diverse aspecte ale vietii cotidiene, cum ar fi cele de ordin medical, activitati recreative, cursuri, meditatii, excursii etc ce il privesc pe copil.

5. Intr-o lapidara concluzie, nu putem sa nu ne punem intrebarea: este chiar atat de sfanta si de intangibila custodia comuna?!

Chiar trebuie sa o dispunem ab initio, fara sa ne intereseze catusi de putin situatia concreta si mai ales, pericolul de se comite abuzuri, in numele acesteia?!

Este fireasca dispunerea custodiei comune, in conditiile in care chiar in timpul procesului reiese neechivoc faptul ca parintii sunt in relatii incordate, eventual presarate si cu violente?!

Cui serveste custodia comuna in care parintii nu pot lua nici o decizie de comun acord privind copilul?!

Oare nu cumva custodia comuna trebuie acordata doar atunci cand exista probe temeinice ca parintii vor colabora in mod civilizat in scopul asigurarii unei bune cresteri si educari a minorului?


[1] A se vedea Dispozitii ale noului Cod civil in materia dreptului familiei – unificarea practicii judiciare –


Avocat Florin RADU
Consilier, Baroul Hunedoara

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti